Noordelijke overheden en bedrijven maken werk van groene waterstof

Overheden en bedrijven in Noord-Nederland willen de komende twaalf jaar 2,8 miljard euro investeren in de grootschalige toepassing van duurzaam opgewekte waterstof. Dat staat in de ‘Investeringsagenda waterstof Noord-Nederland‘ (PDF PDF-bestand, 659 KB), die donderdagavond in het provinciehuis werd gepresenteerd.

Duurzaam alternatief

Emissievrije (groene) waterstof kan een belangrijke rol spelen bij de verduurzaming van de industrie, als schoon alternatief voor fossiele brandstoffen. Daarnaast kan waterstof worden toegepast als ‘energiedrager’, bijvoorbeeld bij vervoer, zoals nu gebeurt met de twee waterstofbussen die in Groningen rijden, of als ‘batterij’ om schommelingen in het aanbod van duurzame energie uit wind en zon op te vangen.

overheden

Foto via provinciegroningen.nl

Overheden en schaalvergroting

Om ervoor te zorgen dat emissievrije waterstof straks in grote mate beschikbaar is, en daadwerkelijk kan concurreren met fossiele brandstoffen, is er de komende jaren schaalvergroting nodig. Met de investeringsagenda willen de noordelijke overheden en bedrijven tot die schaalvergroting komen. Ze verwachten in 2030 emissievrije waterstof grootschalig en rendabel te kunnen produceren, gebruiken en transporteren.

Waterstofeconomie

Noord-Nederland heeft volop mogelijkheden om zich tot een groene waterstofecomie te ontwikkelen, schrijven de negentien partijen in het plan. Er is veel kennis aanwezig en met de wind- en zonneparken kan de regio de duurzame energie leveren die nodig is voor de grootschalige productie van groene waterstof. Daarnaast zijn er grote potentiële industriële afnemers in het Noorden; in de Eemshaven, Delfzijl en Emmen.

Nationale klimaatdoelen

Door te investeren in emissievrije waterstof versterkt het Noorden niet alleen de regionale economie en zijn positie als energieregio in Europa, maar draagt het ook bij aan de nationale klimaatdoelen en kenniseconomie.

Bron: www.provinciegroningen.nl

 

Geef een antwoord

Duurzaam Actueel wordt mede mogelijk gemaakt door onze partners: 

Adverteren?

Wilt u op deze website adverteren neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Bij het aanmelden gaat u akkoord met ons privacybeleid.

© Copyright Duurzaam Actueel 2023 | Website is ontwikkeld door Sabos webdesign