Festivals worden meer dan schoon

Nederland is het evenementenland bij uitstek. Ieder voorjaar rond april start het festivalseizoen en gedurende het jaar worden er zo’n 900 festivals georganiseerd die ruim 25 miljoen bezoekers trekken. Er wordt genoten van de programmering, een hapje en een drankje. Met als gevolg: veel afval. De Green Deal Afvalvrije festivals zette zich de afgelopen drie jaar in om de afvalberg te verkleinen. Er werd een handzame toolkit voor festivalorganisatoren gemaakt, en tijdens de loopt werd de focus verlegd. Niet alleen werd er naar het afval gekeken, ook de grondstoffen waren een punt van aandacht.

Festivals

Inspanningen bij festivals

We spreken met Laura van de Voort van Green Events en vragen haar, wat bezoekers merken van de inspanningen van de festivalorganisaties. “Ieder festival bekeek welke materialen zijn overbodig en niet meer ingekocht hoeven worden. Dat heeft ertoe geleid dat biertrays, flyers en rietjes bijna niet meer op de terreinen van onze deelnemers te vinden zijn. Maar er zijn ook ludieke acties gestart.” Bijvoorbeeld bij de Zwarte Cross, waar ‘brommers kiek’n’ een nieuwe betekenis kreeg. De gemotoriseerde tweewielers met minicontainers zouden in eerste instantie (2017) alleen ’s ochtends rond het festivalterrein rijden, maar werden zo enthousiast ontvangen dat ze nu de hele dag door zwerfafval ophalen.

Minder voedsel verspillen

Een andere pionier is DGTL. Het technofestival dat tijdens het paasweekeinde plaatsvindt, wil in 2020 het eerste circulaire festival ter wereld zijn. Van de Voort: “Afgelopen jaren heeft DGTL de afvalstromen tot een minimum kunnen beperken. Door de Material Flow Analyse (pdf) ontstond inzicht en inmiddels verstrekt het festival herbruikbare bekers én stelt zij eisen aan het podiumontwerp. Deze is modulair opgebouwd, zodat de elementen op verschillende manieren inzetbaar zijn. Maar ze nemen ook op andere terreinen hun verantwoordelijkheid. Nieuw dit jaar is het Circular Foodcourt 3.0. Samen met The Food Line Up en Instock is het menu aangepast, het wordt helemaal samengesteld op basis van voedseloverschotten. Bovendien willen ze alleen nog maar vegetarisch eten aanbieden.”

Toolkit

“Door de Material Flow Analyse is er veel meer inzicht ontstaan. Daarnaast hebben we de lessen die we leerden samengevat in de Toolkit Afvalvrije Festivals. Hierin staan een stappenplan en maatregelen die ieder festival kan treffen. Daarmee willen we ook de organisaties die niet deelnamen aan de Green Deal bereiken”, vervolgt Van de Voort. “Maar waar ik persoonlijk heel blij van wordt, is dat kennis gedeeld wordt en we samenwerken. De festivals zijn soms elkaars concurrenten, maar het concurrentiegevoel hebben ze buitenspel gezet om met elkaar de schouders eronder te zetten en schone duurzame festivals te organiseren.”

Plastic Promise

De positieve flow is er nog steeds en de deelnemers zullen – ondanks dat de Green Deal bijna is afgerond – niet achterover gaan leunen. “We zijn nog volop bezig. Een van de aandachtspunten is het gebruik van plastic bekers. Aan het hergebruik en de recycling van plastic bekers kleven zowel voor- als nadelen. Als bijvoorbeeld een herbruikbare beker – die veel langer meegaat – bij het afval geraakt, dan is het ineens een veel minder duurzame optie. En, om de wegwerpbekers hoogwaardig te recyclen – bij voorkeur als nieuwe beker – moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Zo mogen de bekers niet bedrukt of in het zand gevallen zijn.” Kortom: het beste alternatief is nog niet gevonden. Van de Voort: “Maar we komen steeds een stap verder. En ook komende jaren blijven we ons met de organisatoren en leveranciers inspannen om te komen tot een verantwoord plasticgebruik. Dat doen we met Plastic Promise, een landelijke beweging die zich inzet voor hoogwaardige recycling van plastic en een toekomst zonder wegwerpplastic.”

Bron: www.greendeals.nl

 

Geef een antwoord

Duurzaam Actueel wordt mede mogelijk gemaakt door onze partners: 

Adverteren?

Wilt u op deze website adverteren neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Bij het aanmelden gaat u akkoord met ons privacybeleid.

© Copyright Duurzaam Actueel 2023 | Website is ontwikkeld door Sabos webdesign