Houtkachels hebben de toekomst!

Tegenwoordig gaat er geen dag voorbij of we horen wel ergens de termen CO2 en fijnstof vallen. We worden ons steeds meer bewust van onze invloed op onze directe omgeving en begrijpen steeds beter hoe we verantwoordelijker kunnen omgaan met de wereld om ons heen. Steeds strengere wetgeving dwingt ons om vaker door een ecologische bril te kijken. We beseffen steeds meer dat veel dingen die altijd vanzelfsprekend leken, dit eigenlijk helemaal niet zouden moeten zijn. We hebben maar 1 milieu en 1 wereld, en daar moeten we natuurlijk zo zuinig mogelijk mee omgaan.

Houtkachels

Nieuwe inzichten

Natuurlijk moeten we daarom luisteren naar deze nieuwe inzichten. Nieuwe kennis maakt ons wijzer en is daardoor een wapen in de strijd tegen klimaatverandering en vervuiling. Maar toch moeten we oppassen dat we niet teveel generaliseren. Laten we oppassen dat we niet te snel oordelen dat iets niet meer voldoet aan deze tijd. Laten we het bij de feiten houden en onze energie richten op de vlakken waarin we echt een verschil kunnen maken. Als we dat niet doen, dan vallen er slachtoffers. Onschuldige slachtoffers die onze toorn niet verdienen. Onschuldige slachtoffers zoals, de moderne houtkachel.

Negatief daglicht

De houtkachels zijn de laatste jaren steeds vaker in een negatief daglicht komen te staan. CO2 komt vrij bij het verbranden van alle fossiele brandstoffen, dus ook bij het verbranden van hout. De houtkachel is om deze reden onder vuur komen te liggen. Uit onderzoek blijkt dat hout niet op een efficiënte manier gebruikt wordt als we het gebruiken voor het verwarmen van ons huis. Veel warmte gaat zinloos verloren en daardoor wordt er onnodig veel hout vrijwel zinloos verbrandt. De houtkachel heeft hierdoor een slechte naam gekregen. Houtkachels worden gezien als iets vervuilends, als een relikwie van vroeger dat niet meer bij deze tijd past.

Rendement van 80% tot ruim 90%

Helemaal terecht is dit niet. De moderne houtkachel wordt namelijk vergeleken met de open haard van vroeger, met het open en ongecontroleerde vuur dat we tegenwoordig bijna niet meer tegenkomen. Moderne houtkachels zijn echter niet te vergelijken met de klassieke open haard van vroeger. Bij de ouderwetse open haard stond het vuur direct in verbinding met de woonruimte. De benodigde lucht werd uit het vertrek zelf gehaald en rookgassen werden afgevoerd door de natuurlijke trek in de schoorsteen. Bij de open haard hebben we vrijwel geen controle over de luchttoevoer en daardoor ook weinig middelen om het verbrandingsproces te optimaliseren. Hierdoor ligt het rendement laag, zo rond de 30%. Dit betekent dat slechts 30% van alle opgewekte warmte wordt gebruikt om daadwerkelijk de kamer te verwarmen. Moderne houtkachels behalen een rendement van 80% tot ruim 90%. Niet meer te vergelijken dus met de open haard van vroeger!

Houtkachels zo ‘groen’ mogelijk

Moderne houtkachels halen dus bijna alle mogelijke warmte uit elke kilo brandhout. Moderne houtkachels zijn gesloten kachels, dus kachels die niet meer in directe verbinding staan met de ruimte waarin de haard staat. De benodigde lucht wordt van buiten gehaald en de ontstane rookgassen worden direct naar buiten gevoerd. De verbranding is op die manier veel beter regelbaar en hierdoor vele malen beter dan bij de ouderwetse houthaard. In de laatste generatie houtkachels ziet u duidelijk dat alles uit de kast is getrokken om de houtkachel zo ‘groen’ mogelijk te maken. Op allerlei manieren is de verbranding geoptimaliseerd. Ondertussen is dit op zoveel verschillende manieren gelukt dat de moderne houtkachel niet eens meer lijkt op de open haard van vroeger.

Laat u eens informeren

Laat u eens informeren bij een haardenspeciaalzaak zoals Flamboyant haarden over de laatste generatie houtkachels. U zult versteld staan over de stappen die houtkachelleveranciers hebben gezet. Houtkachels hebben niet alleen een verleden, maar verdienen ook absoluut een plekje in onze toekomst!

 

7 Responses to Houtkachels hebben de toekomst!

 • een hoge temperatuur warmtepomp heeft een rendement van 400 %. met stroom van panelen op het dak. warmte uit de buitenlucht. panelen, inductiekoken, warmtepomp geen gas geen hout, geen energierekening.

  • Dat is nog koffiedik kijken…Bij de huidige prijzen van gas en elektriciteit zullen de totale energiekosten van een cv-ketel en een hoge-temperatuur-warmtepomp min of meer gelijk zijn.

 • Het is niet erg als u iemand van WC eend een verhaaltje over WC eend laat vertellen, maar zet er dan wel boven dat dit een advertorial is.
  Ik ben helemaal niet tegen houtkachels, sterker ik stook zelf graag in een goede kachel, maar wel een opmerking over het rendement. Ja, moderne kachel kunnen een rendement halen van 80%, enkele zelfs 90%, maar dat is onder optimale condities. Laat de gemiddelde stoker nu eens 4 ladingen per keer stoken gedurende 3 a 4 uur stoken. TIjdens de eerste lading = de opstart fase, haal je echt niet het maximale rendement. Het zelfde geldt voor de laatste lading, wanneer de kachel, pakweg halverwege de laatste lading langzaam afgaat nemen in efficiency. Allemaal niet Zo heel erg als je een kachel goed aansteekt en gecontroleerd uit laat gaan, maar het haalt wel het overall rendement omlaag. Dus als je het rendement verhaal vertelt, vertel dan het hele verhaal.
  Veel stookplezier.

 • Houtkachels blijven altijd zeer slecht voor mens, milieu en klimaat.
  Het plezier voor de één is last voor de ander!
  Ze zouden verboden moeten worden!!!

 • Jammer,ik lees altijd alleen maar dat bij verbranding CO2 vrijkomt maar FEIT is dat die CO2 ook gewoon vrijkomt als een boom ligt te verrotten in het bos !!! Verbranden is dus altijd duurzamer want dan heb je geen andere warmtebron nodig.

 • Pure desinformatie van de houtkachel branche. Een houtkachel is alles behalve duurzaam, zal dat ook nooit worden en is daarnaast een bron van overlast en burenruzies. Als je je huis echt duurzaam wilt verwarmen doe je dit met een warmtepomp, zonnepanelen en/of geothermische warmte. “Houtkachels hebben geen toekomst!”

 • Of warmtepomp zo geweldig is!!!!!!!!!
  Hele tijd gierend of blazen geluid, net of er 24u een stofzuiger aan staat!!!!!!!
  Waarom de houtkachel? De houtkachel is wel 1 miljoen keer beter dan alle industrie, wat nu draait in Nederland en dan heb ik nog niet eens de wereld gezegd. We kunnen wel als haantje de eerste lopen, maar als de rest van wereld er schijt aan heb en niks aan doet!?
  De wereld is ook naar de kloten gegaan! Door al idioten, die zo nodig vinden om kern proeven te doen op land en in de zeeën! Daar hoor niks over!!!! Nee we lopen zeiken over de houtkachel!!!! Dan moeten we ook stoppen met vuurwerk afsteken en met de bbq die ook buren ruzie bezorgd!! Ik ruik liever houtkachel dan die smerige stank van industrie!!

Geef een reactie