Jouw duurzame en biologische boodschappen online

In deze coronatijd is gezonde voeding en je boodschappen op een veilige manier doen extra belangrijk. Steeds meer mensen weten online de weg te vinden naar duurzame en biologische producten. Door de beperkende maatregelingen in de horeca en nu de tweede lockdown, worden boodschappen nog meer online gedaan. Ook door de ouderen, die het “www” eerder over het algemeen nog een te grote drempel vonden, kopen hun boodschappen steeds meer online.

biologische boodschappen

Afbeelding rechtenvrij Pixabay | Alt-tekst: superfoodstore

Stijging online bestellingen

Het was al een paar jaar een trend maar inmiddels kunnen we online boodschappen als het ‘nieuwe normaal’ beschouwen. Volgens het CBS (Centraal Bureau voor Statistiek) steeg de verkoop in online webwinkels ook vorig jaar weer, met ruim dertig procent I). Vooral webshops die bijdragen aan voeding en lichaamsverzorging waarbij uitdrukkelijk wordt gelet op de omstandigheden van de productie, leefomgeving en eerlijkheid binnen de keten, deden het goed.

Superfoodstore.nl is daar zo’n voorbeeld van. Hier kun je terecht voor al je gezonde online boodschappen. Of het nou gaat om superfood, natuurvoeding, supplementen of drogisterij producten. Zij zagen de totale online verkoop afgelopen jaar met vijftig procent stijgen. “Wij merken dat onze klanten behoefte hebben aan een supermarkt en drogisterij in één. Waar makkelijk besteld kan worden en de volgende dag al wordt geleverd.” Aldus Thomas van Superfoodstore.nl.

Goedkope duurzame, biologische boodschappen

Eigenlijk kunnen biologische producten, duurzaam geproduceerd en verpakt, niet goedkoop zijn. Goedkopere productie is mede mogelijk door massaproductie, vul-, conserveermiddelen en andere synthetische toevoegingen. De prijs die daarvoor wordt betaald, is je gezondheid, dierenleed, slechte arbeidsomstandigheden of het milieu.

Wist je dat biologische voeding over het algemeen 30% meer voedingsstoffen bevat? En de inhoud van een goedkope shampoofles vaak voor het grootste deel uit water bestaat? Voor biologische producten betaal je meer, maar krijg je ook meer. Wanneer je biologische voedingsmiddelen of verzorgingsproducten online koopt, is dit meestal goedkoper dan bij een fysieke winkel. Dat komt voornamelijk doordat webshops geld besparen door lagere overheadkosten.

Wanneer zijn boodschappen écht biologisch?

De meeste termen over eerlijke, duurzame, milieuvriendelijke en / of natuurlijke producten zijn niet beschermd. Dat betekent dat er geen duidelijke officiële definitie is van wat de ‘groene’ termen inhouden. Gelukkig worden we steeds kritischer en letten we beter op het soort bedrijf en de inhoud van een product. Zo kijken we of producten duurzaam tot stand komen, geen onnodig verpakkingsmateriaal of plastic bevatten en of er bijvoorbeeld op dieren is getest. Er zijn biologische keurmerken waar je op kunt letten bij het kopen van biologische boodschappen.

Biologische keurmerken

Een product mag biologisch worden genoemd wanneer deze uit minimaal 95% echte biologische ingrediënten bestaat. Verder mag je ervan uitgaan dat bij de productie zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met milieu, dier en mens. Biologische producten zijn vanouds herkenbaar aan het EKO-keurmerk en sinds tien jaar ook aan het Europees biologisch keurmerk. Beide logo´s voldoen aan dezelfde eisen. De keurmerken worden jaarlijks gecontroleerd door de onafhankelijke organisatie SKAL biocontrole.

biologische

Het Demeter keurmerk is een kwaliteitskeurmerk voor biodynamische landbouw en voeding. De eisen voor dit keurmerk gaan een stap verder dan alleen biologisch. Biologisch-dynamische landbouw en voeding heeft extra hoge eisen op het gebied van dierenwelzijn, gesloten kringlopen en ecologie.

Je online boodschappen nóg duurzamer

Je biologische producten online bestellen nog duurzamer maken? Doe zoveel mogelijk boodschappen in één keer. Dit scheelt in transport en natuurlijk in je verzendkosten. Let goed op wat je bestelt zodat je geen gebruik hoeft te maken van een retourservice. Daarvoor moet extra gereden worden en dat zorgt op zijn beurt voor meer CO2 uitstoot. Bestel bij webshops in eigen land want producten uit handelslanden zoals China zijn alleen al om de milieu impact van het transport niet duurzaam. Versproducten zijn iets lastiger online te bestellen. Vanwege de houdbaarheid moeten deze onder de juiste omstandigheden worden vervoerd. Om verse voedingsmiddelen zo duurzaam mogelijk in huis te halen, ga je bijvoorbeeld naar een lokale biologische winkel of eco-boerderij.

Sommige aanbieders van online boodschappen bieden avondbezorging als mogelijkheid. Dit zorgt voor een extra milieubelasting tijdens de spits. Doordat we meer thuis zijn en werken, is het makkelijker je boodschappen overdag te laten bezorgen. Of laat je boodschappen naar een afgiftepunt brengen. Daar rijd je vervolgens natuurlijk niet met je dieselauto heen. Ga bijvoorbeeld lopend of op de fiets. Dat is tegelijk goed voor je benodigde portie frisse lucht en beweging. Het zijn de kleine acties die bij elkaar een groot verschil kunnen maken. Voor een duurzamer én gezonder leven.

I) https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2021/03/europese-webwinkels-verkopen-ruim-30-procent-meer-in-nederland

Geef een reactie