De Wereldwijde Staat van Duurzame Mode en Fitness

Staat van duurzaamheid: door de pandemie zijn consumenten zich steeds meer bewust geworden van de milieu-impact die ze hebben bij het kopen van producten, waardoor duurzaamheid een van de meest belangrijke onderwerpen is geworden met maandelijks meer dan 340.000 zoekopdrachten wereldwijd. Uit onderzoek van Deloitte is gebleken dat 43% van de consumenten actief voor merken kiest vanwege hun milieuwaarden, maar hoeveel consumenten zijn milieubewust als het gaat om wat ze in 2021 kopen?

Staat van duurzaamheid gerangschikt

Om de staat van duurzaamheid binnen mode en fitness te achterhalen, heeft een nieuwe studie van Reebok steden wereldwijd gerangschikt op basis van hun duurzame mode-referenties, waarbij wordt gekeken naar de totale hoeveelheid textielafval dat door elke stad wordt geproduceerd en hoeveel van dit afval wordt gerecycled.

Studie van Reebok

De studie onthult bovendien de beste steden om te bezoeken en te wonen om milieuvriendelijk te sporten, rekening houdend met het percentage fietsgebruik, het aantal wandel- en hardlooppaden, het aantal uren zonlicht, de beste fitnessapparatuur voor een lage CO2-uitstoot en meer.

We werken bovendien samen met experts in de mode- en fitnessbranche om te laten zien hoe we keuzes voor duurzame levensstijl toegankelijker kunnen maken. Zij delen hun tips over hoe je duurzamere mode-keuzes kunt maken en hoe je je kunt aanpassen aan een milieuvriendelijkere levensstijl.

Milieuvriendelijke Mode: Hoe Scoren de Belangrijkste Modehoofdsteden?

De Europese Unie produceerde in 2018 meer dan 2,35 miljoen ton modeafval, wat ongetwijfeld een enorme negatieve impact op het milieu heeft. Het is daarom cruciaal dat we als consumenten meer milieubewuste keuzes maken als het gaat om beslissen wat we kopen.

Modekunstenaar, Akvilė Les, zegt dat we ons moeten concentreren op “kwaliteit boven kwantiteit. Het is belangrijk om jezelf te onderwijzen en op de hoogte te blijven. Er is veel greenwashing – een term die onlangs door de pers is bedacht – wanneer bedrijven de woorden ‘groen’ en ‘duurzaam’ links en rechts gooien, maar niet de gegevens verstrekken die die beweringen ondersteunen.”

Als we kijken naar statistieken, waaronder de tonnen textielafval per jaar, de totale uitgaven van een stad aan nieuwe kleding per jaar, de tonnen kleding die wordt gestort versus gerecycled, en het Google-zoekvolume van 31 verschillende termen op het gebied van duurzame mode, waaronder ‘kleding huren’, ‘vintage schoenen’ en ‘gerecyclede mode’, toont het onderzoek aan dat Kopenhagen in Denemarken toonaangevend is als het gaat om duurzame mode in Europa.

Uit ons onderzoek blijkt dat consumenten veel milieubewuster worden en rekening houden met zaken als duurzaamheid bij het kopen van artikelen.

staat

Staat van duurzaamheid overzicht 1

Kopenhagen blijkt de beste stad voor duurzame mode – met 0% van het modeafval dat naar de vuilnisbelt gaat en meer dan 4.420 maandelijkse zoekopdrachten op het gebied van duurzame mode, is het duidelijk waarom de hoofdstad het beste scoort.

Antwerpen komt op de tweede plaats, en recyclet jaarlijks maar liefst 17.553 ton textielafval, wat overeenkomt met 97,36% van al zijn modeafval dat in de stad wordt geproduceerd. Dublin volgt met een derde plaats, omdat al het geproduceerde modeafval van deze stad wordt omgezet in bruikbare warmte, elektriciteit of brandstof, ook wel bekend als “energieterugwinning”.

Het is duidelijk dat de belangrijkste modehoofdsteden van Europa over het algemeen nog veel werk aan de winkel hebben om ervoor te zorgen dat milieubewuste keuzes het gesprek van de dag worden.

Kerry Bannigan, oprichter van Conscious Fashion Campaign zegt: “Bijdragen aan duurzame mode is een levensstijl. Het is een bewuste keuze om beter geïnformeerd te zijn en actie te ondernemen. Bedenk hoe vaak je iets zult dragen voordat je het koopt, minder winkelt, onafhankelijke ethische merken ondersteunt en je huiswerk doet om merken te onderzoeken die aansluiten bij jouw waarden, zodat je met een doel koopt wanneer je iets moet aanschaffen.”

