Nieuwe ondergrondse fietsenstalling Zwolle in gebruik genomen

De Staatssecretaris opende de fietsenstalling door de eerste voorjaarsbloemen te planten in de verticale tuin van de nieuwe ondergrondse stalling. Vanwege de coronamaatregelen deed ze dat helaas zonder publiek. De extra fietsparkeerplekken zijn nodig voor het toenemende aantal reizigers van en naar Zwolle. Want het station van Zwolle is een belangrijke plek in het OV-netwerk in Nederland. Ieder uur vertrekken er vanaf Zwolle treinen in acht richtingen.

fietsenstalling

“Deze stalling verdient vandaag eigenlijk een groot publiek”, zei Van Veldhoven bij de opening. “Gelukkig krijgt het dat de komende jaren alsnog”. Foto via prorail.nl 

Fietsenstalling

“Deze stalling verdient vandaag eigenlijk een groot publiek”, zei Van Veldhoven bij de opening. “Gelukkig krijgt het dat de komende jaren alsnog. Zwolle is steeds belangrijker als OV-knooppunt, met veel snelle treinen in alle richtingen. Fijn dat je hier vanaf je fiets zo snel bij de trein of bij de bus bent. Daar gaan veel reizigers plezier aan beleven. Zwolle is met dit station en deze innovatieve fietsenstalling klaar voor de toekomst.”

1

Meer fietsparkeerplekken

Ans Rietstra, COO bij ProRail: ”ProRail investeert op veel stations in Nederland voor verbetering en uitbreiding van fietsparkeerplekken, waaronder in Zwolle. Steeds meer mensen komen op de fiets naar het station en dat willen we in het belang van duurzaamheid bevorderen.” Landelijk is dit percentage al gegroeid van 30 naar bijna 50 procent. In Zwolle ligt dit zelfs nog wat hoger.

“We bereiden ons daarnaast voor op een forse groei van het aantal treinreizigers in de nabije toekomst. Dat zal bijdragen aan nog meer fietsen op het station.” De ondergrondse stalling in Zwolle is er echt een van een nieuwe generatie, aldus Ans Rietstra. “Een grote, ruime, innovatieve stalling waar Zwolle veel plezier aan gaat beleven. Zo zorgt het digitale fietsparkeersysteem voor een efficiënt gebruik van de stalling.”

2

De stalling als superspons

De groene tuin staat symbool voor het groene karakter van de Fietsenstalling Stationsplein. De stalling biedt namelijk niet alleen ruimte aan 5800 fietsen, maar kan in de toekomst ook hevige regenbuien opvangen. Samen met het plein vormt de stalling een superspons voor de stad. “Rekening houden met het veranderende klimaat is onderdeel van het nieuwe normaal in Regio Zwolle”, vertelt wethouder Ed Anker van de gemeente Zwolle.

“En dat maakt deze fietsenstalling uniek. Speciale ingebouwde ‘infiltratiekratten’ vangen het regenwater op. Ook is het mogelijk om de stalling te gebruiken als waterberging voor extreme buien die in de toekomst vaker zullen voorkomen. Het station, de fiets, het water en het groen worden zo samen slim benut. Daarmee bouwen we samen aan de delta van de toekomst.”

Klaar voor de toekomst

Vanaf eind 2020 konden fietsers de fietsenstalling al via de ingang aan de Westerlaan in gebruik nemen. Op dit moment wordt de ingang aan de Oosterlaan afgemaakt. Ook wordt er nog hard gewerkt aan de nieuwe inrichting van het Stationsplein. Medio 2021 is dat werk klaar.

Bron: prorail.nl

 

Geef een reactie