Campus (Y)ours Leidse Schans: feestelijke oplevering

Maandag is door gebiedsontwikkelaar Ballast Nedam Development en bouwende projectontwikkelaar VORM de duurzame studentencampus (Y)ours in Leiden officieel overgedragen. In totaal zijn bijna 1.900 woningen in een mix van verschillende typen gerealiseerd met aanvullende functies voor een gemixte woonomgeving. Een fijne woonplek waar geleefd wordt en wonen, werken en genieten samen komen. Vanaf de start van het project was het de bedoeling om een betaalbaar woonmilieu te realiseren voor een doelgroep die in Leiden schreeuwt om huisvesting. Wethouder Julius Terpstra van Wonen, Bouwen en Welzijn: “Een goede en betaalbare woning in de buurt van je opleiding is heel belangrijk. De Leidse Schans laat zien dat als verschillende partijen hun krachten bundelen mooie dingen ontstaan. Daarmee wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan het huisvesten van studenten. En nog duurzaam ook.” Vanuit de tenderfase hebben Ballast Nedam Development, VORM, en Syntrus Achmea gezocht naar mogelijkheden om de campus op een duurzame manier te realiseren en inmiddels zijn alle studentenwoningen verhuurd door studentenhuisvester DUWO.

Campus

Foto via development.ballast-nedam.nl 

Campus dankzij brede samenwerking

In 2010 is vanuit een tender van de gemeente Leiden het project voor een duurzame studentencampus ontstaan. De campus verrees dankzij de samenwerking tussen de gemeente Leiden, Ballast Nedam Development, VORM, Syntrus Achmea en DUWO. Ballast Nedam Development en VORM Ontwikkeling zijn door de gemeente Leiden geselecteerd voor de ontwikkeling en realisatie van een studentencampus, (Y)ours Leiden en hebben in samenwerking met de belegger en exploitanten in verschillende fasen een succesvol project neergezet. DUWO verhuurt, beheert en onderhoudt alle studentenwoningen op de campus. Het stedenbouwkundig en architectonisch ontwerp, alsmede het ontwerp van de openbare inrichting is van Mecanoo Architecten uit Delft. In 2015 en 2016 werden de eerste ca 800 woningen van het eerste deel al in gebruik genomen (3 woongebouwen). Tussen 2017 en 2021 zijn vervolgens de overige 3 gebouwen van campus (Y)ours in het Lammenschanspark gerealiseerd. Met de verdere afronding van de aanleg van de openbare ruimte in nauwe samenwerking met de gemeente Leiden is de campus in 2022 afgerond en dragen Ballast Nedam Development en VORM de ingerichte openbare ruimte in het plangebied over aan de gebruikers en de gemeente.

Combinatie van duurzame systemen

De nieuwe studentenwoningen op de campus zijn uiterst duurzaam en hier is al vroegtijdig geanticipeerd op de energietransitie. De tweede fase is natuurlijk volledig gasloos en zeer goed geïsoleerd. Verwarming en warm tapwater worden geleverd door een combinatie van een warmtepompboiler, een ventilatiesysteem met warmteterugwinning en vele zonnepanelen op de daken. In de eerste fase is vooruitlopend op aangepaste wet- en regelgeving al een zeer duurzaam systeem voor verwarming gerealiseerd met behulp van een warmte-opwekkingsinstallatie bestaande uit een hoog rendabele gasmotorwarmtepomp, een bodembron en ca 1.200 m2 thermische cellen op de daken. Dit illustreert de zoektocht om een duurzame campus te realiseren. De campus voldoet daarmee aan de door de gemeente gestelde duurzaamheidseisen die in de tenderfase al gesteld waren.

Fijne woonplek

De woningen zelf zijn voor het overgrote deel ruime studio’s met eigen voorzieningen en door een programma-aanpassing ook een groot deel aan young professional woningen, waardoor de studenten ook in Leiden terecht kunnen na hun studententijd. Met huurprijzen van minimaal € 254 en maximaal € 319 (na aftrek van huurtoeslag) voor de huurwoningen zijn ze goed betaalbaar voor de doelgroep studenten. DUWO-bestuursvoorzitter, Anneleen Lagae voegt hieraan toe: “Campus (Y)ours bewijst, dat ook marktpartijen willen investeren in betaalbare studentenhuisvesting. Deze samenwerking tussen corporatie en markt is een voorbeeld voor de sector”. De campus is inmiddels een fijne woonplek voor ruim 1.350 Leidse studenten, krap zes minuten fietsen van het historische centrum en met een NS-station (Lammenschans) op een paar minuten lopen.

Bereikbaarheid

De campus (Y)OURS Leiden is dé nieuwe plek in Leiden voor studenten, starters, young professionals en doorstromers, gunstig gelegen ten zuiden van het historisch centrum en uitstekend bereikbaar per fiets, auto en openbaar vervoer. De locatie bevindt zich op 5 minuten rijden van de A4, afslag Zoeterwoude-Dorp.

Bron: development.ballast-nedam.nl

 

Geef een antwoord

Duurzaam Actueel wordt mede mogelijk gemaakt door onze partners: 

Adverteren?

Wilt u op deze website adverteren neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Bij het aanmelden gaat u akkoord met ons privacybeleid.

© Copyright Duurzaam Actueel 2023 | Website is ontwikkeld door Sabos webdesign