In 2017 bracht het CBS naar buiten dat 5,9 procent van het totale energieverbruik in Nederland duurzaam is. Er moeten dus nog heel wat zeilen bijgezet worden om de doelstelling van 14 procent in 2020 te behalen. Hoe Nederland in verhouding met de rest van Europa staat en hoe boeren hieraan kunnen bijdragen, lees je in deze blog.
Waarom is groene energie zo belangrijk?
Duurzame ofwel groene energie is zeer belangrijk voor het behoud van onze aarde. Op dit moment is onze maatschappij vrijwel geheel afhankelijk van fossiele brandstoffen zoals olie, gas en kolen. Deze brandstoffen brengen schade toe aan het milieu en worden steeds schaarser. Groene energie wordt voornamelijk gevangen uit zon, wind en water. Daarnaast is groene energie niet schadelijk voor het milieu, raakt het nooit op en is het bijna overal beschikbaar.
Hoe scoort Nederland vergeleken met de rest van Europa?
De verschillen tussen de lidstaten zijn enorm. Zweden gaat fier aan kop. Het land haalt nu al meer dan de helft van alle energie uit duurzame bronnen (53,8%). Andere landen die het goed doen zijn Finland, Letland en Oostenrijk. In totaal hebben elf EU-lidstaten hun doel voor 2020 al bereikt. Nederland doet het relatief gezien slecht, alleen Luxemburg haalt minder stroom uit groene energiebronnen, namelijk met 5,4%.
Hoe boeren kunnen bijdragen aan een groen energiebeleid
Boeren kunnen energie opwekken door het vergisten van mest. Dit wordt biovergisting genoemd. Als je de mest op de juiste temperatuur brengt, gaat het vanzelf gisten. Toevoeging van maïs zorgt voor nog meer vergisting in een nog hoger tempo. Hierdoor ontstaat gas dat via een motor wordt omgezet in elektriciteit. Er zitten voor- en nadelen aan deze methode. Voorstanders stellen dat boeren door vergisting zich beter aan de wettelijke stikstofnormen kunnen houden en tegenstanders stellen dat vergisting zorgt voor stankoverlast en waardevermindering van omringende huizen.
Wil je zelf kunnen kiezen hoe je stroom opwekt?
Vind je het lastig om te kiezen welk type stroom bij jou past? Kijk dan even bij het productaanbod van Nuon. Bij deze stroomleverancier is een ruime keuze aan energie, of het nu duurzaam of gewone stroom is. Nuon staat daarnaast altijd klaar voor een persoonlijk energieadvies op basis van jouw wensen en behoeften en geeft duidelijk inzicht in de prijzen.
Als je duurzaam wil zijn, denk aan de Trias energetica: eerst besparen, dan duurzaam en wat dan nog overblijft zo efficient mogelijk met fossiel. Bespaar dus eerst zo veel mogelijk door b.v. “goed huishouden” (geen apparaten aan die je niet gebruikt, gordijnen dicht etc.), isoleren van je huis (dak-, muur-, vloerisolatie, denk ook aan radiatorfolie), en wek zelf op met zonnepanelen of zonneboiler. Kijk op de volgende websites voor besparing tips:
http://www.hetkanwel.net/2015/06/18/48-eenvoudige-manieren-om-zelf-energie-te-besparen/
https://hier.nu/hier/pagina/10-bespaartips-elektriciteit
https://hier.nu/hier/pagina/10-bespaartips-gas
https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/energiezuinig-huis/
https://www.slimwoner.nl/informatie/tips/simpele-tips
Groene stroom afnemen heeft geen zin, de overheid bepaalt de energiemix door middel van vergunningen en subsidies, niet consumenten of energieleveranciers, zie ook http://energeia.nl/columns/column/914379-1706/slimme-marketing-enof-meest-duurzame-bedrijf-van-nederland . Je levert al zelf een bijdrage aan groene stroom door de opslag duurzame energie. Deze wordt gebruikt voor financiering van SDE+, de belangrijkste subsidie voor duurzame energie. De opslag betaalt iedereen, of je nu grijze of groene stroom afneemt. De SDE+ heeft elk jaar een vastgesteld budget en de aanvragen zijn elk jaar hoger dan het budget.
