Bushokje van de toekomst wint Cleantech Battle 2020

Bushokje: een team van zeven studenten van de HAN University of Applied Sciences heeft met hun ‘circulaire, modulaire, biobased abri’ de Cleantech Battle 2020 gewonnen. Op 18 juni pitchten vijf studententeams uit Oost-Nederland hun innovatieve ideeën op het gebied van duurzame technologie. De Cleantech Battle is een initiatief van het Cleantech Center in Zutphen en was dit jaar via een livestream te volgen.

Bushokje

Foto via cleantechcenter.nl 

Wachten op bus in duurzaam bushokje

Een ‘circulaire, modulaire, biobased abri’ is een geheel opnieuw uitgevonden bushokje dat duurzaam, circulair, milieuvriendelijk, toekomstbestendig, multi-inzetbaar én hufterproof is. HAN-studenten Lieke Ouwerkerk, Marlies van Gemert, Simon van der Bas, Bruce Wulterkens, Stef Janssen, Bastiaan Smit en Jesse Brinkhuis sleepten met hun project de eerste prijs van 3000 euro in de wacht. De jury roemde het totaalconcept en de brede toepasbaarheid in Nederland. En zij waren duidelijk niet de enigen, want vanaf oktober is de abri al geen toekomstmuziek meer: dan wordt het eerste exemplaar onthuld op een busroute nabij Utrecht.

Biobased binder en kaartspel

De tweede prijs ging naar Kylian Potgieter, Joep Gerber, Heidi van der Mel, Sharon Roukens en Joep Spit van de Saxion University of Applied Sciences. Hun ‘biobased binder’-onderzoek leverde een biologisch te produceren bindmiddel op, dat het gebruik van industriële lijm in houtconstructies kan gaan vervangen. “De brede toepasbaarheid in de bouw is een tweede plaats waard, juist omdat daar duurzame innovatie hoognodig is”, aldus de jury. Op de derde plaats eindigde Tim de Ruiter van de Universiteit Twente. Hij bedacht en ontwierp een speciaal kaartspel met scherpe duurzaamheidsvragen dat je kan leren schijnbare duurzaamheid van echte te onderscheiden. Voor vrijwel iedereen die een duurzaam of circulair project begint een must have tegen valse aannames en verwachtingen.

7e Cleantech Battle

Het Cleantech Center Zutphen organiseerde de Battle voor de zevende keer, samen met de Cleantech Regio. Bedrijven kunnen hun vragen op het gebied van duurzame technologie aan het Cleantech Center voorleggen. Deze worden dan als Cleantech Challenges uitgezet bij verschillende onderwijsinstellingen in Oost-Nederland (MBO, HBO en WO). In de jaarlijkse Cleantech Battle strijden de beste ideeën om de hoofdprijs.

Door: Peter-Jan Vermeij

Bron: cleantechcenter.nl

 

One Response to Bushokje van de toekomst wint Cleantech Battle 2020

  • Aldel Aluminium moet een prijs krijgen. Aldel produceert Groene Aluminium met Groene stroom van Zon en Wind. Nieuws Solarmagazine 23 juni 2020. en vangt pieken en dalen op door meer of minder productie. Aluminium is een schone industrie. volledig elektrisch. met Zon en Wind volledig Groen.
    Tata Steel produceert staal voor verpakking en autos. als de verpakking Aluminium wordt en de autos ook kan Tata Steel dicht. en kan Aldel groeien met schone Aluminium productie en het net stabiliseren met in en uitschakelen ovens. De Aluminium productie komt naar Groningen, Tata Steel in IJmuiden sluiten en van IJmuiden een mooie stad aan zee maken met innovatief schoon werk. 100.000 banen.
    Een prijs voor Aldel Aluminium met groene stroom en netstabilisatie is de moeite waard.

Geef een antwoord

Duurzaam Actueel wordt mede mogelijk gemaakt door onze partners: 

Adverteren?

Wilt u op deze website adverteren neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Bij het aanmelden gaat u akkoord met ons privacybeleid.

© Copyright Duurzaam Actueel 2022 | Website is ontwikkeld door Sabos webdesign