Groene energie in en uit Nederland

Nederland wil in 2050 energieneutraal zijn. Om dat doel te bereiken, is er flink werk aan de winkel en moeten we meer overstappen op duurzame bronnen. Ruim 7 miljoen woningen worden gasloos gemaakt en elektriciteit wordt op een duurzame manier opgewekt. Dat is groene energie en die is afkomstig uit zogeheten duurzame bronnen; energiebronnen die nooit opraken. Denk aan zonne-, wind- en waterenergie. Dit zijn milieuvriendelijke bronnen. Zogenoemde ‘grijze’ energie wordt gehaald uit fossiele brandstoffen en die raken uiteindelijk op. Bovendien komen bij het winnen van dit soort energie schadelijke stoffen zoals CO2 en zwaveldioxide vrij.

groene energie

Groene energie in Nederland

In Nederland wordt steeds meer duurzame energie opgewekt. Toch loopt het proces vrij langzaam. Zeker wanneer je bedenkt dat we in 2050 klimaatneutraal willen zijn. In 2017 werd 10 procent groene stroom meer opgewekt dan een jaar eerder, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Afgelopen jaar kwam de totale elektriciteitsproductie uit duurzame energiebronnen uit op 17 miljard kilowattuur (kWh). De stroomopbrengst uit windenergie en zonnepanelen nam toe, terwijl de bijdrage uit waterkracht beperkt bleef en die uit biomassa zelfs wat afnam. Om in 2050 energieneutraal te zijn, moet de verbruikte energie in Nederland steeds duurzamer worden. In 2020 moet dit 14 procent zijn van het totaal aan opgewekte energie en in 2023 16 procent. Afgelopen jaar lag dit aandeel echter op slechts 6 procent.

Komt mijn groene energie uit Nederland?

Het is hard nodig dat het aandeel van duurzaam in te zetten energie snel toeneemt. Maar hoe weet je als verbruiker van groen dat jouw stroom ook echt duurzaam wordt opgewekt? En dan het liefst ook nog in Nederland. Je checkt dit onder andere door middel van een zogeheten Garantie van Oorsprong (GvO). Dit is een certificaat waarmee de energieleverancier bewijst dat de geleverde stroom ook echt duurzaam wordt gewonnen. Het certificaat vermeldt waar de groene energie vandaan komt en hoe deze is opgewekt. Om er zeker van te zijn dat er in Nederland meer duurzame energie wordt opgewekt, is het verstandig om te kiezen voor zonne- of windenergie die ook echt in ons land wordt gewonnen. Er zijn namelijk veel leveranciers die groencertificaten uit het buitenland halen, zoals Scandinavië. Hier is veel stroom ook groen. Echter staan centrales hier vaak al zo lang, waardoor er weinig extra wordt geïnvesteerd in hernieuwbare bronnen. Ook worden deze buitenlandse certificaten nog weleens gebruikt door grijze energieleveranciers die zichzelf groener voor willen doen. GvO’s klinken dus positief, maar dragen niet heel erg bij aan extra duurzaamheid.

De keuze voor een groene energieleverancier

Hoe vind je een goed groen contract? Met een energievergelijker krijg je een totaal overzicht van alle energiemaatschappijen. Je kunt vooraf al filteren op groene stroom uit Nederland. Vervolgens selecteer je op de meest groene en de goedkoopste energieleverancier. Die groene contracten zijn niet zo veel duurder meer dan grijze. Met zo’n contract met groene stroom uit Nederland, draag je bij aan het verduurzamen van Nederland en bespaar je tegelijkertijd op de energierekening.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws over duurzaamheid? Op Duurzaam Actueel vind je alle actuele informatie over ontwikkelingen op het gebied van duurzaam bouwen, wonen en ondernemen, groene energie, duurzame voeding en energiezuinige mobiliteit.

 

Geef een reactie