Hoe je kratten en bloembakken maakt uit plastic prut

Recycling In 2030 moeten alle plastic verpakkingen te recyclen zijn tot tuinmeubelen of emmers. Gaat dit lukken? Drie obstakels op een rij, plus de oplossing.

Vuile, ingedeukte en aan elkaar plakkende plastic verpakkingen zitten er in de witte bigbag die Ulphard Thoden van Velzen opentrekt. Hij is materiaaltechnoloog aan de Wageningen University & Research, net als zijn collega Karin Molenveld naast hem. Ze onderzoeken de samenstelling van huishoudelijk plastic afval: flessen, zakken, schaaltjes, flacons, doppen. En ze analyseren in hoeverre alles te recyclen valt. Dat doen ze onder andere hier, in wat ze „het stinklab” noemen. „Het ruikt hier niet altijd even fris door alle troep die met het plastic meekomt. Etenresten, luiers”, zegt Thoden van Velzen, die geldt als dé plastic-afvalexpert van Nederland.

plastic

Vuile, ingedeukte en aan elkaar plakkende plastic verpakkingen zitten er in de witte bigbag die Ulphard Thoden van Velzen opentrekt. Foto via pyroil.nl 

Europese Commissie: plastic afval terug dringen

Vorige maand presenteerde de Europese Commissie nieuwe plannen om het plastic afval terug te dringen. Zo moeten in 2030 alle plastic verpakkingen te recyclen zijn. Prompt kondigden elf multinationals, waaronder Unilever, Walmart en L’Oreal, aan dat al hun plastic verpakkingen uiterlijk 2025 van recyclebaar plastic gemaakt zullen zijn.

Is dat haalbaar?

Thoden van Velzen en Molenveld hebben er een hard hoofd in. „De multinationals zal het wel lukken, die hebben er het geld voor”, zegt Molenveld. Maar het midden- en kleinbedrijf? Of Europese lidstaten? Molenveld: „Zelfs voor Nederland wordt het erg lastig.” En dat loopt qua recycling in Europa mee voorop, zegt ze. Maar ook hier gaat nog van alles mis wat beter kan.

De drie belangrijkste problemen. En mogelijke oplossingen.

Lastige verpakkingen

Van alle plastic verpakkingen op de Nederlandse markt is 28 procent slecht recyclebaar. Dat blijkt uit een afgelopen december gepubliceerd rapport dat Thoden van Velzen schreef met collega Marieke Brouwer. Slecht recyclebaar zijn bijvoorbeeld de PVC-doordrukstrips voor kauwgom of medicijnen. Hetzelfde geldt voor gelamineerde producten, die uit meerdere lagen van verschillende materialen zijn opgebouwd. Zoals zakken met een buitenkant van polypropyleen en een dun aluminium laagje aan de binnenkant, voor chips, kattenvoer, soep. „Of denk aan voorverpakt stokbrood in een folie van polyamide en polyethyleen”, zegt Thoden van Velzen. Voor al deze verpakkingen zijn nog geen alternatieven. „Gaan we die producten dan maar verbieden? Dat kan natuurlijk niet.” … Lees verder

Lees verder op: www.pyroil.nl

 

Geef een reactie