Feike Siewertsz van Reesema: “Gebiedsontwikkeling in Wormerveer toont samengaan duurzaamheid en betaalbaarheid”

Door de huidige energietarieven zijn energiezuinige woningen met een goed energielabel gewilder dan ooit. In de praktijk zijn dit veelal nieuwbouwwoningen of flink verbouwde bestaande woningen. Dat betekent dat aan duurzaam wonen meestal een prijskaartje hangt. In de nieuwe wijk Zaankwartier in Wormerveer gaan duurzaamheid én betaalbaarheid echter hand-in-hand, met ca. 680 energiezuinige woningen waarvan meer dan de helft in het sociale huur/koop- of middelhuur-segment vallen.

Wormerveer

Hergebruik van industrieel erfgoed in Wormerveer

Zaankwartier wordt gerealiseerd op een terrein langs de Zaan waar lange tijd een bekende meelfabriek actief was, verspreid over meerdere industriële gebouwen en silo’s. Na eeuwen van industriële bedrijvigheid zijn de schoorstenen nu stilgevallen en komt daar een groen en levendig woon-werkgebied voor in de plaats. Naast de woningen komen er voorzieningen zoals een supermarkt en ook is er aanbod van ruimtes voor commerciële invullingen, zodat ondernemers hier de mogelijkheid hebben om bijvoorbeeld eigen kantoren, horeca, een kinderdagverblijf of een huisartsenpraktijk te vestigen.

Bij de realisatie worden waar mogelijk bestaande industriële monumenten getransformeerd. Dit betekent niet alleen een duurzaam hergebruik van bestaande gebouwen, het geeft de wijk ook een uniek karakter. Projectontwikkelaar Feike Siewertsz van Reesema van Waterland Real Estate heeft veel ervaring met binnenstedelijke gebiedsontwikkelingen waarbij transformaties een rol spelen. “In Zaankwartier in Wormerveer komen straks een nieuwe toekomst én een rijke historie samen.”

Feike Siewertsz van Reesema: “lagere energielasten dragen ook bij aan betaalbaarheid”

Het bouwen van nieuwe woningen is aan steeds meer regelgeving gebonden, ook wat betreft duurzaamheid. “Dit is heel belangrijk, maar betekent vaak ook dat de bouwkosten oplopen en het daardoor lastiger wordt om de woningen betaalbaar te houden voor mensen met een kleinere beurs”, stelt Siewertsz van Reesema. “Tegelijk kan een iets duurdere woning met lage energielasten uiteindelijk betaalbaarder zijn dan een slecht geïsoleerde woning met een lagere huur.” Dankzij innovatieve methoden zoals modulair bouwen van projectpartner Van Wijnen is het gelukt om o.a. de bouwkosten significant omlaag te brengen. “Dit helpt om de duurzame én betaalbare woningen te kunnen opleveren waar zoveel behoefte aan is.”

Een groene wijk

In Zaankwartier worden de woningen verwarmd met warmtepompen en krijgen de daken en gevels een duurzame inrichting met bijvoorbeeld zonnepanelen voor eigen energieopwekking. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van groene daken en gevels. Dit geeft de wijk niet alleen een prettigere uitstraling, het zorgt ook voor koelte in de zomer, betere absorptie van regenwater en draagt bij aan de biodiversiteit. Er komen daarnaast ook andere groenstructuren en nestkasten gericht op vogels en vlinders. Het mobiliteitsconcept voorziet in een autoluw gebied waarbij elektrische deelauto’s en fietsen centraal staan.

Extra aandacht voor starters

Zaankwartier in Wormerveer is dankzij de ligging nabij o.a. Amsterdam en Alkmaar gelegen in een gewilde regio, maar er wordt extra aandacht besteed aan starters uit Zaanstad. Zo is een gedeelte van de koopwoningen aangewezen om met voorrang aan deze groep aan te bieden, waarbij deze dankzij een speciale regeling (BKZ) onder de marktprijs kunnen worden verkocht. Dit kan volgens Siewertsz van Reesema er aan bijdragen dat er weer een betere doorstroming ontstaat vanuit bijvoorbeeld de sociale huursector. Tot slot wordt er ook aan de oudere inwoners gedacht: er worden verschillende maatregelen genomen voor levensloopbestendigheid, zodat oudere bewoners langer in hun woning kunnen blijven wonen en worden er zorgwoningen ontwikkeld voor mensen met een acute zorgvraag.

 

One Response to Feike Siewertsz van Reesema: “Gebiedsontwikkeling in Wormerveer toont samengaan duurzaamheid en betaalbaarheid”

  • mooi verhaal. Zonnepanelen voor Energie, Warmtepomp voor verwarming, inductiekoken. klaar. Geen Gas, lage energierekening prettig wonen. Hoogezand heeft al 2 Wijken zonder gas. Zonnedaken, Warmtepomp, Inductiekoken. Klaar. Ik heb al 10 jaar geen gas, Zonnepanelen, Warmtepomp 65 graden, Inductiekoken. Klaar. Zo eenvoudig is het.

Geef een antwoord

Duurzaam Actueel wordt mede mogelijk gemaakt door onze partners: 

Adverteren?

Wilt u op deze website adverteren neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Bij het aanmelden gaat u akkoord met ons privacybeleid.

© Copyright Duurzaam Actueel 2023 | Website is ontwikkeld door Sabos webdesign