Is het handig om het termijnbedrag van je energiecontract aan te passen?

De energieprijzen zijn de afgelopen tijd flink gestegen. Hoewel de overheid een aantal maatregelen heeft genomen, is je termijnbedrag misschien niet hoog genoeg meer om de kosten te dekken. Gelukkig kan je hem aanpassen. Maar is dit verstandig?                                   .

Hoe wordt je termijnbedrag bepaald?

Elke maand betaal je een vast bedrag voor je energie. Je leverancier berekent dit op basis van het energieverbruik in de woning van de afgelopen drie jaar. Het bedrag kan dus afwijken van wat je daadwerkelijk verbruikt; soms verandert dit immers door de jaren heen. Aan het einde van het jaar worden je daadwerkelijke kosten berekend en moet je bijbetalen of krijg je geld terug, afhankelijk van of je meer of minder hebt verbruikt dan verwacht.

termijnbedrag

Deze factoren hebben invloed op je energieverbruik

Hoeveel energie je verbruikt, hangt af van een aantal zaken. In het geval van een strenge winter verbruik je waarschijnlijk meer energie dan van tevoren was ingeschat. Dan betaal je elke maand te weinig en moet je aan het einde van het jaar mogelijk bijbetalen. Bij een zachte winter kan het maandbedrag juist te hoog zijn, waardoor je teveel hebt betaald en geld terugkrijgt.

Ben je alleen of woon je samen met een partner? Dan is je energieverbruik waarschijnlijk relatief laag en je maandtarief te hoog. Maar krijg je kinderen? Dan kan je energieverbruik stijgen en moet het maandtarief misschien wel omhoog, omdat je anders aan het einde van het jaar veel bij moet betalen.

Energieslurpende apparaten vervangen

Hoeveel je verbruikt, hangt ook af van hoe zuinig je apparaten zijn. Er komen steeds meer energiezuinige apparaten. Heb jij nog oude apparaten in huis die relatief veel energie slurpen? Dan kan het handig zijn om ze te vervangen. Zo kan je energie besparen en misschien kan je termijnbedrag wel omlaag.

Maar let wel: als je uit duurzaamheidsoogpunt energie wilt besparen, is het verstandiger een oud apparaat pas te vervangen wanneer deze begint af te takelen. Anders werkt het juist averechts; de energie en grondstoffen die gebruikt zijn om het nieuwe apparaat te produceren, wegen meestal een stuk zwaarder dan de energie die je ermee bespaart.

Is het handig om je termijnbedrag aan te passen?

Het is verstandig om regelmatig te kijken of het termijnbedrag van je contract nog wel dekkend is. Op 1 juli is de btw op energie namelijk omlaag gegaan van 21 naar 9 procent. Het kan zijn dat je hierdoor maandelijks teveel betaalt. Aan de andere kant gingen de prijzen van variabele contracten flink omhoog, dus kunnen je kosten ook hetzelfde gebleven zijn, of iets hoger. Sommige leveranciers bieden apps aan waarin je suggesties krijgt over hoe hoog je je termijnbedrag moet zetten.

Misschien heeft jouw energieleverancier je een brief gestuurd met informatie, of het maandtarief al automatisch aangepast. Als dit bij jou het geval is, zet je leverancier dit waarschijnlijk weer terug als op 1 januari 2023 de btw weer naar 21 procent gaat.

Is jouw termijnbedrag hetzelfde gebleven? Je kan het verbruik van je energie vergelijken over de afgelopen maanden om te zien of het tarief misschien omlaag kan. Je kan hem ook gelijk laten: als je teveel betaald blijkt te hebben, verrekent je leverancier dit bij de jaarafrekening en krijg je geld terug. Dit geldt ook voor eventueel bijbetalen.

 

Geef een reactie