De voordelen van een groen dak

Je hoort er steeds meer over, groene daken. Zelfs bij de Albert Heijn kun je tegenwoordig al een groen dak kopen dat je zelf kunt aanleggen. Tv reclames zijn met de groene daken bezaaid, maar zijn nou eigenlijk de voordelen van een groen dak? Gert-Jan, specialist bij Groendakspecialist, vertelt vandaag over de voordelen van groene daken.

groen dak

Waterberging

Het sedum, de planten waar het groene dak uit bestaat, slaat water op. Wanneer het dus flink plenst dat wordt het riool niet overbelast. Met de hedendaagse tropische buien is het namelijk nogal snel het geval dat er zoveel regen valt dat het riool het water niet op tijd kan verwerken.

Het feit dat groene daken het riool zo kunnen ontlasten is voor gemeenten een reden om groene daken te subsidiëren. Wie een groen dak laat aanleggen krijgt daarvan een gedeelte vergoed door de overheid.

Biodiversiteit

Door de snelle verstedelijking verdwijnt er veel natuur. Met een groen dak kun je een aantal vierkante meters natuur terugbrengen. Zelfs op de meest verstedelijkte gebieden kan er met een groen dak natuur in stand worden gehouden.

Schone lucht

Dat groen een zuiverende werking heeft voor de lucht, dat is geen geheim. Wist je dat een groendak ook stikstof uit de lucht filtert? Een groen dak filtert dus de lucht die we met z’n allen zo aan het vervuilen zijn op verschillende manieren.

Dakbedekking gaat langer mee

Voor jou als huiseigenaar heeft een groen dak ook een voordeel voor je portemonnee. Je dakbedekking gaat namelijk tot wel twee keer zo lang mee wanneer je een groen dak laat aanleggen. Het groene dak beschermt de dakbedekkingslaag waardoor deze niet aangetast kan worden door externe factoren.

groen dak compleet

Heb je zonnepanelen, dan behaal je meer rendement

Wanneer je zonnepanelen hebt dan kun je die zonnepanelen beter laten functioneren met een groen dak eromheen.

In de zomer, wanneer het warm wordt, presteren zonnepanelen minder vanwege de warmte. Een groen dak heeft een verkoelend effect, daardoor worden de zonnepanelen gekoeld en kunnen deze efficiënter zonne-energie collecteren.

Een groen dak kent vele vormen

Tenslotte willen we je er nog op attenderen dat een groendak in vele verschillende vormen bestaat. Het welbekende sedumdak is het dak dat iedereen voor zich heeft op het moment dat er wordt gedacht aan een groendak.

Maar wist je dat er ook een vogel dak, een bloemen dak en een aroma-kruidenmix mat bestaat? Meer weten? Kijk eens op Groendakspecialist.nl.

 

 

Geef een antwoord