Een duurzamere kledingkast!

Een duurzame kledingkast is niet alleen een ruimte waarin je je kleren kunt opbergen, het is ook een mentaliteit. Het gaat erom dat je bewust bent van de keuzes die je maakt als het gaat om wat je op je lichaam doet en hoe je voor je kleding zorgt. Hier zijn een paar tips om mee te beginnen.

kledingkast

Hoe creëer je een duurzame garderobe?

Als het gaat om het creëren van een duurzame garderobe, zijn er een paar belangrijke dingen om in gedachten te houden. Ten eerste, denk na over de materialen waarvan je kleding is gemaakt. Natuurlijke materialen zoals katoen en wol zijn beter voor het milieu dan synthetische materialen zoals polyester. Ten tweede, kies kleding die meerdere keren gedragen kan worden voordat ze gewassen moeten worden. Zo bespaar je water en energie. Ten derde, recycle en hergebruik oude kleding waar mogelijk. Er zijn veel manieren om dit te doen, bijvoorbeeld door er vodden van te maken of ze te gebruiken als vulling voor kussens of dekbedden. Ook kun je je kleding upcyclen door creatief aan de slag te gaan met bijvoorbeeld textielverf. En tot slot: kies voor duurzame modemerken die hun kleding op milieuvriendelijke wijze produceren. Enkele goede voorbeelden zijn Patagonia, Stella McCartney, Five2One Eyewear en de Conscious Collection van H&M.

Hoe je oude kleding kunt recyclen en hergebruiken

Er zijn veel manieren om oude kleren te recyclen en te hergebruiken. Zoals gezegd kun je ze ‘downcylen’ naar bijvoorbeeld vodden. Maar upcyclen is veel leuker! Bekijk je kledingkast eens goed en bedenk welke items vind ik nog wel leuk maar ben ik beu om te dragen? Steek die items in een nieuw jasje door aan de slag te gaan met verschillende creatieve technieken zoals pailletten, textielverf, lappen stof etc. Alles is mogelijk! Ook kun je een oude spijkerbroek bijvoorbeeld omtoveren tot een gloednieuwe tas. Weet je echt niet wat je met je oude kleding aan moet? Doneer je kleding dan aan een goed doel. Er zijn veel organisaties die gebruikte kleding accepteren, zoals Goodwill en het Leger des Heils.

Kortom, een duurzamere kledingkast kunnen we allemaal bereiken als we er wat moeite insteken. Bedenk goed voor welke merk;en je kiest en onderzoek goed of die duurzame broek of duurzame zonnebril die je hebt gevonden ook wel echt duurzaam is. Nog leuker is om je eigen kleding een nieuw leven te geven door het te upcyclen, door te verkopen of te doneren aan een goed doel.

 

Geef een antwoord

Duurzaam Actueel wordt mede mogelijk gemaakt door onze partners: 

Adverteren?

Wilt u op deze website adverteren neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Bij het aanmelden gaat u akkoord met ons privacybeleid.

© Copyright Duurzaam Actueel 2023 | Website is ontwikkeld door Sabos webdesign