Nieuwe duurzame trend in de bloemenindustrie: geconserveerde bloemen

Een nieuwe generatie geconserveerde bloemen is op de markt gebracht als ecologisch alternatief voor verse bloemen. Geconserveerde bloemen verleiden creatievelingen die enthousiast zijn over de belofte van een nieuwe look. Maar hoe worden deze bloemen bewaard, waar komen ze vandaan en zijn ze echt duurzaam?

Geconserveerde bloemen

Geconserveerde bloemen

Geconserveerde bloemen waren misschien op het hoogtepunt van de mode aan het begin van de pandemie, maar de recente trend kan waarschijnlijk teruggaan tot ten minste 2014, toen de Amerikaanse bloemsierkunstenares Brittany Asch van Brrch de bloemenfeeds van Instagram liet opbloeien met foto’s van kunstmatig geverfde bloemen phalaenopsis orchideeën. Hoewel het verven van orchideeën niet revolutionair was, veroorzaakte de foto’s een rage en opende misschien grotere filosofische discussies over wat precies ‘natuurlijk’ is.

Hoe werkt deze traditionele conserveringsmethode?

De traditionele conserveringsprocessen omvatten het ondersteboven ophangen van bloemen in een achterkamer, het splitsen van stengels voor een onschadelijke opname van met kleurstof bevlekt water of het doseren van hortensia met een voeding van glycerine. Tegenwoordig zijn deze methoden vervangen door industriële technieken die een nieuwe industrie hebben voortgebracht.

Om een ??groene munt-gelati-kleurige hortensia of een huilende amaranthus in brandweerrood te maken, moet het materiaal eerst alle natuurlijke pigmenten uit de plant hebben gebleekt. Het harde bleekproces maakt de cellulose in het plantmateriaal broos, dus om dit tegen te gaan, wordt het ondergedompeld in een conserverings oplossing. Dan zijn er bevochtigingsmiddelen om vocht vast te houden, oplosmiddelen om te helpen bij de opname van de oplossing, fungiciden om dauw te voorkomen en soms geur. Als het materiaal wordt gekleurd, wordt kleurstof toegevoegd. In feite heeft het plantenmateriaal zijn vloeistoffen vervangen, net als een staatshoofd dat wordt ingebalsemd voor eeuwige vertoning in een piramide.

Aanbod van conserverings bloemen

Het aanbod aan producten, zoals moederdag bloemen is uitgebreid. We vinden niet langer vijf bossen geverfde blauwe bloemen wegkwijnen in een doos op een markt in Amsterdam. Tegenwoordig hebben veel grote dealers, zoals Bloompost, een speciale sectie voor geconserveerde bloemen. De meeste worden geïmporteerd, waarbij het grootste deel van het product afkomstig is uit China, Japan, India, Zuidoost-Azië en Italië. Wat betreft waar en wie de verwerking doet en welke conserveringsprocessen worden gevolgd, is onmogelijk te zeggen, aangezien het meeste materiaal in generieke, niet-gelabelde hoezen verschijnt.

Betere optie: lokaal telen en verkopen

Het idee dat lokaal geteeld en seizoensgebonden een duurzamere snijbloem optie oplevert, krijgt bij grotere dealers duidelijk geen aandacht. Een betere optie zou zijn om deze materialen bij lokale bloemen bedrijven te laten produceren en in de regio te verkopen.

Voor het vervoer bijvoorbeeld zijn brandstoffen nodig en ook daar komen broeikasgassen bij vrij. Maar: hoe lokaler de bloemen, hoe minder vervoerskilometers en dus hoe lager het effect op het milieu. Voor bloemen van verder weg maakt de wijze van vervoer enorm uit. Vervoer met het vliegtuig is verreweg de slechtste optie. Vervoer via een vrachtwagen is een betere optie, en treinvervoer is nog duurzamer, 10 keer zo duurzaam als een vrachtwagen!

 

Geef een antwoord