Duurzaam leven? Let hierop bij het afsluiten van uw verzekeringen

Een ongelukje zit in een klein hoekje. Dit is bij een duurzaam leven natuurlijk niet anders. Wel zijn er een aantal zaken om bij stil te staan bij het afsluiten van uw verzekeringen. Zoals zonnepanelen bij een inboedel- en opslagverzekering, een groen afscheid met een uitvaartverzekering, een rechtsbijstandverzekering of een passende verzekering voor elektrische voertuigen.

verzekeringen

Inboedel- en opstalverzekering

Voor schade in en om de woning kan een inboedel- en opstalverzekering worden afgesloten. Kort door de bocht zit het onderscheid in spullen die meegenomen kunnen worden bij een aankomende verhuizing (inboedelverzekering). Of zaken die in en aan de woning vast zitten (opstalverzekering). Beide verzekeringen dekken schade door oorzaken zoals brand, diefstal, vandalisme, storm of water. Een opstalverzekering is verplicht voor iedereen die een koopwoning met hypotheek heeft. Maar ook een inboedelverzekering afsluiten kan verstandig zijn. Wanneer u een eigen woning bezig dan is het aan te raden deze beide verzekeringen bij dezelfde verzekeraar af te sluiten.

Een inboedel- en opstalverzekering is ook uit te breiden. Wanneer u bijvoorbeeld isolerend glas heeft, zoals HR-glas, dan is een aanvullende glasverzekering de overweging waard. Uw eigen groene energie door zonnepanelen? Let dan op; deze vallen niet altijd onder de opstalverzekering. Ondanks dat deze op het dak van de woning vastzitten. Bij een huurwoning kunnen zonnepanelen bijvoorbeeld (meestal aanvullend) verzekerd worden bij een inboedelverzekering.

Uitvaartverzekering

Liever denken we er niet aan maar aan ieders leven komt een eind, soms eerder dan verwacht. Steeds meer mensen wensen een duurzame uitvaart of op zijn minst een paar milieuvriendelijke keuzes. Denk bijvoorbeeld aan:

· een kist van hernieuwbare grondstoffen;

· uitvaartlocatie met aandacht voor duurzaamheid;

· gebruik van biologische producten;

· een natuurbegraafplaats.

Een ‘groene’ uitvaart is een mooie en milieuvriendelijke gedachte. Het is prettig te weten dat de nabestaanden niet voor hoge kosten komen te staan. Leg uw duurzame wensen daarom vast en sluit hiervoor een verzekering af die de kosten van de uitvaart dekt.

Elektrische fiets of scooter

Zorg voor een passende verzekering voor elektrische voertuigen. Of het nou gaat om een elektrische fiets, -auto of -scooter. U heeft daarbij keuze uit een standaard verzekering met basisdekking of een aanvullende verzekering. Wanneer het gaat om auto of verzekering voor scooter dan zijn er doorgaans twee opties. Een WA-verzekering welke veroorzaakte schade bij anderen vergoed en een All-risk verzekering die vrijwillig alles dekt. Zoals schade aan uw eigen voertuig door storm, brand of diefstal. In het geval van een ouder voertuig is een WA verzekering de meest logische optie. Een All risk verzekering is de beste keus bij bijvoorbeeld een nieuwe elektrische auto. Denk daarbij ook na over een eventuele inzittenden- of pechhulpverzekering.

Rechtsbijstandverzekering

Tenslotte is een rechtsbijstandverzekering de overweging waard. Dit is een verzekering die hulp en advies biedt bij tal van juridische problemen. Zoals bijvoorbeeld wanneer u schade heeft veroorzaakt bij iemand anders thuis, een ontslag of nasleep van een ongeluk in het verkeer. Bij vrijwel elk juridisch conflict kan deze verzekering van pas komen. Dat kan ook gaan om een geschil met een bedrijf of een webshop waar u een aankoop heeft gedaan. Een rechtsbijstandverzekering biedt in deze gevallen de gewenste hulp.

Goede en passende verzekeringen dekken hoge financiële risico’s af, dit geeft een gerust gevoel. Welke verzekering u ook afsluit… bekijk altijd de voorwaarden en kleine lettertjes van de verzekering vóór het afsluiten. Zodat u zeker weet dat u aanspraak kunt maken op de zaken waarvoor u dit had bedacht.

Auteur: Ellen Oortwijn

 

Geef een reactie