Duurzaam hout gebruiken voor in de tuin

Wil je een houten bouwwerk in de tuin maken? Misschien een tuinhuisje, een overkapping of een schutting? Dan heb je best wel veel keus uit verschillende houtsoorten. Uiteraard let je op de kwaliteit van het hout. Het is wel bedoeling dat je jarenlang van je bouwwerk kunt genieten en daarvoor heb je een houtsoort nodig dat duurzaam is en bestand tegen de verschillende weersinvloeden. Maar duurzaam is tegenwoordig ook hoe milieuvriendelijk het hout is.

Hout met een keurmerk

Duurzaam hout gebruiken voor in de tuinWelke houtsoort je ook kiest, het is belangrijk dat je hout met het FSC of PEFC keurmerk kiest. Beide keurmerken zijn van twee verschillende organisaties die toezien op duurzaam beheer van de bossen waar het hout vandaan komt. Kenmerk van deze bossen is, dat bomen op een natuurvriendelijk wijze zijn geplant, beheerd en gekapt. Daarbij is het uitgangspunt dat er bij elke gekapte boom er minimaal één nieuwe boom aangeplant wordt. Op deze wijze zal het bos steeds hernieuwbaar hout kunnen leveren. Er is tegenwoordig gemakkelijk aan hout te komen met deze keurmerken.

Duurzaamheidsklasse

Hout is ingedeeld naar een duurzaamheidsklasse. Aan de duurzaamheidsklasse is de kwaliteit van de houtsoort af te lezen en de gemiddelde levensduur van het hout.

• Klasse 1: dit hout is zeer duurzaam met een zeer lange levensduur van minimaal 25 jaar. Het gaat hier om dure houtsoorten met exotische namen uit voornamelijk Zuid-Amerika, Afrika en Azië. Houtsoorten van deze klasse zijn Azobé, Okan en Abiurana.
• Klasse 2: dit is duurzaam hout met een levensduur van 15 tot 25 jaar. Houtsoorten met deze klasse zijn Amerikaans grenen, red cedar en meranti.
• Klasse 3: hout in deze klasse is matig duurzaam. Het hout gaat 10 tot 15 jaar mee en houtsoorten in deze klasse zijn douglas hout en Siberisch lariks. De prijs van dit hout en de levensduur is in goede verhouding en daardoor zeer veel gevraagd. Veel tuinhout bestaat bijvoorbeeld uit douglas hout.
• Klasse 4: deze klasse is weinig duurzaam en het hout gaat 5 tot 10 jaar mee. Voorbeelden hiervan zijn grenen en vuren. Dit is goed hout, maar kan beter wel behandeld worden.
• Klasse 5: dit hout is niet duurzaam en gaat korter dan 5 jaar mee. Dit zijn zachte houtsoorten, zoals berkenhout en populierenhout.

One Response to Duurzaam hout gebruiken voor in de tuin

  • Wij hebben na lange overweging gekozen voor douglas hout voor onze schutting. De keuze werd bepaald door het feit dat bij de aanplant oog was voor duurzaamheid. Ook vonden we dat het niet van al te ver mocht komen.

Geef een reactie