Enorm succes: Hyzon Motors faciliteert Europese markt met commercieel transport op waterstof

Ooit gestart als familiebedrijf Holthausen in het Groningse Hoogezand, met verkoop van olie en gassen, heeft zich op de duurzame kaart gezet door ook te kiezen voor mobiliteit met zero emission. Technisch brein achter deze keuze is Carl Holthausen. Hij heeft met veel creativiteit en grote investeringen groene mobiliteit aantrekkelijk gemaakt met behulp van lokale bedrijven, instanties, de gemeente Groningen en provincie Groningen.

Hyzon Motors

‘One mission, zero emission’

Carl en Max Holthausen hadden een droom; ‘one mission, zero emission’. De rest is geschiedenis en bijna dagelijks in het nieuws. Wereldnieuws zelfs. Tesla werd #Hesla. De verdergaande innovatie van Holthausen Clean Technology (Hoogezand) werd Hyzon Motors Europe (Winschoten). Een joint venture van Holthausen Clean Technology met het Nasdaq beursgenoteerde Hyzon Motors Inc.

Transportsector en uitstoot

De transportsector beweegt economieën, maar is een van de grotere boosdoeners als het gaat om de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen, goed voor meer dan 16% van alle wereldwijde emissies . In de VS is de transportsector verantwoordelijk voor 29% van de totale uitstoot van broeikasgassen, het grootste deel van alle sectoren. Middelzware en zware voertuigen zijn verantwoordelijk voor 23% van deze emissies. Waterstof speelt een belangrijke rol bij het koolstofarm maken van de transportsector als schone, eenvoudige en duurzame brandstof. Brandstofcelvoertuigen van Hyzon zijn vrijwel geruisloos en stoten alleen waterdamp uit, waardoor er geen zware dieselvoertuigen meer nodig zijn.

groen en stil

Wat is waterstof?

Waterstof is het meest voorkomende en lichtste element in het universum en heeft de hoogste energie-inhoud van gewone brandstoffen in gewicht, ongeveer drie keer meer dan diesel, aardgas of bio-ethanol. Het is ook extreem veelzijdig: het kan worden omgezet in elektriciteit, gebruikt worden als brandstof voor transport, verwarming en koeling, maar wordt tegenwoordig vooral gebruikt in verschillende industriële toepassingen.

Waterstof kan op verschillende manieren worden geproduceerd:

  • Grijze waterstof wordt geproduceerd uit fossiele brandstoffen (aardgas of steenkool), een proces dat grote hoeveelheden CO2-uitstoot veroorzaakt
  • Blauwe waterstof wordt op dezelfde manier geproduceerd, maar de koolstof wordt opgevangen en opgeslagen
  • Groene waterstof wordt geproduceerd uit hernieuwbare energiebronnen via de elektrolyse van water en is volledig koolstofvrij, of uit andere hernieuwbare bronnen zoals biomassa

Toewijding aan het milieu

De ambitie van Hyzon Motors is om een “environmental enabler” te zijn. Ze willen particuliere, zakelijke en openbare wagenparkbeheerders uitrusten met emissievrije voertuigen, zodat ze voldoen aan ambitieuze milieunormen en bijdragen aan de wereldwijde decarbonisatie.

Daartoe heeft Hyzon Motors speciale waterstofbrandstofcellen ontwikkeld en blijven die verbeteren. Door waterstof aangedreven voertuigen van Hyzon, uitgerust met hun eigen gepatenteerde brandstofcellen (die toonaangevend zijn in de sector wat betreft vermogensdichtheid), bieden ze hun klanten emissievrij transport. Tegelijkertijd maken hun brandstofcellen sneller tanken en een groter rijbereik tussen tankstops mogelijk in vergelijking met elektrische alternatieven, waardoor ze een nog aantrekkelijker alternatief zijn voor dieselmotoren voor de commerciële markt.

Hyzon Motors 2

Schoon waterstofecosysteem

Hyzon zet zich niet alleen in voor het leveren van emissievrije mobiliteitsoplossingen voor de commerciële markt, maar is ook actief betrokken bij het bouwen en bevorderen van een schoon waterstofecosysteem. De Hyzon Zero Carbon Alliance weerspiegelt de wereldwijde voetafdruk van Hyzon en heeft tot doel belanghebbenden uit de hele waterstoflevenscyclus wereldwijd bij elkaar te brengen en internationale expertisenetwerken te creëren om de groei van de waterstofeconomie op een economisch en milieuvriendelijke manier mogelijk te maken.

