Agrifirm, Holland Malt en Yara verlagen samen met telers de klimaatimpact van brouwgerst rond de bierbrouwerij de Koningshoeven in Noord-Brabant. In dit meerjarige ketenproject worden maatregelen op het boerenbedrijf gekoppeld aan onafhankelijke verificatie. Hierdoor wordt verduurzaming concreet aantoonbaar én schaalbaar. De aanpak bewijst zich in brouwgerst voor bier– en whiskyproductie, maar kan, met aanpassingen, ook toegepast worden in ketens voor brood en frietaardappelen. Zo kunnen verwerkers en retailers onderbouwen dat hun ketenuitstoot daalt, geheel in lijn met de Europese rapportagerichtlijn CSRD.

Foto via Agrifirm.nl
Agrifirm ondersteunt
De brouwerij, Holland Malt, Yara en Agrifirm werken al geruime tijd samen met lokale graantelers. De gerst die zij telen wordt door Holland Malt verwerkt tot mout voor de brouwerij. Agrifirm ondersteunt hierbij als coöperatie met ruim 8.000 leden door advies en coördinatie binnen de keten.
Van bloemenranden naar CO₂-reductie per seizoen
De samenwerking begon met maatregelen voor biodiversiteit, zoals bloemrijke randen. Inmiddels is dit uitgegroeid tot een gestructureerde werkwijze gericht op meetbare CO₂-reductie per jaar. Volgens Martijn van Iersel, manager Quality & Technology bij Holland Malt, is de mouterij zelf al afgestapt van emissies: de locatie in Eemshaven draait volledig CO₂-neutraal. “Daarom richten we ons nu op het begin van de keten: het land.” Agrifirm adviseert per perceel welke stappen nodig zijn, organiseert de uitvoering en zorgt voor vastlegging van alle gegevens, aldus conceptmanager Jan Nammen Jukema.
Meststoffen met lagere uitstoot
Afgelopen seizoen kozen de telers voor drie maatregelen met direct effect op het klimaat. Eén daarvan was het gebruik van Climate Choice™-meststoffen met nitrificatieremmer van Yara. Deze meststoffen worden geproduceerd met groene waterstof in plaats van aardgas, waardoor de CO₂-uitstoot in de productie tot wel 90% lager ligt. “Dit project laat zien hoe samenwerking in de keten kan leiden tot meetbare CO₂-reductie”, zegt Marco Fleischmann, CEO van Yara GmbH & Co. KG. De nitrificatieremmer helpt tevens om lachgasemissies na toediening op het land te beperken. Yara breidt deze productie verder uit met een investering van circa 200 miljoen euro in Sluiskil, waarbij CO₂ langdurig wordt opgeslagen via CCS-technologie.
Gerichte stikstofgift en circulaire brandstof
Daarnaast dienden boeren stikstof gerichter toe, soms via bladvoeding of vloeibare meststoffen. Zo werd hetzelfde opbrengstniveau gerealiseerd met minder stikstof per hectare. Ook is ter vervanging van fossiele diesel overgestapt op circulaire brandstof. Volgens Van Iersel laat dit zien dat verduurzaming niet ten koste hoeft te gaan van opbrengst. De combinatie van maatregelen maakt op het veld het verschil. Teeltadviseur Jukema vult aan dat Agrifirm alle teeltdata verzamelt en de CO₂-besparing berekent volgens een vaste methode. De uitkomst wordt gecontroleerd door een externe partij en vastgelegd in Verified Impact Units (VIU’s). Omdat elke VIU uniek is, voorkomt dit systeem dubbel tellen en greenwashing.

Jaarlijks rapporteren
Bedrijven moeten onder de CSRD jaarlijks rapporteren over hun prestaties op duurzaamheid, inclusief ketenemissies. Voor brouwerijen en mouterijen betekent dit dat niet alleen binnen de eigen fabriek, maar ook in de teeltfase aantoonbaar reductie moet plaatsvinden. Denk hierbij aan kunstmestproductie, teelt en transport. “Als ketenregisseur vertalen wij ambities naar haalbare maatregelen op het land en nemen uitvoering, advies en certificering in één hand,” zegt Jukema Doordat Agrifirm uitvoering, advies en certificering combineert binnen één organisatie, is borging en opschaling mogelijk op ketenniveau.
Bier: weerbare keten van gerst tot glas
Naast klimaatwinst levert de aanpak meer leveringszekerheid op. Door extremere weersomstandigheden staat de opbrengst van brouwgerst steeds meer onder druk. Door de teelt weerbaarder te maken, wordt ketenrisico verlaagd, een voordeel voor teler, mouterij, brouwer en consument. Zo bouwen de partners gezamenlijk aan een toekomstbestendige keten, “van gerst tot glas”.
Uitrol naar andere ketens
De werkwijze – maatregelen op het land plus onafhankelijke verificatie – is toepasbaar op meerdere teelten zoals tarwe, aardappel en groente. Door maatregelen slim te spreiden over het bouwplan kan één teler aan diverse keteneisen (brood, bier, friet) voldoen zonder dubbel werk. Jukema: “We laten zien dat het kan, als je de stap durft te zetten. Vooruitgang ontstaat door partnerschap, luisteren en gewoon beginnen.”
Meer weten?
Neem contact op met Jan Nammen Jukema, Ketenmanager Concepten bij Agrifirm, voor
meer informatie of om de mogelijkheden voor een samenwerking te verkennen.
+31 6 28 44 21 39 of j.jukema@agrifirm.com
Bron: Agrifirm.nl
