Invasie van de kunstkerstboom

Dat de kunstkerstboom momenteel een invasie doormaakt is vanaf vorig jaar steeds zichtbaarder geworden. Volgens recent onderzoek heeft zo’n 45 procent van de Nederlanders dit jaar een kunstkerstboom in huis staan. Dit terwijl de traditionele naaldboom in aanzienlijk mindere mate in huis voorkomt. Maar is dit precies aan te wijten? En gaat onze traditie verloren? Onze traditie gaat zeker niet verloren en velen beweren dat het een twist ondergaat vanwege de substitutie. Dit is te wijten aan het feit dat de hedendaagse Nederlander toch voor wat duurzaamheid kiest.

kunstkerstboom

Voordelig op lange termijn

Een kunstkerstboom is in vergelijking met de traditionele naaldboom om verscheidene redenen duurzamer. Alhoewel de aanschafwaarde van de kunstboom tot wel vier keer hoger ligt dan de naaldboom, kiest menig een tegenwoordig eerder voor het eerste. Kunstbomen gaan wel tien jaar dan niet langer in goede staat mee, als er zorgvuldig mee wordt omgesprongen waardoor het on the long run voordelig uitkomt voor de portemonnee. Je kunt het bijna zien als een eenmalige investering waar jij jaren baat bij zult hebben.

Ook is deze nieuwe trend in vergelijking met zijn voorganger veel duurzamer als gekeken wordt naar houdbaarheid, omdat de kunstboom (die vanwege hyper modern gebruikte technologie heel erg op de naaldboom lijkt) in alle trots zijn stevig postuur behoud, terwijl de traditionele naaldboom over de periode van enkele weken zijn naalden aan het verliezen is. Het mooie van de kerstboom gaat er geheel aan. Dit terwijl weer anderen beweren dat het verliezen van de naden authentiek is aan de traditionele kerstboom, wat ook bijdraagt aan kerstviering zoals wij dat van oudsher kennen. “ Geen zin in het opvegen van de naalden iedere keer”, luidt de discussie online. Gezien de eerder genoemde percentages blijkt in ieder geval dat de kunstkerstboom aan de winnende kant is en dat er een zekere trend aan het ontstaan is.

Ontstaan duurzaam denken

Gedurende de jaren is duurzaamheid ook in Nederland een grote rol gaan spelen in de merk en productkeuze. Steeds vaker maakt dan ook heb duurzaamheidsbeleid verschil bij klanten in vergelijking met het authentiek beleid. Vooral na de afgelopen recessie waarmee Nederland te kampen had, kwam men tot de realiteit dat met duurzaam denken minder geld verspilt wordt. Deze gedachtegang is zich bij menigeen aan het vestigen.

Kwaliteit moet!

Duurzaamheid en kwaliteit gaan hand in hand samen. Een product is immers niet duurzaam als het niet aan de vereiste kwaliteit voldoet. Bij het verhandelen van de kunstkerstboom wordt daarom ervoor zorggedragen dat deze bomen kwalitatief aan de hoogste eisen voldoen. Om enkele voorbeelden te noemen: de kunst naalden vallen er niet vanaf, de kleur blijft stabiel en er vindt geen vergeling plaats. Maar ook het gebruikte plastic of metaal of andere kunststof is van hoogwaardige kwaliteit en droogt niet uit. Om het gevoel van de authentieke naaldboom in huis te brengen is gezorgd voor een identieke look. Je kunt daarnaast ook een spuitbus aanschaffen met de geur van een echte naaldboom.

Wel of geen belasting voor ons milieu?

Op de sociale media is een hele discussie ontstaan over de mogelijke belasting van de kunstkerstboom op ons milieu. Één ding is zeker: Er zijn diverse soorten kunstkerstbomen ( de een minder afbreekbaar dan de ander) in de handel. Maar om de milieuvriendelijkste boom aan te wijzen, wordt een vrij moeilijke klus. In ieder geval is met de mogelijkheid om zo’n kerstboom meerdere jaren te gebruiken, het milieu gedurende een periode van ongeveer tien jaar redelijk ontlast. Op deze manier kunnen wij ook het milieu de ruimte geven om zich te herstellen door weer de naaldbomen die wij eerder hebben omgehakt te vervangen door herbeplanting.

 

Geef een reactie