Kritiek makkelijk te weerleggen

Natuurlijk is er veel kritiek op het gebruik van waterstof. Carl vertelt dat dit makkelijk is te weerleggen en kent de argumenten van de critici. Groen en verantwoord opgewekt samen met het hoge rendement en de doordachte razend snelle ontwikkelingen is dit voor veel toepassingen de duurzame oplossing. Veiligheid, Techniek en efficientie eerst!

Enorm succes

Door het enorme succes van Carl en Max Holthausen (De waterstofexperts) bij Hyzon Motors, is er momenteel plaats voor tekenaars SolidWorks,3D of Catia en voor zeker nog 20 nieuwe monteurs. Mooie banen bij een geweldig bedrijf met duurzame visie voor de toekomst.

Hyzon Motors 3

Harde groei en veel vacatures

De groei en opschaling gaan momenteel dus heel hard. Zowel in Hoogezand (het innovatiecentrum van alles wat met waterstoftechnologie te maken heeft) als in Winschoten (eerste Europese fabriek van Hyzon voor de productie van emissievrije zware trucks). Dit vergt gecontroleerde opschaling en vacatures op werkelijk alle disciplines en niveaus die nodig zijn binnen een innovatieve en gedegen bedrijfsvoering. Het is voor Holthausen en Hyzon zelf ondoenlijk om ‘zondermeer’ focus te houden op hetgeen ze uiteindelijk nastreven. Leidend blijven in waterstof technologie, duurzame voertuigen en apparaten met zero emissie. Vandaar heeft ze ASBR YouManagement (leidend in innovatief in persoonlijke ontwikkeling en carrièreplanning) gevraagd om alle arbeidsmarktcommunicatie, contacten met (potentiële) kandidaten, voorselectie en testen te regelen. Een hele bewuste keuze om al in de opbouwfase het juiste DNA te kunnen herkennen. Het DNA dat Holthausen en Hyzon heeft gebracht waar ze nu staan.

Max Holthausen:

Max leidt het Hyzon Motors Europe-team om de Europese markt te faciliteren met commerciële voertuigen op waterstof. Hij is ondernemer en directeur van Holthausen Clean Technology, Holthausen Energy Points en Mission Zero Leasing, en is tevens technisch ontwerper van de aandrijflijn voor de vrachtwagens van Holthausen Clean Technology. Bij Holthausen Clean Technology werkte hij met zijn team aan het creëren van enkele van de eerste veegmachines, bestelwagens en vrachtwagens op waterstof op de Europese markt en bouwde hij het merk van het bedrijf op als een van de meest herkenbare waterstofconversiebedrijven in Europa. Door een jarenlange samenwerking op het gebied van brandstofcelontwikkeling met Hyzon-moederbedrijf Horizon Fuel Cell Technologies, werd de basis gelegd voor Max om officieel betrokken te zijn bij Hyzon.

Carl Holthausen:

Carl was meer dan 25 jaar CEO van Holthausen Group voordat hij Holthausen Clean Technology, Holthausen Energy Points en Holthausen Clean Energy oprichtte; drie bedrijven die zich richten op het leveren van een waardeketen voor voertuigen op waterstof. Door zijn rol als Chief Technology Officer bij Holthausen Energy Points speelt hij een belangrijke rol bij de uitrol van waterstofstations in heel Nederland. Carl is al jaren een industrie-expert en heeft naam gemaakt als een vaste waarde in de Europese waterstofmarkt.

Hyzon motors:

Hyzon werd opgericht als een nieuw bedrijf van Horizon Fuel Cell. Hyzon is een wereldwijde leverancier van emissievrije bedrijfsvoertuigen op waterstof-brandstofcellen, waaronder zware vrachtwagens, bussen en touringcars.

Mooie banen beschikbaar!

 

Bron: Duurzaam Actueel

Holthausen clean technology 

 

 

Klik voor meer informatie over de beschikbare banen op onderstaande afbeeldingen: 

 

Geef een antwoord

Duurzaam Actueel wordt mede mogelijk gemaakt door onze partners: 

Adverteren?

Wilt u op deze website adverteren neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Bij het aanmelden gaat u akkoord met ons privacybeleid.

© Copyright Duurzaam Actueel 2023 | Website is ontwikkeld door Sabos webdesign