Duurzame koelkast kopen? Hier moet je op letten

Ken je het gevoel dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet? Ondertussen zijn er zoveel ‘duurzame’ koelkasten dat je niet meer weet waar je moet opletten. Geen stress, wij helpen je op weg om een goede en duurzame koelkast te kopen.

Duurzame koelkast

Waarom is het belangrijk om een duurzame koelkast te kopen?

We leven nu eenmaal in een tijd waar het belangrijk is om zo energiezuinig te zijn. Niet alleen voor het milieu zelf, ook voor onze portemonnee is het belangrijk om zo duurzaam mogelijk om te gaan. Veel van onze huishoudelijke apparaten werken nu eenmaal op elektriciteit. En elektriciteit is niet bepaald vriendelijk voor het milieu.

We kunnen haast niet meer zonder een koelkast. Elk huishouden heeft er wel één. Wij zijn zo afhankelijk geworden van dit apparaat. En toch is het een toestel dat het meeste elektriciteit verbruikt in ons huishouden. We laten immers de koelkast dag en nacht aanstaan. Daarom is het belangrijk om een zo’n duurzaam mogelijke koelkast te zoeken.

Energielabels bij duurzame koelkast en wat betekenen ze?

De zuinigheid van de koelkast (zoals bij de meeste elektrische apparaten) wordt bepaald door een energielabel. Deze variëren doorgaans van A tot en met G. Koelkasten die gelabeld zijn met de letter A, zijn de zuinigste. In het algemeen geldt trouwens ook het principe, hoe zuiniger de koelkast, hoe duurder.

Koop daarom dus liefst een koelkast met de letter A (of eentje die zo dicht mogelijk bij de A is). We raden je niet aan om een koelkast met een waarde lager dan D te gaan.

En hoe zit het met het energieverbruik bij een duurzame koelkast?

Tegenwoordig plaatsen fabrikanten niet alleen een energielabel op hun etiket, maar ook het energieverbruik. Zo krijg je een beter idee van het verbruik van je koelkast. Je kan zo bijvoorbeeld zien hoeveel kWh je koelkast per jaar verbruikt en kiezen voor de koelkast die het best bij je past.

Speelt de grootte en belangrijke rol bij het kopen van een duurzame koelkast?

Het is iets waar mensen soms minder rekening mee houden, maar de grootte van je koelkast speelt echter een belangrijke rol in de energiezuinigheid ervan. Heb je een groot huishouden en heb je veel inkopen in je koelkast? Kies dan inderdaad voor een groter model. Maar ben je maar alleen? Neem dan geen grote koelkast. Hoe minder vol de koelkast immers is, hoe meer energie die verbruikt.

Wat met andere soorten duurzame koelkasten?

Natuurlijk zijn er ook andere soorten koelkasten. Denk bijvoorbeeld maar aan een wijn kast. Ben je een echte wijn liefhebber? Dan kan een echte wijn kast niet ontbreken in je huishouden. Ook hier gelden dezelfde energiezuinige regels als bij een gewone koelkast. Zoek daarom dus steeds naar de meest energiezuinige wijn kast voor in je huis.

Je hebt tegenwoordig ook zelfs een energiezuinige wijnkoelkast met 2 zones, indien je graag verschillende wijnen op andere temperatuur wilt bewaren of laten rijpen. Nogmaals vergeet niet om na te gaan of jouw koelkast energiezuinig is en voldoet aan de juiste energielabels.

 

Geef een reactie