Franeker scheepswerf bouwt duurzaam inspectieschip

De bouw van een nieuw inspectievaartuig voor Provincie Fryslân is voor € 1,625 miljoen gegund aan Scheepswerf Talsma in Franeker. Het gaat om een volledig elektrisch schip met een lengte van ruim 15 meter. “Een innovatief product en goed voor de economie. Een mooie impuls voor de Friese scheepsbouwsector”, aldus gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder. In de zomer van 2021 is de nieuwe PW10 klaar voor gebruik.

scheepswerf

Het ontwerp van de nieuwe PW10 is gemaakt door Vripack in Sneek, Scheepswerf Talsma in Franeker gaat het bouwen.  Afbeelding via fryslan.frl 

CO2-neutraal varen door elektrische voorstuwing

Het schip kan CO2-neutraal varen door elektrische voorstuwing in combinatie met een groot pakket batterijen. De accu’s worden ’s nachts met groene stroom bijgeladen. Daarnaast komen er tien zonnepanelen op het dak van de stuurhut. Het vaartuig zal geschikt zijn om eventueel in de toekomst over te schakelen op waterstofaandrijving.

Duurzame inrichting

Een warmtepomp regelt het klimaat in de stuurhut. Zelfs in de winter onttrekt de pomp warmte aan het oppervlaktewater. Twee energie-buffervaten zijn goed voor de opslag van het verwarmde water. De toegepaste materialen in het schip zijn zoveel mogelijk op basis van duurzaamheid geselecteerd. Er is gekozen voor een casco van staal omdat de CO2-footprint lager is dan bijvoorbeeld aluminium. Voor het leidingwerk wordt recyclebaar kunststof toegepast. Voor het interieur en de vloeren is aftimmeren met bamboe een duurzame keuze. Bamboe is een zeer snelgroeiende grassoort, die grote hoeveelheden CO2 vastlegt en 35% meer zuurstof afgeeft. Voor de bekleding worden ecologische materialen gebruikt en voor het plafond recyclebaar plastic van petflessen.

Fries product van scheepswerf

Het ontwerp van de nieuwe PW10 is gemaakt door Vripack in Sneek, Scheepswerf Talsma in Franeker gaat het bouwen. “Het is geweldig dat een Friese werf dit innovatieve schip mag bouwen. Naast directe werkgelegenheid voor ons kan deze opdracht een spin-off zijn voor toekomstige projecten”, aldus Gerard Cnossen van Scheepswerf Talsma. De werf werkt 16 maanden aan de PW10. De provincie Fryslân gaat het vaartuig onder andere gebruiken voor inspectie, handhaving en begeleiding van scheepvaart. Daarnaast is het schip inzetbaar tijdens watersportevenementen en bij calamiteiten.

Bron: fryslan.frl

 

Geef een antwoord

Adverteren?

Wilt u op deze website adverteren neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Bij het aanmelden gaat u akkoord met ons privacybeleid.

© Copyright Duurzaam Actueel 2021 | Website is ontwikkeld door Sabos webdesign