Daarom zijn ledlampen een duurzame keuze

Ledlampen: LEDs zijn een standaard en hebben de verlichtingsmarkt compleet veroverd. Maar hoe komt dat en wat zijn de voordelen van ledverlichting? In dit artikel vertellen we alles over wat je over deze lichtbron wilt en moet weten. Lees snel verder!

De technische uitleg

Led heeft het image van een koude, kille lamp. Maar niks is minder waar. Tegenwoordig is led in veel verschillende lichtkleuren, ook wel Kelvin, te vinden. Je hebt zowel extra warm licht als koud wit licht. Vaak is dit ook nog dimbaar om meer sfeer te creëren in de ruimte.

ledlampen

Tegenwoordig is het merendeel van het licht in de steden LED. Hoe zit dat bij jou? 

LedLampen of modules

LedLampen of modules met lichtdioden worden beschouwd als de lichtbronnen van de toekomst en hebben de volgende voordelen ten opzichte van conventionele gloei-, halogeen- of spaarlampen:

Nauwelijks warmteontwikkeling

Ondanks de enorme helderheid van ledlampen ontwikkelen ze aanzienlijk minder warmte dan halogeen- of gloeilampen. Ledlampen worden, in tegenstelling tot gloeilampen of halogeenlampen, niet tot nauwelijks warm wanneer deze branden. Dat is ook goed voor de brandveiligheid.

Minder stroomverbruik

Met ledverlichting verbruik je 80 tot 90 procent minder stroom dan een gloeilamp of een halogeenlamp. Led is dan ook de meest duurzame optie, omdat het lang meegaat. De levensduur van zo’n lichtbron is gemiddeld tussen de 10.000 en 50.000 branduren. Wanneer een lamp 8 uur per dag aanstaat en 30.000 branduren meegaat, heb je meer dan 10 jaar plezier van de verlichting. Dat maakt ze niet alleen bijzonder efficiënt, maar ook milieuvriendelijk. Dus, wat led je?

Hoge helderheid

Terwijl je bij spaarlampen altijd een bepaalde tijd moet wachten voordat ze hun volledige lichtsterkte ontwikkelen, geven lampen en modules met leds meteen hun volledige helderheid. Dit is vooral voordelig in ruimtes waar licht maar kort nodig is. Ledlampen zijn daarom bijzonder geschikt voor intelligente lichtsturing met bewegingssensor.

Milieuvriendelijk

Niet alleen de betere energiebalans ontziet het milieu. In tegenstelling tot spaarlampen en fluorescentielampen, die uiterst giftig kwik bevatten en als gevaarlijk afval worden beschouwd, bevatten leds geen zeer giftige stoffen.

 

One Response to Daarom zijn ledlampen een duurzame keuze

  • Alles is al LED. Overbodig verhaal. KerstLEDverlichting. 8 meter licht voor 10 euro. verbruik 3 Watt per uur.
    dat is 72 Wattuur voor een etmaal. De LEDstring brandt 3 weken met Kerst dag en nacht. 21 dagen x 72 Watt.
    1512 Wattuur. 1.5 kWh voor 3 weken 8 meter Kerstverlichting buiten. een kWh is 40 cent met prijsplafond.
    LED stroomkosten 60 cent voor 3 weken 24/7. LED is al Standaard en Heel Goedkoop.

Geef een reactie