Duurzame inspiratieweken op Landgoed Algoed.

In de maand juli worden op Landgoed Algoed in Enschede vier duurzame inspiratieweken georganiseerd. Nieuwe en goed werkende innovaties op het gebied van duurzaam wonen, werken en leven worden in een helder concept aangereikt. Het is een uniek samenwerkingsverband met trainers uit diverse ecologische, goedlopende projecten en de inhoud is gebaseerd op een breed, wereldwijd curriculum.

inspiratieweken

Op Landgoed Algoed werkt men met vijfenvijftig vrijwilligers in het duurzame buitenbuurthuis, in de permacultuurtuin en aan het duurzaam renoveren van het vrijwilligersverblijf. Voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt en mensen die opzoek zijn naar een nieuwe invulling voor het leven, organiseert Landgoed talloze activiteiten. Ze willen daarmee mensen in hun kracht helpen zetten. Tijdens de inspiratieweken kun je ervaren hoe ze dat doen, aangevuld met praktische workshops.

Het hele systeem in kaart

De basis van de inspiratieweken is het vier-dimensionale framewerk voor ‘whole system design’ ontwikkeld door GAIA Education en het Global Ecovillage Network (GEN). Het framewerk bestaat uit 20 ecologische, economische, culturele en sociale thema’s, die helpen om een heel systeem te ontwerpen. Uniek binnen deze inspiratieweken is de Duurzame Analysetool. Hiermee kun je in korte tijd de sterke en zwakkere punten van een project in beeld krijgen op het gebied van duurzaamheid en ‘heel systeem ontwerpen’. Deze tool is ontwikkeld door een wereldwijd samenwerkingsverband van trainers en het Global Ecovillage Network. Deze analysetool wordt binnen Nederland voor het eerst ingezet tijdens een cursus.

Ervaringsgericht

De opzet van het programma is gericht op het opdoen van ervaringen en observaties. Dit gebeurt onder andere tijdens het meewerken op Landgoed Algoed zelf in de ochtenduren. Deze ervaringen worden vervolgens gebruikt tijdens het middag- en avondprogramma, waarin trainers middels praktische oefeningen en theorie de ervaringen in een breder kader zetten. Het doel van de inspiratieweken is dat deelnemers met hulp van eigen opgedane ervaringen, aangereikte theorie en coaching, zelf instaat zijn om een ontwerp te maken voor hun eigen leven of voor een eigen project waarbij alle aspecten van het hele systeem aandacht krijgen. Deelnemers kunnen zo ontdekken waar hun kracht ligt en dit omzetten in duurzaam handelen en acties. Deze acties dragen dan op hun beurt weer bij aan een duurzamere planeet voor mens en natuur!

Verbind je wereld lokaal

Niet alleen het hele systeem ontwerpen krijgt aandacht in deze inspiratieweken. Ook technieken hoe deelnemers anderen in hun droomproject kunnen betrekken en hoe ze van hun project een succes kunnen maken, komen aan de orde. Het programma maakt daarvoor gebruik van goedwerkende voorbeelden en technieken vanuit ecologische projecten over de hele wereld. De cursus is in blokken van vijf of zeven dagen te volgen, of in z’n geheel, al vanaf 250 euro. Er kan in tenten overnacht worden op Landgoed Algoed en er zijn 3 maaltijden per dag inbegrepen. Het programma is Coronaproof gemaakt; in alle aspecten van de cursus wordt rekening gehouden met de 1,5 meter afstand. Bij het volgen van het hele programma van deze inspiratieweken, kan een certificaat behaald worden erkend door UNESCO en GAIA Education. Aanmelden kan vooraf door een email te sturen naar info@gaia-nederland.nl.

Door mee te doen aan deze inspiratieweken raken deelnemers bekend met een wereldwijd netwerk rondom duurzaam leven. Ook na de cursus kun je dus in contact blijven met andere geïnteresseerden. Jij verbindt daarmee de wereld lokaal!

Meer informatie:

www.dutch-ede.nl

www.gaia-nederland.nl

https://www.landgoedalgoed.nl/

Contactpersoon:

Monica Petter

Bestuurslid stichting GAIA Nederland

monica@gaia-nederland.nl

Mobiel: 0614398015

Quote

‘Alleen ga je sneller, samen kom je verder.’

‘Bij elk menselijk avontuur, hoe uniek het ook schijnt, raakt de hele mensheid betrokken.’

Jean Paul Sartre in zijn boek “Saint Genet; comédien et martyr” 1952.

‘Geloof dat deze wereld een betere wereld kan worden. Een wereld waarin ruimte is voor iedereen. Droom van een wereld waarin armoede tot de geschiedenis behoort. Waar iedereen een plaats heeft in de zon. Droom, Droom, Droom!’

Aartsbisschop Desmond Tutu tijdens College Tour 2012

 

Bericht van: stichting GAIA Nederland en stichting Landgoed Algoed.

 

Geef een reactie