Duurzaam zakelijk rijden? Dit zijn de voordelen van een elektrische bedrijfsauto

Duurzaam zakelijk rijden: elektrische auto’s zijn stiller en stoten minder CO2 uit. En een zakelijke elektrische auto biedt meer voordelen dan alleen voor het milieu. Zo is bijvoorbeeld de Milieu-investeringsaftrek (MIA) begin dit jaar omhoog gegaan. Waar profiteer je nog meer van wanneer je een (tweedehands) elektrische bedrijfsauto aanschaft? Wij zetten alle voordelen voor je op een rij!

zakelijk rijden

Bij een groen imago hoort een ‘groene’ auto

Duurzaamheid staat hoog op de agenda van klanten en afnemers. Enkele jaren geleden nog een ‘pre’, tegenwoordig steeds vaker een must. Elektrisch rijden is dé toekomst van het wagenpark. Vooral wanneer je als ondernemer waarde hecht aan duurzaamheid, geeft rijden in een dieselauto een ietwat tegenstrijdig beeld. Bij een groen imago hoort natuurlijk een passende bedrijfswagen.

De financiële voordelen van elektrisch zakelijk rijden

Wanneer je besluit over te stappen naar elektrische zakelijk rijden, vraagt dit om een investering. Een ‘stekker auto’ is over het algemeen duurder in aanschaf dan een brandstof auto. Aan de andere kant staan hier grote voordelen tegenover. Niet alleen voor het milieu, je imago en de toekomst. Benieuwd wat de financiële voordelen zijn van zakelijk elektrisch rijden? Wij zetten ze hieronder voor je op een rij.

1. Je bespaart op brandstofkosten

Het eerste voordeel is meteen ook één van de grootste. Wie voor zakelijk elektrisch rijden kiest, bespaart veel op de brandstofkosten. Een elektrische auto rijdt immers op stroom en dit is een stuk goedkoper dan brandstof. Al helemaal in deze tijd van de hoge brandstofprijzen. Nog goedkoper wordt het

als je bij de zaak en/of thuis een laadpunt installeert. Het opladen van een elektrische auto kost in dat geval minder dan wanneer je dit bij een openbare laadpaal doet.

2. Je bent minder geld kwijt aan onderhoud

Omdat er in de motor van een brandstofauto verbranding plaatsvindt, moet deze regelmatig onderhouden worden. Aangezien er in een zakelijke auto vaak veel gereden wordt, kun je op jaarbasis flink wat geld kwijt zijn aan onderhoud. Kies je voor een elektrische auto? Dan betaal je aanzienlijk minder voor onderhoud. De onderdelen van zo’n auto zijn namelijk een stuk minder gevoelig voor slijtage dan de onderdelen van een brandstofauto.

3. Wegenbelasting is verleden tijd

Wie in een brandstof auto rijdt, draagt wegenbelasting af. Bij een elektrische auto krijg je in ieder geval tot 2024 niet te maken met deze kosten. Hoe dit komt? Omdat elektrische auto’s geen CO2 uitstoten, hoef je ook geen wegenbelasting te betalen. Kies je voor een hybride auto? Dan betaal je 50 procent minder wegenbelasting dan voor een volledige brandstofauto.

4. De bijtelling valt lager uit

Een zakelijke auto mag je privé gebruiken. Wanneer je hier op jaarbasis meer mee rijdt dan een vastgesteld aantal kilometers, krijg je te maken met bijtelling. Om dit te verrekenen, wordt er een percentage van de cataloguswaarde bij je inkomen opgeteld. De extra belasting die je hierdoor betaald is de bijtelling. Sinds 2021 betaal je voor elektrische auto’s 12 procent bijtelling over de eerste 40.000 euro.

5. Milieu-investeringsaftrek en lokale subsidies

Als je investeert in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen, geeft de Milieu-Investeringsaftrek (MIA) een flink belastingvoordeel. Er wordt tot 45% afgetrokken van de investeringskosten bovenop de reguliere afschrijvingen. Of kom je in aanmerking voor de subsidieregeling voor Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA)? Informeer daarnaast naar lokale subsidies bij je gemeente of provincie.

Zakelijke autoverzekering elektrisch rijden

Ook wanneer je met een zakelijke elektrische auto de weg op gaat, moet je deze bedrijfsauto verzekeren. Gelukkig kan dit tegenwoordig makkelijk en snel online. Denk goed na over je dekking. Gaat het om een nieuwe elektrische auto? Sluit dan geen WA verzekering voor je auto af, maar kies liever voor een allrisk autoverzekering. Voor auto’s tot vijf jaar is het door de hoge dagwaarde verstandig een all risk verzekering af te sluiten.

 

One Response to Duurzaam zakelijk rijden? Dit zijn de voordelen van een elektrische bedrijfsauto

  • In tegenstelling tot wat in dit artikel wordt gesteld, is er vrijwel geen MIA aftrek mogelijk op reguliereekectrische auto’s. Alleen elektrische auto’s met zonnepanelen zijn nog aftrekbaar. De conclusie van het artikel verandert er wel enorm door. Dit artikel klopt si ds 1 januari 2022 niet meer maar is nu herplaatst in mei 2022

Geef een antwoord