EnergieWEB voor meer duurzame energie in eigen gemeente

Met een ‘energieWEB’ stimuleren de gemeenten Wageningen, Ede en Barneveld het opwekken van duurzame energie binnen de eigen gemeentegrenzen. Alle drie de gemeenten willen energieneutraal worden. Dat betekent dat alle energie die ze gebruiken duurzaam wordt opgewekt. Het energieWEB gaat daar bij helpen. De stroom die de gemeenten op dit moment gebruiken voor hun eigen gemeentelijke organisaties wordt duurzaam ‘gemaakt’ door het aankopen van zogenaamde Garanties Van Oorsprong (GVO’s). Zij betalen daarmee voor de garantie dat de gebruikte stroom ergens anders duurzaam wordt opgewekt. Maar deze stroom is dus al opgewekt. Het geld voor die GVO’s wordt daarmee niet per se geïnvesteerd in meer opwek van duurzame energie, maar gaat naar de opwekker of aandeelhouder van de duurzame energie. Het systeem zorgt bovendien niet voor meer opwek van duurzame energie in de eigen regio. En dat willen de drie gemeenten juist wel!

EnergieWEB

Afbeelding via wisenederland.nl

Fonds EnergieWEB

Het geld dat de gemeenten normaal gesproken kwijt zijn aan de aankoop van de GVO’s, stoppen zij met het nieuwe systeem in een fonds, met de naam ‘EnergieWEB’. Dat geld investeren ze vervolgens in de ontwikkeling van lokale duurzame energieprojecten die gericht zijn op deelname van inwoners en lokale bedrijven. De energie die door deze projecten wordt opgewekt, gebruiken de drie gemeenten zelf voor hun eigen energievoorziening.

Inwoners profiteren

Wethouders van de drie gemeenten zijn enthousiast over deze regeling. Zo vertelde wethouder Geert Ritsema van gemeente Ede namens de andere twee wethouders: “zo stimuleren we verduurzaming op lokaal niveau én blijven de opbrengsten binnen onze regio. Ook kunnen we als gemeenten nu eisen stellen aan wat er met de opbrengsten van energieprojecten gebeurt. Het is goed dat de winst van duurzame energie initiatieven bij de eigen inwoners terecht komt.”

Gemeente Ede – Uitlegvideo from Fiks Film on Vimeo.

Aansluiten

Gemeenten Ede, Wageningen en Barneveld starten met deze aanpak. Mogelijk kunnen op termijn ook lokale bedrijven en organisaties en buurgemeenten hun energievraag inbrengen. En zo aansluiten bij dit nieuwe systeem.

Een gezamenlijke persbericht van de gemeente Wageningen, gemeente Barneveld en gemeente Ede.

Bron: ede.nl

 

2 Responses to EnergieWEB voor meer duurzame energie in eigen gemeente

  • dit is een voorbeeld voor Nederlandse Gemeenten. Inkomsten voor de Gemeente met productie schone Energie. Een hectare Zonnepanelen produceert 1 miljoen kWh. per jaar. een kWh levert 60 cent op bij een laadstation voor elektrische mobiliteit in de Gemeente. 600.000 euro per jaar per hectare inkomsten voor de Gemeente en schone lucht minder ziekte. Ik heb 11.000 kWh Zonnepanelen sinds 2012.
    productie is al 99.000 kWh. een kWh is 24 cent, opbrengst is al 25.000 euro.
    productiegarantie 30 jaar. opbrengst 75.000 euro met laadpaal en EV.
    dat kan ook in de Gemeente. de Wethouder Midden-Groningen komt 26 maart kijken hoe het werkt.

  • Ik ben geïnteresseerd en sluit me indien mogelijk graag aan met de gemeente Amersfoort.

Geef een antwoord

Duurzaam Actueel wordt mede mogelijk gemaakt door onze partners: 

Adverteren?

Wilt u op deze website adverteren neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Bij het aanmelden gaat u akkoord met ons privacybeleid.

© Copyright Duurzaam Actueel 2023 | Website is ontwikkeld door Sabos webdesign