Duurzaam wonen: hoe ver ga je?

Duurzaamheid is in en dat geldt ook voor duurzaam wonen. Energiezuinige huizen, warmtepompen, zonnepanelen en isolatie staan bij veel woningeigenaren op het netvlies. Maar welke investeringen zijn echt de moeite waard en hoe ver ga je bij het verduurzamen van jouw woning?

wonen

Veel huizenbezitters denken op een bepaald moment aan het moderniseren van hun woning. Daarbij spelen diverse zaken een rol, bijvoorbeeld het beschikbare budget, design, duurzaamheid en mogelijk het effect op de waarde van de woning.

Isolatie

Het isoleren van een eigen woning blijft een van de meest aantrekkelijke investeringen voor het besparen van energie en daarmee het verduurzamen van de woning. Denk aan betere raamkozijnen, tochtstrips, dakisolatie, vloerisolatie en de isolatie van muren. Een deel van deze isolatiemaatregelen hoeft niet veel te kosten en verdien je snel terug.

Zonnepanelen

In de afgelopen jaren is het rendement van zonnepanelen steeds verder verbeterd. De kwaliteit van de materialen zorgt voor meer efficiëntie en de grootschalige toepassing heeft gezorgd voor een lagere aanschafprijs. Zo verdien je je investering in zonnepanelen sneller terug. Daarbij is uiteraard de opbrengst van zonnepanelen van belang. Hier spelen vele factoren een rol, zoals bijvoorbeeld het aantal panelen, de ligging en de helling van het dak en mogelijke schaduw van omliggende objecten. Veelal verdien je de aanschaf binnen tien jaar terug waar zonnepanelen tegenwoordig al gauw twintig jaar mee gaan.

Warmtepomp

In de afgelopen periode is er veel aandacht geweest voor de overstap van gas op warmtepompen. In de praktijk blijkt dit niet voor alle huizen op korte termijn haalbaar, enerzijds vanwege de benodigde investeringen en anderzijds vanwege de eigenschappen van de woning. Zo is het voor bestaande woningen vaak niet eenvoudig om een warmtepomp te installeren. Ten eerste vereist de installatie de nodige ruimte en daarnaast moet de woning ook voldoende geïsoleerd zijn om effect te oogsten. Veelal zijn vloerverwarming of andere radiatoren nodig. Toch is het de moeite waard om een warmtepomp te overwegen. De voordelen voor het verduurzamen van de woning zijn velerlei, zoals minder CO2 uitstoot, mogelijkheid van verwarmen en verkoelen en verminderen van verbruik door constante temperaturen. Dit is ook goed voor betere waarden van je energielabel en de waardevermeerdering van je woning. Dus mocht een warmtepomp mogelijk zijn voor jouw woning en je voldoende budget hebben, dan is dit een mooie investering in de toekomst, waarbij je wel rekening moet houden met een lange terugverdientijd.

Materiaalgebruik

Ga je zelf een woning bouwen of grondig renoveren? Dan speelt ook de keuze van de materialen een rol bij de investering in duurzaamheid. Zo kan je voor de vloer of nieuwe meubels kiezen voor bamboe. Dit materiaal groeit erg snel en daarmee blijft ontbossing beperkt. Ook kan gebruikt materiaal ingezet worden, zoals steigerhout. Hip en verantwoord. Ook verlichting is een belangrijk element in de materiaalkeuze. Met LED verlichting verbruik je minder energie. Je kan ook kiezen voor beweging sensoren op plekken in je huis waar je niet vaak komt om zo het verbruik beperkt te houden. Het voordeel van het gebruik van verantwoorde materialen is dat het vaak nog goedkoop is ook, zoals gebruikt hout of bamboe. Daarmee blijft de investering beperkt vergeleken met bijvoorbeeld tropisch hardhout en ben je tegelijkertijd veel duurzamer bezig!

Vergeet niet dat er ook diverse vormen van subsidie zijn voor het verbeteren van de duurzaamheid van je woning. Zo wordt het nog aantrekkelijker om je huis klaar te maken voor de toekomst!

One Response to Duurzaam wonen: hoe ver ga je?

  • ik heb al 2 Energiehuizen zonder gas. Zonnepanelen, Inductiekoken, Warmtepomp Hoge Temperatuur.
    geen gas. Elk huis geschikt, goedkoop gemakkelijk. Er is geen belangstelling voor.

Geef een reactie