Hoe milieuvriendelijk zijn elektrische fietsen?

De elektrische fietsen zijn tegenwoordig bijna niet aan te slepen. Vorig jaar zijn er maar liefst 420.000 nieuwe e-bikes verkocht, wat een stijging is van 2,6% ten opzichte van 2018. De totale omzet uit verkopen van nieuwe e-bikes steeg in 2019 voor het vierde jaar op rij. Het aanhoudende succes van de e-bike is gemakkelijk te verklaren, de elektrische fiets maakt het namelijk een stuk comfortabeler om lange afstanden af te leggen. Hierdoor wordt de e-bike tegenwoordig door velen als milieuvriendelijk alternatief voor de auto gebruikt. Nu is de vraag: is dit wel een goede keuze? Is de e-bike wel zo milieuvriendelijk als wordt gedacht?

elektrische fietsen

Een duurzamer, steeds populairder alternatief voor de volledig nieuwe fietsaccu is fietsaccu revisie. 

Elektrische fietsen

Een e-bike is voorzien van een elektrische motor die door een accu van stroom wordt voorzien. Als de bestuurder trapt, gaat de motor werken en biedt deze trapondersteuning. Hierdoor kun je makkelijker en sneller fietsen dan op een normale fiets. Dit is dan ook de reden dat de e-bike steeds vaker gebruikt wordt als alternatief voor de auto, bijvoorbeeld voor woon-werkverkeer. Afstanden die voorheen te groot waren voor een normale fiets zijn met de e-bike wel prima te overbruggen.

C02-uitstoot

Zo gauw de elektrische fiets de auto vervangt, scheelt dat een hoop C02-uitstoot. Een e-bike stoot zelf geen uitlaatgassen uit, maar er komt wel C02-uitstoot vrij bij het opwekken van elektriciteit voor de accu. Een e-bike veroorzaakt maar 3% van de C02-uitstoot van een gemiddelde auto, dit betekent dat de e-bike het milieu dertig keer minder belast dan een auto. Als alternatief voor de auto is de e-bike dus zeker een duurzame keuze.

Meest milieubelastende onderdeel

Helaas zit er ook een minder milieuvriendelijke kant aan de elektrische fiets, namelijk de fietsaccu. Dit is het meest milieubelastende onderdeel van de e-bike. Bij het productieproces van de lithium fietsaccu wordt gebruik gemaakt van schaarse materialen en veel energie. De levensduur van de accu is beperkt, gemiddeld gaat deze vijf jaar mee. Vervolgens moet er weer een nieuwe fietsaccu gekocht worden om de elektrische fiets te kunnen blijven gebruiken. Dit kost niet alleen weer materialen en C02-uitstoot, maar het is ook erg prijzig voor de gebruiker. Een fietsaccu kost gemiddeld 400 tot 600 euro.

Oplossing: fietsaccu revisie

Een duurzamer, steeds populairder alternatief voor de volledig nieuwe fietsaccu is fietsaccu revisie. Bij een revisie wordt de behuizing en elektronika van de accu hergebruikt en worden alleen de batterijcellen vervangen. Dit zorgt ervoor dat het milieu zo min mogelijk wordt belast en dat er weer jaren gefietst kan worden met de e-bike.

Kijk voor meer informatie op: fietsaccu-revisie.nl

 

2 Responses to Hoe milieuvriendelijk zijn elektrische fietsen?

  • laden met stroom van zonnepanelen op het dak. zie vorig artikel elektrische auto laden met zonnepanelen en regionale zonneparken met laadstation en zonneparken langs snelwegen voor elektrische mobiliteit.

  • De conclusie dat het produceren van accu’s voor fietsen milieubelastend is is uiteraard een juiste.
    Vreemd dat dit in relatie tot de productie van elektrische auto’s een “ probleem” is.
    Immers voor het promoten van elektrische auto’s worden miljarden beschikbaar gesteld en veelal alleen leaserijders dan wel mensen met een dikke portemonnee profiteren daarvan.
    In de elektrische auto’s zitten ook accu’s die niet de hele levensduur van de auto meegaan.
    Daar speelt dan toch hetzelfde “ probleem”?

Geef een reactie