Offshore windpark Hollandse Kust Zuid levert eerste stroom

Windpark Hollandse Kust Zuid heeft voor het eerst stroom aan het Nederlandse net geleverd. Hoewel de eerste draaiende turbine nog in de testfase zit, produceert die al wel stroom. De elektriciteit wordt via offshore transformatorstation Alpha aan land gebracht.

Windpark Hollandse Kust Zuid

Het windpark ligt in de Noordzee, zo’n 18-35 kilometer voor de kust tussen Den Haag en Zandvoort. Het 225 km2 grote park is eigendom van Vattenfall, BASF en Allianz en moet in 2023 volledig operationeel zijn.

Hollandse Kust Zuid

De bouw van Hollandse Kust Zuid is in volle gang. De eerste stroom is inmiddels aan het net geleverd. Foto via Vattenfall/van der Kloet Foto & Videoproducties

Volop bezig met tweede bouwfase

Afgelopen zomer werd begonnen met de bouw van het Hollandse Kust Zuid. Er werden 34 fundaties in zee geplaatst. Tijdens de wintermaanden werd de bouw gestaakt en onlangs is de tweede fase van het project gestart en worden de resterende fundaties, kabels en turbines aangelegd. Tijdens de Paasdagen verrees de eerste turbine, inmiddels staan er 36 exemplaren. Naar verwachting worden de laatste turbines in het tweede kwartaal van 2023 geïnstalleerd.

“We zijn enorm trots op het bereiken van deze mijlpaal. Het is een belangrijk moment, niet alleen voor ons maar ook voor al onze partners, leveranciers en aannemers die ons geholpen hebben hier te komen. Met Hollandse Kust Zuid werken we aan het grootste en eerste subsidievrije windpark op zee ter wereld. Het is prachtig om te zien dat het nu tot bloei komt en we kijken er naar uit om in 2023 het hele park op te leveren”, aldus Ian Bremner, Projectdirecteur van het project.

Forse bijdrage aan energieopgave

De SG 11.0 200 DD-turbines die in het windpark verrijzen hebben elk een vermogen van 11 megawatt. De hoeveelheid elektriciteit die het 1,5 GW tellende windpark zal produceren, staat gelijk aan de consumptie van ongeveer 1,5 miljoen Nederlandse huishoudens. De opgewekte stroom komt aan land via twee door TenneT aangelegde offshore transformatorstations. In deze ‘stopcontacten op zee’ wordt alle stroom van het windpark verzameld en vervolgens doorgeleid naar het Nederlandse elektriciteitsnet.

Bron: group.vattenfall.com/nl

 

One Response to Offshore windpark Hollandse Kust Zuid levert eerste stroom

  • Staat gelijk aan de consumptie van 1.5 miljoen Nederlandse huishoudens. Een huishouden verbruikt 1000 euro per jaar. Dat is een opbrengst van 1.5 miljoen x 1000 euro. Opbrengst 1.5 miljard euro per jaar. Productiegarantie 30 jaar. Opbrengst 45 miljard euro met schone Windenergie van Wind op Zee.

Geef een antwoord

Duurzaam Actueel wordt mede mogelijk gemaakt door onze partners: 

Adverteren?

Wilt u op deze website adverteren neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Bij het aanmelden gaat u akkoord met ons privacybeleid.

© Copyright Duurzaam Actueel 2023 | Website is ontwikkeld door Sabos webdesign