Voorstanders beweren dat als je van een leverancier groene stroom afneemt dit zal leiden tot meer opwek van groene stroom. Het beste bewijs waarom dit niet zo is, is dat de grootste offshore windparken in Nederland gebouwd gaan worden voor de laagste subsidie door Shell en DONG ondanks (of juist dankzij) dat ze niet aan particulieren/kleine bedrijven in Nederland leveren. Er wordt beweerd dat als niemand groene stroom afneemt, de duurzame producenten de stroom niet kwijt kunnen. Dit is absoluut niet waar. In Nederland heeft groene stroom voorrang op het net. Dat betekent dat je als duurzaam project, je altijd je stroom kwijt kunt. Als je geen PPA (Power Purchase Agreement) hebt, kun je de stroom via de APX (Amsterdam Power Exchange = openbare energiebeurs) verkopen. Zie ook http://energeia.nl/columns/column/455495-1603/ppa-s-groene-stroom-doen-meer-kwaad-dan-goed . Ook wordt beweerd dat er een gebrek aan investeerders is voor groene stroom. Een interview met Jeroen de Haas haalt beide beweringen onderuit: https://www.nrc.nl/nieuws/2016/12/29/beleggers-staan-in-de-rij-om-te-investeren-in-windparken-5957730-a1538850 Er zijn genoeg investeerders voor nieuwe projecten en klanten zijn er ook al, voordat de bouw gestart is.
Het idee dat groene stroom afname leidt tot meer productie komt niet van leveranciers. Op de websites van verschillende leveranciers staat hier niets over vermeld. Er staat alleen dat je stroom afneemt van BESTAANDE duurzame energieprojecten. Zie bijvoorbeeld:
https://www.eneco.nl/kies-uw-stroom-en-gas/groene-stroom/
https://www.greenchoice.nl/groene-energie/stroom/
https://www.qurrent.nl/ons-verhaal
https://www.engie-energie.nl/energieprijzen/Groene-stroom
Energieleveranciers kunnen ook helemaal niet garanderen dat als je hun klant wordt, dat er dan meer duurzame opwekking plaatsvindt: een investering in een windmolen is pas na minimaal 12 jaar terugverdiend en dan kan een klant allang weer zijn overgestapt. Alternatief is dat je zelf meeïnvesteert, echter daar zitten ook veel nadelen aan. Zie https://www.consumentenbond.nl/community/forum/consumentenzaken/energie/winddelen-greenchoice
Groene stroom draagt, hoe mooi het ook klinkt, niets bij. De leverancier wordt er beter van en de elektriciteitsmix voor andere gebruikers wordt minder groen. De leveranciers zijn commerciële bedrijven met winstoogmerk. Geen enkele ervan heeft een CBF keurmerk. Sterker, ik denk dat mensen er alleen maar nonchalant van worden: “Oh, staat mijn tv de hele dag aan, geeft niks, ik heb toch groene stroom”. In Nederland heeft een derde van de huishoudens groene stroom: https://nl.wikipedia.org/wiki/Groene_stroom Echter, slechts 2% van de woningeigenaren is geïnteresseerd in isoleren van de woning…zie: http://www.fluxenergie.nl/maxime-verhagen-huiseigenaren-zien-noodzaak-energiebesparing/ Oftewel er zijn heel veel huishoudens die denken dat met groene stroom afnemen ze al duurzaam genoeg zijn, terwijl dat duidelijk niet zo is. Op de website https://www.nrc.nl/nieuws/2015/11/28/wat-u-zelf-kunt-doen-om-het-klimaat-te-redden-1560994-a579907 kun je zien wat je voetafdruk is en kun je zien hoe je het beter kunt doen. Wat opvalt: gebruik groene stroom staat er niet bij….Besparen is veel belangrijker, afgelopen jaar werd alle stroom uit wind en zon teniet gedaan door extra energieverbruik, zie https://www.slimwoner.nl/blog/we-besparen-energie .
Bespaar, wek zelf op maar trap niet in groene stroom. Als je toch nog iets extra’s wilt doen: geef dan geld aan natuurorganisaties. Koop bijvoorbeeld bij Natuurmonumenten een boom : http://winkel.natuurmonumenten.nl/koop-een-boom#_ga=1.226949469.1332699497.1469731253 Dan weet je zeker dat er iets concreets en goeds met je geld wordt gedaan.
Het is positief dat er in heel Europa doelstellingen worden gezet voor de opwekking van groene elektriciteit. Wel is het voor het behoud van de planeet onvermijdelijk dat er op een totaal andere manier met energie omgegaan moet worden. Het verbruik zoals het nu is, zal vroeg of laat noodgedwongen verleden tijd zijn.