Grootschalige energiebesparing bij zwembad de Heerenduinen

In het zwembad van Velsen zijn de afgelopen maanden veel energiebesparende maatregelen uitgevoerd. Vandaag vond, in het bijzijn van wethouder Sport Bram Diepstraten, vanaf het dak van  het bad De Heerenduinen een oplevering plaats van de verschillende maatregelen die tot nu toe zijn uitgevoerd. Deze maatregelen leveren een enorme reductie op de uitstoot van CO2.

zwembad

Eén van de besparingsmaatregelen is een warmtepomp. Onlangs is er met hulp van het bedrijf Hellebrekers een reusachtige elektrische warmtepomp geplaatst die de huidige koelmachine vervangt. Foto via velsen.nl 

Duurzame, klimaatneutrale gemeente

Velsen is op weg naar een duurzame, klimaatneutrale gemeente. Eén van de thema’s waar werk van wordt gemaakt, is schone energie. Een zwembad kost veel energie, bijvoorbeeld omdat de baden verwarmd moeten worden, maar ook omdat de ruimtes zelf een constante temperatuur moeten hebben. Als al deze energie uit fossiele brandstoffen komt, is dit een grote belasting voor het milieu. De gemeente wil daarom de energie die het zwembad verbruikt zoveel mogelijk duurzaam opwekken.

Energiebesparing

Eén van de besparingsmaatregelen is een warmtepomp. Onlangs is er met hulp van het bedrijf Hellebrekers een reusachtige elektrische warmtepomp geplaatst die de huidige koelmachine vervangt. Deze warmtepomp haalt warmte-energie uit de omgevingslucht of uit de koelinstallatie die op de warmtepomp is aangesloten. Als er gelijktijdig vraag is naar verkoeling en verwarming, kan de warmtepomp de energie uitwisselen. De warmtepomp wordt gebruikt voor de basisverwarming. Pas als de warmtepomp niet meer genoeg warmte geeft zal de cv-installatie bijspringen.

Toekomstige maatregelen

Binnenkort worden er nog eens 300 zonnepanelen en 250 warmtepomppanelen geplaatst op het dak van het zwembad. Deze panelen wekken minimaal 178.000 kWh (schone) energie per jaar op. In combinatie met de warmtepomp wordt het zwembad dan voor een groot deel onafhankelijk van fossiele energiebronnen. Met deze maatregelen bespaart het zwembad uiteindelijk evenveel op gas en CO2 als het totale jaarverbruik van 175 huishoudens in Nederland.

Eerdere maatregelen zwembad

Het zwembad is eerder al uitgerust met LED-verlichting (75% besparing ten opzichte van halogeen en traditionele verlichting). Ook is de 66 meter lange glijbaan geïsoleerd, wat jaarlijks zo’n 15.000 m3 gas bespaart. In 2030 moet zwembad De Heerenduinen energielabel A bezitten (dit was in 2018 nog C) en, net als alle andere gemeentelijke sportaccommodaties, klimaatneutraal (CO2- vrij) zijn.

Bron: velsen.nl

 

One Response to Grootschalige energiebesparing bij zwembad de Heerenduinen

  • Zonnepanelen bij het zwembad en laadpalen op de parkeerplaats. zwemmen en laden, winst voor het zwembad, het personeel een EV en laden op stroom van het zwembad, winst voor het zwembad.
    kantine inductiekoken op stroom van de Zonnepanelen. Warmtepomp is geniaal.

Geef een antwoord

Duurzaam Actueel wordt mede mogelijk gemaakt door onze partners: 

Adverteren?

Wilt u op deze website adverteren neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Bij het aanmelden gaat u akkoord met ons privacybeleid.

© Copyright Duurzaam Actueel 2021 | Website is ontwikkeld door Sabos webdesign