De waan van de dag

U bent vast bekend met de uitdrukking ‘de waan van de dag’. U weet wel: die begrijpelijke, maar onterechte focus op een kortetermijndoel, als gevolg waarvan mogelijk belangrijkere langetermijndoelen uit het vizier geraken. Het is een valkuil die niet altijd makkelijk te vermijden is.

Zo zijn we bij LightRec Nederland op dit moment heel druk met de Wecycle-campagne rondom de inzameling van consumentenarmaturen. Die moeten sinds afgelopen zomer ook worden ingezameld voor recycling en er ligt een flinke uitdaging om consumenten en professionals daarover voor te lichten. Niettemin proberen we deze campagne niet de waan van de dag te laten zijn. Ofwel: we blijven óók oog houden voor de uitdagingen op langere termijn.

waan van de dag

“Bijna de helft van de Nederlandse kantoren moet in 2023 sluiten, als de eigenaren niet snel energiebesparende maatregelen treffen. Bijna vijftig procent van de Nederlandse kantoren blijkt namelijk niet aan energielabel C te voldoen – en dat wordt straks de minimumeis”

Massale overstap op ledverlichting

Eén daarvan kwam ik een tijd geleden tegen in een landelijk dagblad. Dat berichtte dat bijna de helft van de Nederlandse kantoren in 2023 moet sluiten, als de eigenaren niet snel energiebesparende maatregelen treffen. Bijna vijftig procent van de Nederlandse kantoren blijkt namelijk niet aan energielabel C te voldoen – en dat wordt straks de minimumeis. Dat betekent dat veel kantoren hun verlichting zullen vervangen door ledverlichting. Want anders dan bij woningen tellen bij kantoren ook de installaties, waaronder de verlichting, mee voor het energielabel.

Daarbij komt nog dat de Tweede Kamer onlangs een motie heeft aangenomen van GroenLinks en het CDA die bedrijven wil verplichten om per juli 2020 over te stappen naar ledverlichting. Daarmee kan een energiebesparing van 0,9 megaton CO2 worden gerealiseerd, zo berekenden onderzoekers van het Planbureau voor Leefomgeving (PBL) eerder dit jaar.

De komende jaren zullen dus heel veel kantoren moeten verduurzamen en dat betekent dat er weer veel afgedankte verlichting vrijkomt. Lampen en armaturen die wij graag in het inzamelsysteem van onze uitvoeringsorganisatie Wecycle tegenkomen. We staan, kortom, ook op de langere termijn voor een enorme uitdaging.

Samen voor de circulaire economie

Eén ding is zeker: de activiteiten van LightRec Nederland zullen ook de komende jaren nog heel hard nodig zijn. We zamelen in Nederland al veel verlichting in (zie daarvoor onze nieuwe jaarsite) maar nog lang niet alle lampen en armaturen komen op de juiste plaats terecht voor hoogwaardige recycling. Iets dat wel zou moeten kunnen, als we naast onze inspanningen kunnen rekenen op de actieve ondersteuning van burgers, bedrijfsleven en overheid. Samen kunnen we een succes maken van de circulaire economie!

Ook verlichting inleveren? Kijk op Wecycle.nl voor een oplossing op maat.

Geef een antwoord

Duurzaam Actueel wordt mede mogelijk gemaakt door onze partners: 

Adverteren?

Wilt u op deze website adverteren neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Bij het aanmelden gaat u akkoord met ons privacybeleid.

© Copyright Duurzaam Actueel 2022 | Website is ontwikkeld door Sabos webdesign