Brandstofcellen op waterstof: Volvo Trucks toont nieuwe emissievrije truck

Een vrachtwagen met brandstofcellen die worden aangedreven door waterstof stoot alleen waterdamp uit, produceert zijn eigen elektriciteit en heeft een actieradius tot 1.000 km. Volvo Trucks is nu gestart met het testen van voertuigen met deze nieuwe technologie. Om het transport CO2-neutraal te maken, biedt Volvo Trucks vandaag al elektrische vrachtwagens op batterijen en voertuigen die rijden op hernieuwbare brandstoffen, zoals Bio-LNG. In de tweede helft van dit decennium zal een derde CO2-neutrale optie aan het productportfolio van Volvo Trucks worden toegevoegd: elektrische trucks met brandstofcel op waterstof.

Brandstofcellen

Foto via volvotrucks.nl

Brandstofcellen op waterstof

“We zijn deze technologie nu al enkele jaren aan het ontwikkelen en het voelt geweldig om de eerste trucks met succes op de testbaan te zien rijden. De combinatie van batterij-elektrisch en brandstofcel-elektrisch stelt transportbedrijven in staat om de CO2-uitstoot van hun vrachtwagens volledig te elimineren, ongeacht transportopdrachten”, zegt Roger Alm, President van Volvo Trucks.

Actieradius vergelijkbaar met dieseltruck

De elektrische trucks met brandstofcel hebben een actieradius die vergelijkbaar is met die van veel dieseltrucks – tot 1.000 km – en een tanktijd van minder dan 15 minuten. Het totale gewicht kan zo’n 65 ton of zelfs hoger zijn en de twee brandstofcellen hebben de capaciteit om 300 kW elektriciteit aan boord op te wekken.

Praktijktesten bij transportbedrijven zullen over een paar jaar starten en de commercialisering is gepland voor de tweede helft van dit decennium … Lees verder

Lees verder op bron: volvotrucks.nl

 

Geef een reactie