De 5 belangrijkste tips bij het scheiden van bedrijfsafval

Groen ondernemen is een absolute must voor moderne organisaties. Daarom wordt er kritisch gekeken naar afvalgebruik. Een werkomgeving zonder verspilling is niet voor iedereen haalbaar, maar goede afvalscheiding en recycling wel. Let bij het scheiden van afval op deze vijf essentiële tips.

1. Voorkom dat rotzooi onnodig bij het restafval terechtkomt

Omdat veel mensen twijfelen in welke bak ze hun afval moeten gooien, komt veel rommel onnodig bij het restafval terecht. Daardoor gaan veel recyclebare grondstoffen verloren. Om hier iets aan te doen, kun je als bedrijf gekleurde bedrijfscontainer, of meerdere, neerzetten of borden of stickers met richtlijnen plaatsen. Daarmee maak je het medewerkers gemakkelijker.

bedrijfscontainer

2. Gooi voedselresten niet bij het restafval

Bij veel bedrijven scheidt men geen gft-afval. Daardoor komen voedselresten bij het restafval terecht en worden ze verbrand. Dat is zonde, omdat de compost en biogassen die uit gft-afval voortkomen veel duurzamer zijn. Als je een groot kantoor hebt, is het de moeite waard om etensresten apart in te zamelen.

3. Voorkom de vervuiling van afvalstromen

Om optimaal te recyclen moeten afvalstromen schoon blijven. Pizza- en taartdozen mogen niet bij het oud papier, omdat ze vette voedselresten bevatten. Dat vervuilt de rest van de afvalstroom, waardoor recycling niet meer mogelijk is. Dat geldt ook voor plastic bij het gft-afval en vloeistoffen in de papierbak.

4. Gooi koffiebekers niet bij het papier of restafval

Er worden jaarlijks zo’n drie miljard koffiebekers weggegooid, maar deze kartonnen bekers mogen niet bij het oud papier. De binnenkant is namelijk geplastificeerd. Toch is een speciale afvalbak voor koffiebekers de moeite waard: op die manier is zowel het karton als polyethyleen van de beker tot nieuwe grondstof te verwerken.

5. Zorg dat PMD wordt gescheiden

Hoewel PMD (plastic, metaal- en drankverpakkingen) in huishoudens goed wordt gescheiden, is dat binnen bedrijven vaak niet het geval. Toch is het de moeite waard om dit op te pakken. Het afvoeren van PMD-afval is namelijk goedkoper. Zo verklein je de dure afvoer van restafval en stimuleer je de recycling van PMD.

Bonus: de meest gemaakte fouten bij afval scheiden

Het is belangrijk om afval op de juiste manier te scheiden. Als het op de verkeerde manier gebeurt, valt er minder te recyclen. De Vereniging Afvalbedrijven stelde een lijst op van verkeerd ingeschat afval.

88% van de Nederlanders denkt dat kapotte drinkglazen in de glasbak horen. Dit moet bij restafval.

57% denkt dat (Senseo) koffiepads in de gft-afvalbak mogen, maar ze moeten bij restafval. Er zit plastic in.

54% denkt dat gebruiksvoorwerpen van hard plastic bij het plastic horen. Deze moeten bij het restafval.

34% denkt dat koffiecups bij het plastic afval moeten, maar ze horen bij restafval.

34% denkt dat chipszakken bij plastic afval mogen, maar vanwege de aluminium binnenkant horen ze bij het restafval.

 

One Response to De 5 belangrijkste tips bij het scheiden van bedrijfsafval

  • Wat een slimme tip om ook in het bedrijfsleven aandacht te besteden aan recycling. Mijn vader heeft een eigen bedrijf en zou graag verantwoorder willen ondernemen. Hij verkoopt veel bouwmaterialen, dus hij heeft regelmatig zaken als bouwafval en oud ijzer op het terrein liggen. Ik ga kijken of ik deze materialen op de juiste manier kan laten recyclen!

Geef een antwoord

Duurzaam Actueel wordt mede mogelijk gemaakt door onze partners: 

Adverteren?

Wilt u op deze website adverteren neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Bij het aanmelden gaat u akkoord met ons privacybeleid.

© Copyright Duurzaam Actueel 2023 | Website is ontwikkeld door Sabos webdesign