Een derde van Nederlanders wil sinds coronacrisis duurzamer leven

Een derde van de Nederlanders zegt sinds de coronacrisis duurzamer te willen gaan leven, en zeven procent zegt dat juist minder te willen gaan doen. Dat blijkt uit een onderzoek van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal, uitgevoerd door Motivaction. Twee derde gelooft dat zij zelf kunnen bijdragen aan een duurzamere samenleving, iets meer dan in 2019.

coronacrisis

Foto door: Heleen Sabel 

Goede voornemens voor 2021

Gevraagd naar goede voornemens voor 2021 wil één op de drie vooral meer leuke dingen gaan doen en gezonder leven en één op de vijf Nederlanders wil duurzamer leven. Nederlanders zouden in de toekomst vooral vaker willen letten op het kopen van voeding met duurzame keurmerken, bewuster met spullen omgaan, zonnepanelen kopen en het huis beter isoleren. Geen of minder vlees eten blijft omstreden: 16 procent doet dit al zoveel mogelijk, 29 procent wil dit (meer) gaan doen terwijl 34 procent zijn biefstuk niet wil missen. Ook vliegen blijft controversieel. 30 procent ziet het niet zitten om bewust minder te vliegen.

Coronacrisis en klimaat

De coronacrisis heeft een tegengesteld effect op de zorgen die mensen hebben over het klimaat. Een kwart (26 procent) van de Nederlanders zegt zich sinds de coronacrisis meer zorgen te maken. Tegelijkertijd maakt 17 procent zich minder zorgen. Het zijn vooral jongeren van 18 tot 34 die zeggen zich meer zorgen om het klimaat te maken. Vergeleken met 2019 zijn evenveel Nederlanders, namelijk 35 procent, in grote of zeer grote mate gemotiveerd om iets voor het klimaat te doen.

“De coronacrisis vraagt veel aandacht van mensen. Toch blijft ook de opwarming van het klimaat een zorg voor veel Nederlanders. Maar het besef van urgentie groeit niet. Dat is wel nodig, want ook de klimaatverandering is een ernstige crisis en de tijd dringt om er iets aan te doen”, aldus directeur Ika van de Pas van Milieu Centraal.

Vraag naar informatie en tips

Mensen die komend jaar duurzamer willen leven hebben naast goedkopere duurzame producten (60 procent) en meer aanbod van duurzame producten (46 procent) behoefte aan praktische tips en eenduidige informatie om duurzame voornemens te kunnen realiseren (42 procent). “Mensen weten best wel dat er iets moet gebeuren, en willen vooral tips over hoe ze het kunnen doen”, aldus Ika van de Pas van Milieu Centraal.

Bron: milieucentraal.nl

 

2 Responses to Een derde van Nederlanders wil sinds coronacrisis duurzamer leven

 • een tip hoe je het kunt doen.
  1—Zonnepanelen combineren met inductiekoken. voordeel schone lucht in huis, minder ziekte, geen gas nodig en koken op stroom van het dak. is er al goedkoop en gemakkelijk en levert direct geld op.
  2—Zonnepanelen combineren met een Hoge Temperatuur Warmtepomp voor verwarming en warm water. info warmtepomp-online.com. prijs 4250, subsidie 2650. installatie een dag.
  3—Zonnepanelen combineren met een laadpaal en EV. rijden op stroom van het dak.
  dan ben je al klaar met de transitie en het levert veel geld op, schone lucht, minder ziekte.
  ik heb het al sinds 2012.

  • Tip 1 heb ik reeds uitgevoerd. Tip 2: hoeveel stroom gebruikt de HTW jaarlijks in een goed geïsoleerde rijtjeswoning waar de CV op maximaal 50 graden draait? Totaal gasverbruik is circa 400 m3 per jaar.

Geef een reactie