Duurzame energie: wat zijn de mogelijkheden?

Duurzame energie is voor veel mensen geen onbekend begrip. Maar wat je misschien nog niet wist, is dat duurzame energie op verschillende manieren op te wekken is. Er zijn veel energieleveranciers die groene energie aanbieden, maar welke past het beste bij jouw gebruik en wensen? Of kun je het misschien (deels) zelf opwekken?

Duurzame energie

Verschillende soorten duurzame energie

Je hebt verschillende manieren om energie op een duurzame manier op te wekken. Ze hebben allemaal gemeen dat ze geen CO2 uitstoten en bijdrage aan een beter milieu. Hieronder vind je de meest voorkomende manier van duurzame energie:

  • Windenergie: Het opwekken van elektriciteit door bewegende lucht. Denk hierbij aan windmolens en – turbines.
  • Zonne-energie: Met zonnepanelen op je dak wek je zonne-energie op.
  • Aardwarmte: Energie dat wordt opgewekt uit de grond. Hoe dieper hoe warmer. Met de warmte kun je energie opwekken.
  • Waterkracht: Door snelstromend water wordt er een turbine in gang gezet en wekt energie op.

Energie vergelijken

Een groot deel van de energieleveranciers bieden duurzame energie aan. Je kunt dus bij steeds meer leveranciers terecht voor groene energie. Maar er zijn nog steeds grote verschillen wat de inhoud van deze ”groene stroom” is. Zo bieden ook veel energieleveranciers groene energie aan die in de praktijk gewoon grijs is. Dat noem je ook wel “vergroende stroom”. Het lijkt dus heel duurzaam, maar in de praktijk valt dit dus tegen

Bij het vergelijken van energieleveranciers kun je zien hoe groen de energie is. Dit staat bij een onafhankelijke vergelijker per leverancier aangegeven om je een goed beeld te geven. Op basis van deze informatie kun je makkelijker een energieleverancier uitkieze., die daadwerkelijk groene stroom aanbiedt.

Zelf duurzame energie opwekken

Steeds meer Nederlanders denk na over het opwekken van duurzame energie. De meeste gekozen optie is energie opwekken met zonnepanelen.

Het zelf opwekken van elektriciteit zorgt ervoor dat uw elektriciteitsrekening omlaag gaat. Als u zelf investeert verdient u deze investering uiteindelijk terug. Bij een aansluiting van de zonnepanelen op uw eigen meterkast zorgt de slimme meter zorgt voor verrekening. Bij de meeste meters loopt de teller hiervan terug, of zie je de teruggeleverde energie bij nieuwere meters.

Op deze manier gaat u jaarlijks het aantal kilowattuur van uw eigen verbruik verrekenen. Het komt voor dat wanneer u elektriciteit zelf opwekt, u meer produceert dan dat u kunt gebruiken. Elektriciteit die overblijft, levert u terug aan het elektriciteitsnet. Hiermee draag je bij aan de productie van groene stroom.

Stap over naar duurzame energie

Wil je graag overstappen op duurzame energie? Bij Independer heb je dit snel geregeld. Na het invullen van je postcode, huisnummer, verbruik en je wensen komt de beste keuzes voor jouw huishouden bovenaan te staan. Je ziet daar ook de duurzaamheidsscore van de aanbieder staan. Na het vergelijken kun je je contract meteen makkelijk en snel afsluiten.

 

 

One Response to Duurzame energie: wat zijn de mogelijkheden?

  • Ik heb een energiehuis met panelen, productie 6000 kWh per jaar. ik heb inductiekoken en een HTW Warmtepomp. geen gas, laadpaal en EV geen benzine diesel. sinds 2012.

Geef een reactie