Eerste Nederlandse crowdfundingplatform met Europese vergunning

De nieuwe vergunning is binnen! Lendahand ontvangt als eerste Nederlandse crowdfundingplatform de nieuwe Europese Crowdfunding Service Provider-vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). We zijn het tweede Europese crowdfundingplatform die deze nieuwe licentie krijgt. Sinds de opkomst van crowdfunding in Nederland in 2010 maken de meeste Nederlandse crowdfundingplatformen gebruik van een zogenoemde ontheffing voor hun activiteiten. Kort gezegd betekent een ontheffing dat het betreffende platform niet binnen een wetgevend kader valt. De Europese Commissie streeft met de nieuwe verordening naar een groter aanbod van deze innovatieve vorm van financiering in de gehele EU. Crowdfundingpartijen kunnen met de nieuwe, verplichte ECSP-vergunning niet langer met een ontheffing werken.

crowdfundingplatform

Welke vergunning had Lendahand tot nu toe?

Lendahand beschikt sinds 2016 al over een MiFID-vergunning, en staat daarmee reeds jaren onder toezicht van de AFM. Met die vergunning konden crowdfundingplatformen hun diensten buiten Nederland aanbieden op voorwaarde dat ze voor ieder land een afzonderlijk ‘paspoort’ van hun vergunning hadden; een omslachtig en langdurig proces. Tegelijk dienden bedrijven de specifieke investeringsregels en -wetten van ieder land waar ze actief waren na te streven.

Wat is er nieuw aan deze Europese vergunning?

De nieuwe ECSP-vergunning sluit veel beter aan bij de (internationale) activiteiten van een crowdfundingplatform. Een uniform kader met één vergunning dat crowdfundingplatformen toelaat hun diensten voorbij landsgrenzen aan te bieden en daarbij zorgt voor een beter en gevarieerder aanbod voor investeerders.

Crowdfundingplatform

Alle Europese crowdfundingplatformen moeten vanaf 10 november 2023 de nieuwe vergunning hebben verkregen. Met een ontheffing werken is vanaf dan niet meer mogelijk. Het voordeel voor investeerders is dat zij bij ieder project meer informatie zullen vinden, zoals de berekening van de rente, risico’s, betaalachterstanden en defaults.

De nieuwe vergunning maakt het mogelijk om onze activiteiten in heel Europa verder uit te breiden, wat mooi in lijn ligt met onze recente overname van het Franse crowdfundingplatform Babyloan.

De nieuwe vergunning

“Met de nieuwe vergunning kunnen we meer investeerders aantrekken en investeringen in ontwikkelingslanden mobiliseren. Het brengt ons een stap dichterbij ons doel om er de financieringskloof te dichten en zodoende armoede te bestrijden,” zegt onze CEO en medeoprichter Koen The. “We mogen nu ook een dienst aanbieden waarbij gelden automatisch opnieuw worden geïnvesteerd in vooraf geselecteerde projecten. Het is een functionaliteit waar we momenteel aan werken.”

 

Geschreven door Lynn Hamerlinck

Bron: lendahand.com/nl

 

(Lendahand is een van de Partners van Duurzaam Actueel)

 

 

Geef een antwoord

Duurzaam Actueel wordt mede mogelijk gemaakt door onze partners: 

Adverteren?

Wilt u op deze website adverteren neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Bij het aanmelden gaat u akkoord met ons privacybeleid.

© Copyright Duurzaam Actueel 2022 | Website is ontwikkeld door Sabos webdesign