Extreem weer zowel door klimaatopwarming als veranderlijkheid weer te verklaren

Extremen in het weer en de bijbehorende risico’s voor de samenleving veranderen als gevolg van klimaatopwarming. Nieuw onderzoek van KNMI-wetenschapper Karin van der Wiel en RUG-wetenschapper Richard Bintanja toont aan dat de verandering in maandelijkse hitte-extremen voornamelijk veroorzaakt wordt door de gemiddelde opwarming van het klimaat. Veranderingen in maandelijkse neerslag-extremen zijn echter voor een groot deel gerelateerd aan trends in de variabiliteit van het weer, de mate waarin het weer fluctueert. Deze inzichten helpen veranderingen van weersextremen beter te begrijpen en dragen daarmee bij aan de verbetering van toekomstscenario’s.

klimaatopwarming

Risico op toekomstige extremen kwantificeren

Om veranderingen in extreem weer te begrijpen zijn twee aspecten van het klimaat van belang: het gemiddelde weer en de variabiliteit van het weer. Beide aspecten veranderen door klimaatverandering, al kunnen daar verschillende oorzaken aan ten grondslag liggen. Deze verschillende mechanismen zorgen ervoor dat het klimaatgemiddelde en de variabiliteit los van elkaar en op verschillende manieren kunnen veranderen. De invloed van zulke veranderingen op bijvoorbeeld weersextremen kunnen verschillend zijn [Figuur 1], en soms werken beide effecten elkaar zelfs tegen.

Figuur 1

Figuur 1 

Klimaatopwarming

Richard Bintanja: “In ons nieuwe onderzoek hebben we een uitbreiding van de veelgebruikte ‘Probability Ratio’ (PR) ontwikkeld, een maat die aangeeft in hoeverre de kans op weersextremen toeneemt (PR > 1) of afneemt (PR < 1) door klimaatverandering. Deze uitbreiding maakt het mogelijk om het effect van klimaatverandering op extremen te splitsen in een deel veroorzaakt door de verandering van het gemiddelde klimaat en een deel veroorzaakt door de verandering van klimaatvariabiliteit.” … Lees verder

Lees verder op bron: rug.nl

 

One Response to Extreem weer zowel door klimaatopwarming als veranderlijkheid weer te verklaren

Geef een antwoord

Duurzaam Actueel wordt mede mogelijk gemaakt door onze partners: 

Adverteren?

Wilt u op deze website adverteren neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Bij het aanmelden gaat u akkoord met ons privacybeleid.

© Copyright Duurzaam Actueel 2022 | Website is ontwikkeld door Sabos webdesign