Bouw installatie voor woningen op waterstof in Lochem van start

In Lochem (Gld) is de bouw gestart van de installatie waarmee later dit jaar waterstof via het bestaande aardgasnet naar woningen in de wijk Berkeloord wordt getransporteerd. Met een proefproject wil netwerkbedrijf Alliander onderzoeken of waterstof een goed alternatief is voor het verwarmen van een deel van de woningen in de wijk.

installatie

Start bouw Lochem. Foto Peter Lammers, via alliander.com/nl

Unieke pilot

Er is nog weinig ervaring met het transporteren van waterstof door bestaande gasleidingen. Daarom gaat Alliander in Lochem demonstreren hoe dit werkt. Dat gebeurt samen met de bewoners van 10 woningen en energiecoöperatie LochemEnergie. In de wijk Berkeloord staan veel oudere, monumentale woningen die moeilijk zijn te isoleren. De woningen van de bewoners die meedoen aan de pilot worden vanaf dit najaar verwarmd met waterstof. In de woningen wordt de bestaande cv-ketel vervangen door een ketel die geschikt is voor waterstof.

Hannah Hogenkamp, directeur Innovatie bij Alliander:

“De pilot in Lochem heeft twee doelen. Het is de eerste keer in Nederland dat bestaande, bewoonde woningen verwarmd gaan worden met waterstof dat stroomt door de reeds bestaande gasleidingen. We willen aantonen dat dat mogelijk is. Het is namelijk een belangrijke ontwikkeling omdat in Nederland ruim 100.000 kilometer gasleiding in de grond ligt die we met de energietransitie niet zomaar verloren willen laten gaan. Daarnaast willen we ook veel leren over de techniek en het onderhoud van de installaties en leidingen.”

Invoedinstallatie

Om de proef met waterstof in Lochem mogelijk te maken, worden inmiddels verschillende voorbereidingen getroffen. Zo zijn onlangs extra leidingen aangelegd om de woningen die niet mee doen met de proef van aardgas te kunnen blijven voorzien.

De woningen die meedoen aan de proef ontvangen straks waterstof vanuit een distributiepunt aan de Stijgoord in Lochem. Deze week is daar begonnen met de bouw van de opslag-, reduceer- en odorisatie-installatie. In deze zogenaamde invoedinstallatie wordt de druk van de waterstof geregeld en wordt deze voorzien van een geurstof omdat waterstof van nature geurloos is. Westfalen Gassen Nederland BV bouwt en beheert de installatie. Zij zullen vanaf komend najaar ook de waterstof voor deze pilot leveren.

Tony Moes, Manager Sales en Marketing bij Westfalen Gassen Nederland BV: “Er zijn veel initiatieven op het gebied van energietransitie en waterstof. Hierin willen wij als duurzame partner ons verder blijven ontwikkelen. We hebben veel expertise in huis als het gaat om het veilig produceren en transporteren van industriële gassen plus toepassingen van die gassen. We leveren al jaren waterstof aan onze industriële klanten. In deze pilot willen we meer kennis opdoen over het odoriseren van waterstof voor het verwarmen van woningen in een praktijksituatie.”

Bouw van de installatie

De bouw van de invoedinstallatie neemt ongeveer 4 maanden in beslag. In oktober van dit jaar wordt het waterstofnetwerk in Lochem in gebruik genomen.

 

Voor meer informatie over de pilot in Lochem klik hier.

Bron: alliander.com/nl

 

3 Responses to Bouw installatie voor woningen op waterstof in Lochem van start

  • Energiewijk zonder gas. is er nog niet. Zonnepanelen, de Wijk produceert Energie. Inductiekoken, keuken zonder gas. en Warmtepomp 65 graden vervangt de gasketel, aangesloten op de bestaande radiatoren.
    installatie een dag. Warmtepomp LG of Vaillant 65 graden. ik heb al 10 jaar een Energiewoning zonder gas.

  • Energiehuis zonder gas monitor. Verbruik in Juni 129 kWh, productie 464 kWh. Energiehuis zonder gas monitor in euro. Verbruik 30 euro. Productie 110 euro. geen gas.

  • Energiehuis zonder gas monitor in Mei. Verbruik in Mei 206 kWh. Productie 732 kWh. Energiehuis zonder gas monitor in euro. Mei Verbruik 48 euro. Productie 172 euro. Dat is al 10 jaar zo. Onderzoek ook 10 Energiehuizen zonder gas in Lochem om te vergelijken met 10 woningen op Waterstof.

Geef een reactie