Dit is de duurzaamste keuze voor jouw tuinmeubilair!

Maak een duurzame keuze voor jouw tuinmeubilair! Beschik jij over een eigen tuin met terras, een patio misschien of woon je in een appartement met een fijn balkon of dakterras? Je bent graag buiten en je kunt eindeloos genieten van het buitenleven. Bij de aanschaf van meubels let je niet alleen op design, maar vind je duurzaamheid een belangrijk item. Voor de inrichting van jouw huis ben je ook kritisch. Meubels binnen of buiten dienen duurzaam te zijn en bij de productie moet het milieu zo veel mogelijk gespaard worden. Voor duurzaamheid geldt hoe langer een meubel meegaat hoe duurzamer het is. Veel duurzame meubels kun je zowel binnen als buiten het huis gebruiken. Om die reden gebruik ik liever de benaming buitenmeubels.

tuinmeubilair

Buitenmeubels van hout tot en met kunststof

Buitenmeubels zijn er in allerlei materialen waarbij er verschillen zijn in duurzaamheid, maar ook in prijs. Hoe duurzamer, hoe duurder het meubel is. Hout, rotan en bamboe zijn het meest duurzaam. Metaal en kunststof zijn dat minder vanwege het productieproces en hard plastic meubels vergaan niet en kunnen alleen worden gerecycled. Hout is een prachtig duurzaam materiaal voor buitenmeubels mits het gemaakt is van hardhout met FSC keurmerk. Dit milieu keurmerk staat voor een goed en verantwoord bosbeheer. Creëer zelf jouw eigen (zit)plek buiten en geniet van jouw mooie houten loungeset, eettafel met stoelen of een ligbed.

Welke duurzame houtsoort uit de Tropen of Europa?

Er zijn veel houtsoorten die uitermate geschikt zijn voor buitenmeubels, maar kies wel de juiste houtsoort. Het hout dient bestand te zijn tegen de invloeden van het weer. Tropisch en Europees hardhout zijn hier tegen bestand echter het vergt wel enig onderhoud. Teak en eiken en Tamme kastanje zijn de meest bekende soorten. Minder bekend, maar zeker geschikt zijn de soorten Aformosia , Robinia en Jatoba. Verschillen zijn er in de kleurstelling van het hout. Duurzaamheid betekent dat het hout lang mee gaat en bijvoorbeeld niet bij vocht gaat vervormen of scheuren. Let wel op dat elke houtsoort een specifieke onderhoudsbehandeling nodig heeft om mooi te blijven. Regelmatig dien je hardhout te oliën, beitsen of in de grondverf te zetten. Belangrijk is ook dat houtenmeubels schoon worden gehouden. Dek de meubels in de winter af met een hoes of nog beter, zet ze beschut binnen. Dan wordt jouw mooie houten loungeset met de jaren steeds mooier vanwege de natuurlijke uitstraling.

Bij het juiste onderhoud gaat een hardhouten buitenmeubel 25 jaar en langer mee. Dat is pas lang genieten!

 

Geef een reactie