Duurzame schoonheidssalon in Bergen op Zoom inspireert andere ondernemers

De eerste écht duurzame schoonheidssalon van Nederland is te vinden in Bergen op Zoom. De eigenaresse is van agrarische afkomst en opgegroeid in de natuur. Ze heeft er veel voor over om zo duurzaam en milieuvriendelijk te werken om zo te voorkomen dat de natuur verloren gaat. Zo blijft de planeet ook voor toekomstige generaties een mooie plek.

schoonheidssalon

Beeld: Raphael Lovaski via Unsplash https://unsplash.com/photos/Pe9IXUuC6QU

Milieuvriendelijke cosmetica en behandelingen

Tegenwoordig zijn er steeds meer producenten die groene cosmeticaproducten op de markt brengen. Gijsje Boogert, redacteur van het gespecialiseerde kennisplatform AllAboutHer en een expert in natuurlijke gezichtsverzorging, beveelt minerale make-up aan omdat deze producten gemaakt worden van 100% natuurlijke en biologische ingrediënten. Ze bevatten een hoog gehalte aan plantextracten, plantenoliën, pure etherische oliën en hydrolaten. Minerale make-up is dus ook vegan make-up en is te gebruiken bij ieder huidtype. Daarnaast kunnen klanten van een duurzame salon hier ook vaak terecht voor behandelingen die de kracht van de natuur in zetten, zoals fytotherapie en aromatherapie.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Het inrichten van een duurzame schoonheidssalon gaat verder dan de producten die gebruikt worden. Zo is de duurzame salon in Bergen op Zoom ingericht met natuurlijke houten materialen. Deze belasten het milieu zo weinig mogelijk. Zonnepanelen wekken de energie op dat gebruikt wordt en alle gewone lampen zijn vervangen door ledverlichting. In schoonheidssalons worden veel handdoeken gebruikt tijdens behandelingen. Handdoeken van bamboekatoen worden een stuk duurzamer geproduceerd dan handdoeken van een ander materiaal.

Bamboe groeit snel, heeft weinig water nodig, is sterk, zacht en neemt heel goed vocht op. Hierdoor is het niet alleen minder belastend voor het milieu, maar is het ook een prettig materiaal voor klanten. Uiteraard is hygiëne erg belangrijk in iedere schoonheidssalon en wordt er met milieuvriendelijke materialen gepoetst.

Slim omgaan met afval

Zeker 90% van ons afval is herbruikbaar. Het levert dus gigantisch veel voordeel op om grondstoffen gescheiden in te leveren. Niet alleen financieel, maar ook voor het milieu. Zo mogen salons al lang geen gratis plastic tasje meer meegeven, maar ook bij kartonnen tasjes kun je de klant vragen of het echt nodig is.

Een salon is een bedrijf en dat moet natuurlijk ook financieel aantrekkelijk zijn om te hebben. Het grote voordeel van duurzaamheid, is dat het in de meeste gevallen ook nog eens zeer goed is voor de bedrijfsresultaten. Zo bespaar je onder andere energiekosten en gaan duurzame bedrijfsmiddelen een stuk langer mee.

Duurzaamheid in de beautybranche

Er komen in razendsnel tempo steeds meer duurzame ondernemers bij. Dit komt onder andere door trends in de samenleving, maar ook doordat we met elkaar steeds bewuster worden. De beautysalon in Bergen op Zoom heeft onder andere ondernemers in Amsterdam en Utrecht geïnspireerd om ook aanpassingen te doen. Om echt duurzaam te ondernemen is het belangrijk om juist aandacht te besteden aan de kleine dingetjes. Reclame maken? Kies voor online in plaats van geprinte flyers. Schoonmaken? Kies voor de groene, biologische schoonmaakmiddelen en gebruik niet te veel. Personeel nodig? Kijk eens of er taakjes zijn voor mensen die het wat moeilijker hebben in de samenleving.

 

Geef een reactie