De levensduur van een cv ketel

Een cv-ketel zorgt voor een aangename temperatuur in huis. Een slecht-functionerende cv ketel kan je echter behoorlijk op kosten jagen, daarom is onderhoud belangrijk. Hoe zorg je nu precies dat je zo lang mogelijk van je cv-ketel kunt genieten? En na hoeveel jaar is een cv-ketel eigenlijk aan vervanging toe? Je leest het hier!

cv ketel

* Het nut van onderhoud aan je cv ketel

Net als veel apparaten heeft ook een cv ketel onderhoud nodig. Al vanaf twee jaar is het goed om jaarlijks onderhoud te laten uitvoeren. Zo verleng je namelijk de levensduur van de cv-ketel. Je kunt hiervoor speciale serviceabonnementen afsluiten: je cv ketel wordt dan jaarlijks gecontroleerd, waardoor je voorkomt dat je in de kou komt te zitten en is staat er bij storing direct een monteur bij je op de stoep. Bovendien is het ook een stuk veiliger en ben je ervan verzekerd dat er geen koolmonoxide vrij komt. Daarnaast zorgt de monteur voor de optimale instellingen van de cv-ketel. Zo haalt de ketel het beste rendement. Dat is belangrijk, want zo verbruik je zo min mogelijk energie. Kortom: goed onderhoud zorgt voor een lange levensduur van je cv-ketel.

* Het vervangen van je cv ketel

Als je cv ketel 12 jaar of ouder is, zijn de onderhoudskosten waarschijnlijk zo hoog dat vervanging voordeliger is. Moderne cv ketels zijn immers een stuk energiezuiniger dan de modellen van 12 jaar geleden. Een nieuwe cv-ketel aanschaffen is een investering, maar je energierekening gaat vaak direct omlaag. Voor een goede cv-ketel betaal je tussen de € 1.500 en € 2.500. Dit bedrag is inclusief de kosten van de installatie. Je kunt ook een cv-ketel huren.

* Verwarmen met een slimme thermostaat

Bij een cv ketel hoort ook een thermostaat; deze stuurt de cv ketel aan en regelt de temperatuur in huis. Tegenwoordig is een slimme thermostaat buitengewoon populair. Zo’n slimme thermostaat biedt veel energie- en kostenbesparende functies, zoals het regelen van de temperatuur terwijl je zelf niet thuis bent. Slimme thermostaten leren bovendien van jouw ritme en schakelen zichzelf uit als ze merken dat er niemand thuis is.

 

3 Responses to De levensduur van een cv ketel

  • Vervang je CV ketel door een Warmtepomp met Boiler/Buffervat. Warmtepomp 3000 euro,
    Meeting 18 kW. Boiler/Buffervat Tesy 300 Liter 1000 euro. Aansluiten op de bestaande CV radiatoren/vloerverwarming. Inductiekoken. Geen gas meer nodig. Ik heb al 10 jaar geen gas. elk huis geschikt. gas wordt duurder, ik heb geen gas. stroom wordt duurder ik heb zelf stroom, Zon op Dak. werkt beter dan gas, geen onderhoud, CO2 vrij. besparing 3000 euro per jaar. al 10 jaar.

  • Als ik het advies in dit artikel zou moeten volgen, had ik mijn 35 jaar oude Nefit Turbo al 3 keer moeten vervangen. Natuurlijk heb ik wel wat storingen gehad, maar de kosten daarvan wegen totaal niet op tegen die duizenden euro’s aan onnodige aanschafkosten.
    En ja, een nieuwere ketel zal zuiniger zijn, maar zolang ik de enkel-wandige afvoerpijp tijdens productie nog gewoon met de blote hand vast kan pakken en ik voor een hoekwoning mede door isolatie en zonnepanelen een maandbedrag van nog geen 100 euro heb, zie ik nog geen reden om een nieuwe cv-ketel aan te schaffen.

  • We denken ook dat we onze ketel binnenkort moeten vervangen. We hebben de laatste jaren al veel onderhoudskosten gehad en we zouden in de toekomst ook geld willen besparen. Ook willen we een slimme thermostaat installeren wanneer we een nieuwe ketel laten installeren.

Geef een antwoord

Adverteren?

Wilt u op deze website adverteren neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Bij het aanmelden gaat u akkoord met ons privacybeleid.

© Copyright Duurzaam Actueel 2021 | Website is ontwikkeld door Sabos webdesign