Kleine “Groninger” windmolen nu ook toegestaan in Friesland en Noord-Holland

Tot voor kort was het voor leden-melkveehouders van FrieslandCampina niet toegestaan windenergie op te wekken met een kleine windmolen in de windrijke provincies Friesland en Noord-Holland. Onlangs hebben ook deze provincies toestemming gegeven voor deze schone energievorm op de boerderij. Inmiddels werken bijna 3.000 melkveehouders met duurzame energiebronnen, zoals zon, mest en wind. De kleine windmolens die hierin voorzien zijn al een groeiend succes in Groningen en daarbuiten. Nu kunnen ook Friese en Noord-Hollandse energieboeren aan de slag met een kleine windmolen.

windmolen

Foto via frieslandcampina.com/nl

Betaalbare windmolen

FrieslandCampina wil onder meer CO₂-neutraal worden en daarbij speelt de opwek van duurzame energie een belangrijke rol. Met verschillende projecten helpt FrieslandCampina zijn leden-melkveehouders om duurzame energie op te wekken. Eén van deze projecten draait om de groei van windenergie als bron en daarvoor is het gebruik van kleine windmolens een oplossing die goed in het landschap past en financieel toegankelijker is voor leden. Door de opwek van zonne-energie en windenergie te combineren wordt er tevens meer energie opgewekt op momenten dat de melkveehouders het zelf ook verbruiken. Boerderijen worden daarmee energieneutraal en steeds onafhankelijker van het net. Bijkomende voordelen voor boer én omgeving: de netwerkaansluiting blijft klein en de belasting van het elektriciteitsnet is laag.

Sleutelrol agrariërs in energietransitie

In de klimaat en energieverkenning laat het Planbureau voor de Leefomgeving zien dat de agrarische sector betrokken is bij ongeveer de helft van alle duurzame stroom opwek in Nederland. FrieslandCampina’s melkveehouders lopen voorop in de energietransitie, met nu al bijna 3.000 boerderijen waar duurzame energie wordt opgewekt. Hun opwek is real-time te volgen op www.frieslandcampinaopwek.nl. Op goede dagen (veel zon en wind) wekken leden duurzame stroom op voor meer dan 150.000 huishoudens.

De eerste kleine windmolen werd geplaatst bij familie Poppe.

Bron: frieslandcampina.com/nl

 

One Response to Kleine “Groninger” windmolen nu ook toegestaan in Friesland en Noord-Holland

  • gebruik zelf de stroom, elektrische mobiliteit, elektrische auto, elektrische trekker, inductie koken, warmtepompverwarming. veel boeren hebben nog een gasaansluiting, hoeft niet.
    veel boeren gebruiken nog benzine diesel hoeft ook niet. veel boeren hebben stroom over.
    gaseraf, stoppen met benzine diesel. gebruik je eigen stroom voor alles. levert veel geld op.

Geef een reactie