Eén van Nederlands grootste particuliere zonneparken geopend

Donderdag openden burgemeester Jos Penninx en gedeputeerde Jan van de Meer Zonnepark Voorst. Samen met de familie Gooiker, initiatiefnemers en eigenaren. Het is één van de grootste particuliere zonneparken van Nederland, met meer dan 117.000 zonnepanelen. Het park voorziet 12.000 huishoudens van groene stroom. De panelen zijn zo aangelegd dat er ook schapen op het terrein kunnen grazen. Daarmee blijft de grond dus ook van agrarisch nut.

particuliere

Lokaal gebruik van energie

Eneco neemt de komende 15 jaar alle stroom af van Zonneakker Voorst. Samen met de familie Gooiker wil Eneco zoveel mogelijk de opgewekte energie aan lokale klanten leveren. Zo kunnen alle inwoners van Voorst profiteren van de duurzame energie. Daarom krijgen (nieuwe) Eneco-klanten uit Voorst 2 keer een Eneco StukjeZon cadeau: 500 kWh stroom per jaar (€ 30). Zo schakelen we samen om naar een duurzaam Gelderland.

Topfonds Gelderland

Topfonds Gelderland investeerde samen met BNG Bank in deze grootste particuliere zonneakker van Nederland. Eerder leverde dit fonds een bijdrage met een voucher uit de Groeiversneller. Oost NL is fondsmanager van Topfonds Gelderland.

Rol in particuliere project

“Het zonnepark levert een grote bijdrage aan onze Gelderse doelstelling om energieneutraal te worden. We zijn trots dat we vanuit Topfonds Gelderland een rol konden spelen bij dit particuliere project met hernieuwbare energie. Hopelijk melden meer ondernemers zich bij Oost NL,” aldus Jan van Meer, gedeputeerde Klimaat en Energietransitie.

Passend in de omgeving

Engie Fabricom bouwde Zonneakker Voorst in 2019 op 38 hectare grond. Het ligt vlak langs de A1 bij Wilp. Bij de inrichting van het terrein is rekening gehouden met de omgeving. Rond de akker is een heg en ruimte voor planten en struiken.

Bron en foto via: gelderland.nl

 

Geef een reactie