Elektrische kraan ingezet bij werkzaamheden op perron

ProRail heeft voor het eerst een elektrische kraan ingezet voor werkzaamheden aan een perron. De primeur was voor station Houten Castellum. Om de toegankelijke instap te behouden, verving en stelde ProRail een deel van de keerwanden. Door de inzet van de elektrische KROL (Kraan Op Lorries) werkten we aan één perronzijde emissieloos aan het perronherstel.

kraan

Foto via prorail.nl

Elektrische KROL (e-Kraan Op Lorries)

Er is slechts één elektrische KROL in Nederland. Voor reguliere werkzaamheden is een e-KROL tot ongeveer acht uur inzetbaar. Maar bij perronwerk komen veel transportbewegingen kijken. En dat vergt relatief veel stroom.

Best een spannend moment dus. Voor zowel aannemer Van Ooijen Gouda, als voor het ProRail Perron Programma. De elektrische machine trok tijdens de werkzaamheden gelijk op met de Diesel KROL, die aan de overzijde van het eilandperron aan de slag ging. Het bleek dat de e-KROL het ruim vier uur volhield. En dat is langer dan verwacht.

Inzet e-KROL stimuleren

De inzet van de e-KROL in Houten Castellum is geslaagd. “Maar voor de inzet van de e-KROL bij perronwerkzaamheden tijdens langere buitendienststellingen is nog een ontwikkeling nodig”, aldus Jacqueline Velzeboer, programmamanager van het ProRail Perron Programma. “We stimuleren dit via het nieuwe contract Beheer Toegankelijke instap en Onderhoud (BTO).”

kraan 2

Klimeisen

Jacqueline vervolgt: “Om invulling te geven aan onze duurzaamheidsdoelstellingen is ervoor gekozen om in dit contract klimeisen op te nemen, ten aanzien van emissieloos werken. Op basis van deze klimeis dient, na een bepaalde omzet, alleen nog maar emissieloos materieel ingezet te worden. Te beginnen bij licht materieel. Een omzetstap verder betekent dat de aannemer met middelzwaar materieel emissieloos moet werken. En wanneer er nog een omzetstap behaald wordt, moet ook met zwaar materieel emissieloos gewerkt worden. Een KROL valt onder middelzwaar/zwaar materieel.”

Bron: prorail.nl

 

One Response to Elektrische kraan ingezet bij werkzaamheden op perron

  • Stihl Husqvarna Makita en alle merken hebben allemaal een systeem met aparte batterij. batterijwissel. dezelfde batterij voor alle machines. uitwisselbaar. snelle wissel. dat systeem is ook geschikt voor grote machines. niet laden maar batterijwissel. NIO komt met BaaS. BatterySwapp. Battery Swap voor kranen en Graafmachines. geen tijd verliezen met laden. tijd winnen met wisselen. Universele Batterij voor alle machines. Batterij containers verwisselen scheelt tijd en Geld. Daar is veel geld mee te verdienen.

Geef een reactie