Hoe regenwater uit eigen tuin opslaan?

Er zijn verschillende manieren om regenwater op te vangen uit uw eigen tuin. Als eerst is het belangrijk om te weten waarom het van belang is om het regenwater op te vangen. Wist u bijvoorbeeld dat regenwater nauwelijks kalk bevat? Hierdoor kan het goed gebruikt worden voor planten of om er bijvoorbeeld de auto mee te wassen. Ook bespaart u veel kosten aangezien u alleen het hulpmiddel om het water mee op te vangen eenmalig dient aan te schaffen, het regenwater zelf kost natuurlijk niets. Daarnaast bespaart u ook heel wat leidingwater waardoor er minder grondwater opgepompt hoeft te worden, zo bent u dus ook milieubewust bezig!

regenton

Regenton plaatsen

Misschien heeft u de optie al wel eens voorbij zien komen of heeft u al wel eens overwogen om een regenton te kopen. Dit is niet alleen een eenvoudige en goedkope oplossing, maar ook een duurzame oplossing. Een regenton dient u vlak naast een regenpijp te plaatsen, de ton wordt namelijk gevuld met water vanuit uw dakgoten en regenpijp, met behulp van een vulautomaat. Al het water dat op uw dak valt, zal zo via de dakgoot en regenpijp direct in uw regenton stromen. Zit de regenton vol? Dan wordt het overtollige water gewoon via de regenpijp naar de grond afgevoerd.

Let erop dat de dakgoot vrij is van bladeren en andere troepjes zodat de regenpijp niet verstopt raakt. Ook is het belangrijk om de regenton op een stevige ondergrond te plaatsen. Regentonnen zijn in verschillende maten, kleuren en designs verkrijgbaar. Zo kunt u deze mooi aan laten sluiten bij de stijl van uw tuin.

Regenton aansluiten

Na het plaatsen van de regenton is het zaak om deze aan te sluiten op de regenpijp. Hiervoor dient u uw regenpijp door te zagen om de vulautomaat ertussen te plaatsen. De hoogte ervan hangt af van de hoogte van het gat in de regenton. In verband met de zwaartekracht raden we aan om de vulautomaat iets hoger te plaatsen dan het gat in de regenton, zodat het water goed doorloopt. Door het plaatsen van de vulautomaat wordt de regenpijp weer 1 geheel. Mocht het niet goed blijven zitten dan zou u de vulautomaat ook vast kunnen zetten met lijm.

Door gebruik te maken van een vulautomaat wordt de regenton vanaf de zijkant gevuld. De bovenkant van de ton kan dus afgesloten blijven. Dit zorgt voor een nette uitstraling.

Regenwater regenton gebruiken

U kunt water uit een regenton op 2 manieren eruit halen. Heeft u een regenton met deksel? Dan kunt u de deksel eraf halen en het water eruit scheppen, met bijvoorbeeld een gieter. Is de regenton afgesloten? Dan kunt u een tapkraan aan de voorkant van de ton installeren. Uiteraard is dit veel handiger. U hoeft er alleen een gieter onder te zetten, de kraan open te draaien en het water stroomt automatisch in de gieter.

Kortom, een regenton is niet alleen handig, het bespaart ook nog eens geld en water. Een milieubewuste keuze!

 

Geef een reactie