De Meest Milieuvriendelijke Modesteden in Nederland

staat 1

Staat van duurzaamheid overzicht 2

Het Limburgse Maastricht spant de kroon als de meest duurzame modehoofdstad van Nederland. De stad produceert slechts 895 ton textielafval per jaar, waarvan enkel 61 ton op de vuilnisbelt terecht komt. De milieubewuste burgers geven daarnaast jaarlijks slechts € 125 miljoen uit aan nieuwe kleding.

Amsterdam komt op de laatste plaats en is verantwoordelijk voor de productie van 6.429 ton afval per jaar. Amsterdammers zijn echter het meest milieubewust met termen rondom duurzame mode die 1.695 keer per maand gegoogeld worden.

De Meest Milieuvriendelijke Modesteden in België

staat 2

Staat van duurzaamheid overzicht 3

Hasselt is de hoofdstad van duurzame mode in België. Slechts 0,61 ton textielafval wordt op een stortplaats aangetroffen en de stad produceert slechts 1.191 ton textielafval per jaar.

Antwerpenaren zijn het meest milieubewust, met 2.301 maandelijkse zoekopdrachten per 100.000 inwoners naar een reeks termen met betrekking tot duurzame mode, waaronder gehuurde mode, gerecyclede kleding, tweedehands kleding en milieuvriendelijke mode.

De hoofdstad Brussel komt op de laatste plaats. De stad produceert elk jaar 36.067 ton textielafval, waarbij 18,43 ton op de vuilnisbelt belandt. Daarnaast is de hoofstad goed voor meer dan € 2 miljard per jaar uitgegeven aan het kopen van nieuwe kleding.

Duurzame Lichaamsbeweging: De Groenste Steden Voor Fitnessfanaten

De Covid-19-pandemie heeft onze gebruikelijke sportroutines veranderd en consumenten zijn gedwongen om creatievere en vaak milieuvriendelijkere methoden te overwegen. Fietsen, hardlopen en wandelen zijn slechts enkele van de vele activiteiten die mensen nu in hun dagelijkse routine hebben verwerkt om fit te blijven, terwijl velen nieuwe hobby’s beginnen.

Deze nieuwe gewoonten zullen naar verwachting ook na COVID-19 worden voortgezet, Women’s Health UK heeft onlangs een studie uitgevoerd die suggereert dat 72% van de sportschoolbezoekers na de lockdown niet terug zullen keren. Aangezien velen van ons zich hebben aangepast aan sporten in- en rondom het huis, lijkt het erop dat velen terughoudend zijn om terug de sportschool in te gaan, en velen op zoek zijn naar meer milieuvriendelijke alternatieven.

Het bewustzijn van de milieu-impact van sportscholen neemt toe, zegt Dr. Folusha Oluwajana, hoofd Personal Training, Exercise en GP; “Veel sportscholen hebben een scala aan elektrisch aangedreven apparatuur, verlichting met hoog wattage en airconditioning, en sommige zijn nu 24/7 geopend.”

“Milieuvriendelijke sporten zijn gratis en kunnen vaak dicht bij huis worden gedaan, en bieden de fysieke en mentale gezondheidsvoordelen van naar buiten gaan, blootstelling aan frisse lucht en vitamine D in de lente en zomer.”

Bij het analyseren van de staat van duurzaamheid tijdens lichaamsbeweging, bleek uit het onderzoek dat de volgende 30 steden de beste locaties waren om een milieuvriendelijk trainingsregime aan te passen op basis van een verscheidenheid aan statistieken, van fietsgebruik en zonlichturen tot het aantal hardloop- en wandelroutes.

De Top 20 Wereldsteden Voor Milieuvriendelijke Lichaamsbeweging

333

Staat van duurzaamheid overzicht 4

Tokio verdient de eerste plaats als de meest milieuvriendelijke stad om te sporten. Dit is geen verrassing, aangezien de stad een van de laagste criminaliteitscijfers in de studie heeft en ruim 1.500 hardlooproutes heeft.

Sydney komt op de tweede plaats als een van de steden met het hoogste aantal uren zonlicht, 1.833 hardlooproutes en 323 wandelpaden.

Abigail Ireland, performance strateeg, zegt over hoe we milieubewuster kunnen zijn tijdens het sporten: “We voelen vaak de drang om te investeren in de nieuwste gadgets en apparatuur om gemotiveerd en gestimuleerd te blijven om te trainen. We brengen het terug naar de basis, we hebben alleen ons lichaam echt nodig.”

