Hogere opbrengst dan verwacht: Zonnepark op Groningen Airport Eelde levert aan 6,5% meer huishoudens groene stroom dan geraamd

Het zonnepark op Groningen Airport Eelde heeft in 2020 meer energie opgewekt dan in eerste instantie verwacht. In plaats van 6.200 huishoudens zijn er 6.600 huishoudens voorzien van groene stroom. Dat betekent een stijging van 6,5%. De belangrijkste reden voor de hoge cijfers is het heldere lenteweer en vele zonuren van afgelopen jaar.

Groningen Airport Eelde

Het realiseren van het succesvolle zonnepark op Groningen Airport Eelde laat zien dat vrijwel elke locatie geschikt gemaakt kan worden voor een dubbelfunctie met zonnepanelen. Foto via groningenairport.nl 

Dubbelfunctie

Het is het eerste zonnepark ter wereld tussen een actieve start- en taxibaan en het platform is aangelegd. Het project laat zien dat grond voor meerdere doeleinden ingezet kan worden. Andries Poelstra, Airport Manager Groningen Airport Eelde: ‘’Het zonnepark op de luchthaven ligt op een terrein waar verder niets anders mee gedaan kan worden, vanwege onder andere veiligheid en regelgeving. Het is fantastisch dat we op deze manier een dubbelfunctie van het middenterrein hebben weten te ontwikkelen waarmee we na een jaar al bewijzen dat het zinvol is. We hebben immers ruim 6.600 huishoudens kunnen voorzien van groene stroom. Boven verwachting!’’.

Groningen Airport Eelde als voorbeeld

Ook andere luchthavens en complexe organisaties zijn geïnteresseerd in een dergelijk verduurzamingsproject. Frank Oomen, Hoofd Large Scale Projecten GroenLeven: ‘’Het realiseren van het succesvolle zonnepark op Groningen Airport Eelde laat zien dat vrijwel elke locatie geschikt gemaakt kan worden voor een dubbelfunctie met zonnepanelen. Ook sectoren die met hoge of bijzondere veiligheidseisen te maken hebben. Wij merken dan ook dat er steeds meer vraag is vanuit de luchtvaart en gerelateerde sectoren’’.

Ambities

Binnen NXT Airport, het duurzaamheid- en innovatieprogramma die de luchthaven kortgeleden heeft gelanceerd, wordt tevens gekeken hoe het zonnepark kan bijdragen aan andere duurzame innovaties. Zo wordt er samen met GroenLeven onder andere onderzoek gedaan naar ontwikkelingen met waterstofgas, afkomstig van het zonnepark.

Bron: groningenairport.nl

 

3 Responses to Hogere opbrengst dan verwacht: Zonnepark op Groningen Airport Eelde levert aan 6,5% meer huishoudens groene stroom dan geraamd

  • een huishouden gebruikt voor 800 euro stroom per jaar. dan is de opbrengst 6600 x 800 euro.
    5.280.000 euro per jaar. productiegarantie 30 jaar is een opbrengst voor vliegveld Eelde Groningen,
    158.400.000 euro, 158 miljoen 400 duizend euro, dat is een mooie inkomstenbron voor vliegveld Eelde.

  • Wordt er ook gekeken naar een Laadstation vliegveld Eelde Groningen. Een KWh levert dan 60 cent op, Fastned prijs. en wordt er ook gekeken naar Elektrische Mobiliteit, plan Biden. Elektrisch rijden op stroom van Vliegveld Eelde Groningen. is het vliegveld al All Electric, keuken/kantinr zonder gas met inductiekoken op stroom van het vliegveld en is de gasverwarming al afgesloten en vervangen door Warmtepompverwarming op stroom van het vliegveld. en is de parkeerplaats al voorzien van laadpalen voor personeel en reizigers. laden op stroom van het vliegveld. en hoeveel elektrische Pipistrel vliegtuigen zijn er al? vliegen en lessen op stroom van het vliegveld. Mooi nieuws.

  • Is de parkeerplaats al overdekt met panelen. plek zat. Vliegveld Eelde Groningen is een ideale vestging voor een pakjesbedrijf met elektrische aflevertransit busjes. pakjes leveren op stroom van het vliegveld.
    levert werk op, inkomsten en schone lucht. minder ziekte.

Geef een reactie