Hoeveel groene stroom wekt Nederland zelf op?

In 2017 bracht het CBS naar buiten dat 5,9 procent van het totale energieverbruik in Nederland duurzaam is. Er moeten dus nog heel wat zeilen bijgezet worden om de doelstelling van 14 procent in 2020 te behalen. Hoe Nederland in verhouding met de rest van Europa staat en hoe boeren hieraan kunnen bijdragen, lees je in deze blog.

Waarom is groene energie zo belangrijk?

Duurzame ofwel groene energie is zeer belangrijk voor het behoud van onze aarde. Op dit moment is onze maatschappij vrijwel geheel afhankelijk van fossiele brandstoffen zoals olie, gas en kolen. Deze brandstoffen brengen schade toe aan het milieu en worden steeds schaarser. Groene energie wordt voornamelijk gevangen uit zon, wind en water. Daarnaast is groene energie niet schadelijk voor het milieu, raakt het nooit op en is het bijna overal beschikbaar.

groene stroom

Hoe scoort Nederland vergeleken met de rest van Europa?

De verschillen tussen de lidstaten zijn enorm. Zweden gaat fier aan kop. Het land haalt nu al meer dan de helft van alle energie uit duurzame bronnen (53,8%). Andere landen die het goed doen zijn Finland, Letland en Oostenrijk. In totaal hebben elf EU-lidstaten hun doel voor 2020 al bereikt. Nederland doet het relatief gezien slecht, alleen Luxemburg haalt minder stroom uit groene energiebronnen, namelijk met 5,4%.

Hoe boeren kunnen bijdragen aan een groen energiebeleid

Boeren kunnen energie opwekken door het vergisten van mest. Dit wordt biovergisting genoemd. Als je de mest op de juiste temperatuur brengt, gaat het vanzelf gisten. Toevoeging van maïs zorgt voor nog meer vergisting in een nog hoger tempo. Hierdoor ontstaat gas dat via een motor wordt omgezet in elektriciteit. Er zitten voor- en nadelen aan deze methode. Voorstanders stellen dat boeren door vergisting zich beter aan de wettelijke stikstofnormen kunnen houden en tegenstanders stellen dat vergisting zorgt voor stankoverlast en waardevermindering van omringende huizen.

Wil je zelf kunnen kiezen hoe je stroom opwekt?

Vind je het lastig om te kiezen welk type stroom bij jou past? Kijk dan even bij het productaanbod van Nuon. Bij deze stroomleverancier is een ruime keuze aan energie, of het nu duurzaam of gewone stroom is. Nuon staat daarnaast altijd klaar voor een persoonlijk energieadvies op basis van jouw wensen en behoeften en geeft duidelijk inzicht in de prijzen.

 

2 Responses to Hoeveel groene stroom wekt Nederland zelf op?

Geef een reactie