Nederland: laagste binnentemperatuur van alle Europese landen en tevens grootste daling ten opzichte van 2021

Nieuw onderzoek van tado°, een van de Europese leiders op het gebied van intelligent klimaatbeheer voor woningen, laat zien dat 83,8% van de mensen in Nederland in november en december van 2022 de thermostaat lager heeft gezet dan in dezelfde maanden het jaar daarvoor. Het onderzoek werd uitgevoerd in november en december van 2022. Verder bleek dat de gemiddelde binnentemperatuur in Nederlandse huizen een hele graad lager was: in 2021 was dit 19,03°C en in 2022 maar 18,04°C (bij bijna dezelfde buitentemperatuur, respectievelijk 6,24 en 6,16°C). In totaal werden 340.487 Europese huizen meegenomen in het onderzoek.

binnentemperatuur

Afbeelding via tado.com/nl

In welke provincie zette de meeste mensen de thermostaat lager?

In heel Nederland zette 83,8% van de mensen hun thermostaat lager. Als we inzoomen op provincieniveau, dan hebben in de provincie Utrecht de meeste mensen de thermostaat lager gezet afgelopen winter (85,4%) en in Zeeland de minste mensen (81,9%) – wat nog steeds een hoog percentage is.

Enkele andere interessante resultaten

  • In huizen in Flevoland was de binnentemperatuur in november en december 2022 het hoogst, namelijk 18,52°C.
  • In huizen in de provincie Groningen was de binnentemperatuur in november en december 2022 het laagst van alle provincies, gemiddeld 17,56°C.
  • In de provincie Groningen lieten mensen de temperatuur het meest dalen, met gemiddeld 1,16°C.
  • In Flevoland en Zeeland lieten mensen de temperatuur het minst dalen, met gemiddeld 0,86°C.

Toegenomen energiekosten

Sinds het begin van 2021 lopen de energieprijzen al op. In oktober 2021 nam het nog eens enorm toe en nadat de oorlog in Oekraïne uitbrak stegen de prijzen nog meer. Volgens het CBS betaalde een huishouden bij gemiddeld verbruik in januari 2022 maar liefst 1.321 euro meer dan in januari 2021. Eerder onderzoek van tado° toonde ook al aan dat Europese huishoudens in actie komen en actief proberen hun energieverbruik te verminderen. En 61,1% van de Nederlanders had zijn energieverbruik verminderd sinds het begin van de oorlog in Oekraïne.

Binnentemperatuur

Met de campagne ‘Zet ook de knop om’ vroeg de Nederlandse overheid huishoudens en bedrijven zoveel mogelijk energie te besparen en in ieder geval de drie belangrijkste maatregelen te nemen:

  1. Zet de thermostaat maximaal op 19 graden en verwarm alleen de ruimtes waar mensen aanwezig zijn.
  2. Zet ’s avonds of bij het van huis gaan de thermostaat op 15 graden.
  3. Douch maximaal 5 minuten.

Energierekening verlagen

Bij elke maatregel staat aangegeven hoeveel mensen ermee kunnen besparen. De overheid gaf de volgende redenen om dit te doen: je kunt de energierekening verlagen, het maakt ons minder afhankelijk van gas en je spaart het klimaat. Door de enorme toename in energiekosten en de waarschuwingen van de overheid en energieleveranciers zijn mensen in Europa en met name in Nederland – dat bekend staat als zuinig – voorzichtiger omgesprongen met hun energieverbruik, wat terug te zien is in dit onderzoek. Inmiddels geldt er voor 2023 een prijsplafond op energie voor huishoudens en andere kleinverbruikers.

Bron: tado.com/nl

 

2 Responses to Nederland: laagste binnentemperatuur van alle Europese landen en tevens grootste daling ten opzichte van 2021

  • Ik heb geen gas. close in boiler in de keuken. 129 euro. Inductiekoken 250 euro. Boiler 50 liter in de badkamer 189 euro. en 2 elektrische ventilator kacheltjes van 35 euro per stuk. temperatuur 21 geaden in kamer en keuken. Geen duur Gas. ik heb wel Zonnepanelen. productie 6000 kWh, verbruik 5500 kWh.

  • Zou fijn zijn als Tado automatische koppeling met dagprijzen gas zou hebben voor de mensen met een dynamisch gas contact.

Geef een antwoord