Is het gebruik van elektrische koelboxen duurzaam?

Nu het leven alleen maar duurder lijkt te worden, kijken we met zijn allen nog meer in de richting van energiezuinige en milieuvriendelijke apparaten en toestellen. De mate waarin een toestel of apparaat energiezuinig blijkt, wordt door heel wat bedrijven aangetoond op basis van een energiescore uitgedrukt in letters al dan niet met bijbehorende plustekentjes. Ga jij binnenkort kamperen en ben je op zoek naar een geschikte koelbox? Dan heb jij je vast en zeker al wel eens afgevraagd of er energiezuinige elektrische koelboxen te vinden zijn. Wij zoeken uit of hun karakter bijdraagt aan een milieuvriendelijk bestaan.

koelboxen

Waarom kiezen voor een elektrische koelbox?

Staat er binnenkort een leuke kampeertrip met het voltallige gezin op de planning? Of misschien heb je wel een leuke picknick in het park, een gezellig dagje strand of een leuke tweedaagse in het verschiet? Een goede uitrusting zodat je alvast niets te kort komt, is uiteraard een deel van de voorbereiding. Denk onder meer aan een stevige kwalitatieve elektrische koelbox die – qua functie en principe – gelijkaardig blijkt aan die van een gewone standaard koelkast. Uiteraard is de elektrische koelbox veel compacter en lichter van gewicht waardoor het makkelijker is om hem overal mee naartoe te nemen.

Welke koelboxen voldoen aan jouw noden?

Dat er tegenwoordig een uitgebreid assortiment aan elektrische koelboxen voorhanden is, hoeft alvast niet te verwonderen. Dit verklaart ook meteen waarom er heel wat verschillende soorten, formaten en designmogelijkheden te spotten zijn waarvan het ene apparaat alvast meer pluspunten lijkt aan te bieden dan het andere. Of de elektrische koelboxen ook milieuvriendelijk zijn, dat valt nog even af te wachten. Maar laten we even beginnen bij het begin door de verschillende types op een rijtje te plaatsen.

Zo zou je kunnen kiezen voor de thermo-elektrische koelbox die op een eenvoudige manier van stroom kan worden voorzien door middel van een adapter of door hem heel eenvoudig op de sigarettenaansteker van je wagen te pluggen. Dat betekent dat dergelijk type koelbox voorhanden blijkt in een 12 of 24V selectie alsook met een spanning van 230V. Deze boxen zijn bovendien bijzonder uitgebreid daar ze niet alleen in staat zijn om voedsel en drank te koelen tot wel 20 graden onder de omgevingstemperatuur, maar daarnaast eveneens de mogelijkheid bieden om etenswaren te verwarmen tot maximaal 65ºC.

De absorptie koelbox steunt op het principe van 2 vloeistoffen waarbij de eerste vloeistof de warmte opneemt, deze doorgeeft aan de tweede vloeistof en die laatste de warmte uiteindelijk aan de buitenlucht zal afgeven. Dit type koelboxen kunnen eenvoudig door verschillende stroombronnen worden aangedreven, kennen een lange levensduur en kunnen eventueel als diepvries fungeren. Let wel; ze zijn een pak minder energiezuinig dan de thermo-elektrische boxen en meteen ook een pak duurder in de aanschaf.

De compressor koelbox tot slot steunt dan weer op het principe waarop overigens diverse recente koelkasten steunen. De combinatie van een compressor, een condensor en verdamper zorgen ervoor dat de temperatuur dusdanig wordt afgekoeld en dit aan een minimum van energie waardoor hij de meest energiezuinige en bijgevolg milieuvriendelijke elektrische koelbox uit het rijtje blijkt te zijn.

Milieuvriendelijk of niet?

Dan rest ons alleen nog maar de vraag: “Draagt het gebruik van een elektrische koelbox bij aan een milieuvriendelijk bestaan?”. Het antwoord daarop is – zoals je onderhand wel al kunt verwachten – tweeledig en is afhankelijk van bepaalde kenmerkende factoren die bijdragen of een apparaat al dan niet energiezuinig is of niet.

Om van een energiezuinige dan wel milieuvriendelijke koelbox te kunnen spreken moet voldaan zijn aan de belangrijkste voorwaarde waarbij het apparaat efficiënt functioneert zonder daarbij al te veel stroom nodig te hebben. Laat ons eerlijk zijn; sommige elektrische koelboxen lijken daar beter in te slagen dan andere. Zo is de compressor koelbox alvast koploper van het voornoemde lijstje.

De thermo-elektrische koelboxen doen het dan weer minder goed hoewel er vandaag de dag heel wat bedrijven zijn die inspelen op het milieuvriendelijk gericht denken van de veranderende maatschappij. Zo werden boxen als de “EcoCool Green koelbox” ontwikkeld, werd in heel wat recente koelboxen eveneens een ECO modus geactiveerd en wordt het geheel nog maar eens aangeduid door een energielabel. Spot je bijgevolg een elektrische koelbox met een energielabel A++; aarzel dan niet en investeer!

 

Geef een antwoord