Nederland kan wereldkampioen zonnepanelen blijven door subsidie op thuisbatterij

Subsidie op de thuisbatterij kan een oplossing zijn om wereldkampioen zonnepanelen te blijven, terwijl de salderingsregeling wordt afgebouwd. De salderingsregeling zit de energietransitie in de weg, maar is ook de drijfveer om zonnepanelen aan te schaffen. Subsidie op zo’n thuisbatterij kan zonnepanelen aantrekkelijk houden en tegelijkertijd het stroomnet ontlasten.

thuisbatterij

Het beste zou zijn de opgewekte stroom zelf te verbruiken, maar zonder wijze van opslag kan dat niet. Foto door Heleen Sabel, Duurzaam Actueel

Door de salderingsregeling

Door de salderingsregeling heeft Nederland naar rato de meeste zonnepanelen op daken van woningen liggen, maar tegelijkertijd levert dit veel piekbelasting op wanneer de zon schijnt in de (vroege) zomermaanden. Dit maakt dat het net vol raakt en netbeheerders steeds meer kabels moeten leggen.

Congestieproblematiek

Het afbouwen van de salderingsregeling maakt de aanschaf van zonnepanelen minder interessant, wat bij kan dragen aan de congestieproblematiek. Dat is op zich goed, maar hierdoor neemt de groei van groene energie ook af.

Subsidie aan thuisbatterijen

Het beste zou zijn de opgewekte stroom zelf te verbruiken, maar zonder wijze van opslag (via een thuisbatterij) kan dat niet. Door naast het afbouwen van de salderingsregeling juist subsidie te gaan geven aan thuisbatterijen kan de opgewekte energie tijdens piekuren worden opgeslagen, om vervolgens te benutten wanneer de zon niet schijnt.

Door: Bram Straten, energie-expert en senior manager bij Windkracht 5.

thuisbatterij. Bram

Bron: windkrachtvijf.com

 

Geef een reactie