Top 20 Europese Steden Voor Milieuvriendelijke Sport

444

Staat van duurzaamheid overzicht 5

Bij het analyseren van Europa’s beste steden voor duurzaam sporten, werd Londen uitgeroepen tot de milieuvriendelijke fitnesshoofdstad. De hoofdstad biedt een enorm aantal milieuvriendelijke trainingsopties met meer dan 6000 hardlooproutes en 243 wandelpaden. Londenaren zoeken 5.724 keer per maand naar termen rondom milieuvriendelijk sporten, de zoektermen omvatten zowel tweedehands fitness- en fitnessapparatuur als tweedehands fitnessapparaten.

De hoofdstad van Denemarken, Kopenhagen, volt het Verenigd Koninkrijk op de voet met een tweede plaats. De Denen hebben een indrukwekkend percentage van 39,69% in het gebruik van fietsen, samen met een lager dan gemiddelde criminaliteit en vervuilingspercentages. Amsterdam komt terecht op de derde plaats met 1500 hardlooproutes en het hoogste percentage fietsgebruik met 45%.

Toen dr. Folusha Oluwajana, hoofd Personal Training, Exercise en huisarts investeerde in milieuvriendelijke nieuwe fitnessapparatuur, verklaarde hij: “Als je overweegt om meer apparatuur aan te schaffen om je ‘homegym’ in te richten, overweeg dan om tweedehands artikelen aan te schaffen, zoals halters of fitnessbanken. Of maak gebruik van spullen die je in huis hebt! Stoelen en krukken kunnen een geweldig alternatief zijn voor een bank, en een fles water (natuurlijk herbruikbaar), blikken, potten, een zak meel of suiker kunnen allemaal als handgewichten worden gebruikt.”

De Meest Milieuvriendelijke Steden Om Te Sporten In Nederland

555

Staat van duurzaamheid overzicht 6

Nederland staat wereldwijd bekend als fietsland, en de gegevens maken duidelijk waarom. Meer dan de helft van de steden heeft een fietsgebruik van 50% of hoger.

Utrecht werd uitgeroepen tot de meest milieuvriendelijke stad om te sporten in Nederland. De stad heeft maar liefst 600 hardlooproutes en 206 wandelpaden. Eindhoven behaalde de tweede plaats waar 50% van de inwoners regelmatig op de fiets springen en meer dan 1.000 hardlooproutes biedt. Groningen eindigde op de derde plaats als een van de veiligste Nederlandse steden met een van de laagste criminaliteitscijfers.

Bij het overwegen van milieuvriendelijke sportmogelijkheden, suggereerde Abigail Ireland, prestatiestrateeg: “Het is altijd de moeite waard om te waarderen wat Moeder Natuur ons te bieden heeft. Ga buiten joggen en probeer zelfs de Zweedse benadering van ‘plogging’, waar je joggen kunt combineren met het oprapen van afval op je route! ”

Hoe duurzaam is jouw work-out?

66

Als we kijken naar de totale uitstoot bij de fabricage van fitnessapparatuur, blijkt uit onze studie dat het maken van je eigen dumbbells de beste apparatuur blijkt voor het milieu. Met slechts 0,4 kg CO2-uitstoot per eenheid en het gebruik van polyethyleen als het belangrijkste materiaal, zijn doe-het-zelf-dumbbells een uitstekende keuze bij het gebruik van milieuvriendelijke apparatuur.
Populaire items zoals oefenyogaballen en yogamatten komen in de studie op de tweede en derde plaats. Deze items zijn gemaakt van PVC en produceren respectievelijk slechts 0,6 kg en 0,7 kg CO2-uitstoot.

We hebben experts gevraagd om hun advies te geven over welke oefeningen en apparatuur het beste zijn om uw ecologische voetafdruk te verkleinen.

Abigail Ireland, performance strateeg, zegt: “Calisthenische trainingen zijn geweldig voor kracht, behendigheid, uithoudingsvermogen en allround fitheid, dus meer lichaamsgewichtoefeningen is zeker een goede manier om te sporten zonder een ecologische voetafdruk achter te laten.

“Kies bij het investeren in apparatuur voor duurzame basisprincipes zoals halters, kettlebells, halters en weerstandsbanden die een grote verscheidenheid aan trainingsopties bieden zonder elektriciteit nodig te hebben.”

Bij Reebok streven we continu naar een duurzame toekomst. Bekijk onze duurzame producten ter inspiratie.

 

One Response to De Wereldwijde Staat van Duurzame Mode en Fitness

  • Very interesting piece! Although Rebook’s “sustainable products” say they are sustainable on the website they are not saying why! This is the problem with greenwashing and lack of transparency towards consumers. Thank you for this amazing piece!

Geef een reactie